28.7.15

Το "κουαρτέτο" έρχεται...

...η διαπραγμάτευση (ξανα)αρχίζει…
Η τρόικα έγινε quadriga (κουαρτέτο), οι πόρτες των υπουργείων άνοιξαν και η νέα δοκιμασία ξεκινά σήμερα σε επίπεδο...
τεχνικών κλιμακίων.

Αρχής γενομένης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος, γινόμαστε ξανά στο ίδιο έργο – της τελευταίας πενταετίας – θεατές και την Πέμπτη, ή το αργότερο την Παρασκευή, υποδεχόμαστε και τους επικεφαλής των, τεσσάρων πλέον, θεσμών για να αρχίσει το σκληρό μέρος της διαπραγμάτευσης.

Ο τόπος διαμονής του κουαρτέτου θα είναι το Χίλτον υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, οι προτάσεις για διαμονή στο Σούνιο ή στο Καβούρι συνάντησαν την κάθετη άρνηση του ΔΝΤ και εγκαταλείφθηκαν και, κατόπιν τούτων, στο τέλος της εβδομάδας θα δώσουν το παρών στην Αθήνα η νέα σιδηρά κυρία του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου (γνωστή και ως η «Δρακουλέσκου» της Κύπρου), ο γνωστός μας από το προηγούμενο Μνημόνιο Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν, ο νέος, Γερμανός, εκπρόσωπος της ΕΚΤ Ράσμους Ρούφερ που στην Πορτογαλία του είχαν χαρίσει το προσωνύμιο «Ζόμπι» και ο Ιταλός εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Νικόλα Τζαμαριόλι.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, πέραν του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θα έχουν πρόσβαση στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, την ΕΛΣΤΑΤ και σε οποιαδήποτε άλλη ανεξάρτητη Αρχή χρειαστεί, ενώ ο βασικός συνομιλητής τους θα είναι ο επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας Γιώργος Χουλιαράκης. Όπως δήλωσε χθες κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν επαφές και με υπουργούς «αργότερα, και εάν χρειαστεί», σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την πρόσβασή τους σε όποιο υπουργείο κριθεί αναγκαία η επί τόπου παρουσία τους.

Σε ό,τι αφορά την ουσία της διαπραγμάτευσης, στο τραπέζι μπαίνουν οι θερμοί φάκελοι του ασφαλιστικού, των δημοσιονομικών, των αλλαγών στο Δημόσιο και των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ σε μεγάλο στοίχημα για την ελληνική πλευρά αναδεικνύεται το να κλείσει η συμφωνία περίπου έως τις 12 Αυγούστου έτσι ώστε να προλάβει να επικυρωθεί από το Eurogroup και, εν συνεχεία, να ψηφιστεί από τα εθνικά κοινοβούλια πριν από τις 20 Αυγούστου.

Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα θα χρειαστεί νέο δάνειο-γέφυρα μέσω EFSM για να αποπληρωθεί το ομόλογο της ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειαστεί και η ψήφιση νέων προαπαιτούμενων – κάτι, που αποκλείει κατηγορηματικά μέχρι στιγμής η κυβέρνηση.

Κυβερνητικοί κύκλοι δήλωναν χθες ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ζητηθούν και να ψηφιστούν νέα προαπαιτούμενα μέσα στον Αυγούστου, ενώ το αντίστοιχο διαμήνυσε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα. Ο ίδιος, δε, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι «κάποιοι μας ζητούν πρόσθετα προαπαιτούμενα, αλλά εμείς τους απαντούμε ότι θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής, όπου δεν προβλέπεται τρίτο πακέτο».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι σκληροί κύκλοι των πιστωτών βάζουν στο τραπέζι τριπλέτα προαπαιτούμενων που είναι πολύ δύσκολο να ψηφιστούν όχι μόνον από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.  Συγκεκριμένα, εάν απαιτηθεί νέα χρηματοδότηση - γέφυρα για να αποπληρωθεί το ομόλογο των 3,2 δις ευρώ της ΕΚΤ, οι εν λόγω κύκλοι διαμηνύουν ότι εντός του Αυγούστου θα πρέπει να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή:

*Η ρύθμιση που θέτει τέρμα στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

*Οι αλλαγές στο φορολογικό των αγροτών (προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση)

*Οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, με τους δανειστές να ζητούν υψηλότερα επιτόκια και να πιέζουν για να εξαιρεθούν και οι μεγάλοι οφειλέτες με χρέη άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Η κυβέρνηση, πάντως, επιμένει ότι κανένα τέτοιο πακέτο δεν πρόκειται να πάει, εν είδει άμεσων προαπαιτούμενων, στη Βουλή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες προκειμένου να μην υπάρξει νέα εμπλοκή ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ιδιαίτερα ενεργό εμπλοκή στις διαβουλεύσεις έχει και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί...
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: