26.7.15

Στη ΝΔ δεν θέλουν εκλογές ...

Στη ΝΔ δεν θέλουν εκλογές αλλά ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα
...αλλά ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα...
Οι αποκαλύψεις για τις λεπτομέρειες του Plan B που ετοίμαζε ο Γιάνης Βαρουφάκης για την ελληνική οικονομία, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Καθημερινή της Κυριακής», προκάλεσαν κάτι παραπάνω από ανησυχία στα στελέχη της ΝΔ, τα οποία ήδη...
στις κατ῾ιδίαν συνομιλίες τους έλεγαν οι κίνδυνοι που δημιουργήθηκαν τους τελευταίους 6 μήνες, είναι ακόμη μπροστά.

«Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ δεν εξαφανίστηκε. Η Ελλάδα έχει ακόμη μια τελευταία ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί», έλεγε κορυφαίο παράγοντας του επικοινωνιακού επιτελείου της ΝΔ. Ο ίδιος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε συνομιλητές του, τόνιζε τις τελευταίες ώρες, πως «αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να λείπει ο κοινός νους και η λογική».

Στο πλαίσιο αυτό, η στάση που θα κρατήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την εβδομάδα που ξεκινά, είναι πως η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνία, να την υπογράψει ο πρωθυπουργός και να την ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως διευκρινίζουν τα στελέχη της Συγγρού, η ΝΔ θα στηρίξει τη συμφωνία γιατί από αυτή συναρτάται η παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και γιατί επίσης θα πρέπει να ξεκινήσουν να λειτουργούν ξανά οι τράπεζες και να επανέλθει σταδιακά η ομαλότητα στην οικονομία. Όμως, όπως ξεκαθαρίζουν, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ.

Ο κ. Μεϊμαράκης πάντως, μετά την επικύρωσή του από την Πολιτική Επιτροπή στην προεδρία της ΝΔ, πραγματοποιεί συνεχείς συσκέψεις με τους συνεργάτες του, βάζοντας κάτω τα νέα δεδομένα, τα οποία, όπως έλεγε στο newpost κομματικός παράγοντας που μετέχει στις συναντήσεις αυτές, συνοψίζονται σε τρία σημεία:

1) Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο μνημόνιο τώρα. Η κυβέρνηση πρέπει να φτιάξει σχέδιο, να πάει με αυτό στις διαπραγματεύσεις και να προτείνει άλλες λύσεις, εκεί που προτείνονται άδικα και υφεσιακά μέτρα. Η ΝΔ μπορεί να βοηθήσει, αλλά όλη την ευθύνη για τα μέτρα που θα έρθουν, την έχει ο κυβερνητικός σχηματισμός του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου.

2) Η ρήξη στο κυβερνητικό στρατόπεδο φτάνει στα άκρα, δημιουργεί κλίμα αποσταθεροποίησης σε όλο το πολιτικό σύστημα και στέλνει κακή εικόνα στο εξωτερικό.

3) Όλα τα παραπάνω, μπορεί να επιφέρουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Όμως σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της.

Ως προς τις πρόωρες εκλογές, στη ΝΔ είναι κάθετοι. «Η κυβέρνηση έχει πάρει νωπή εντολή τον Ιανουάριο, ξαναπήρε με το δημοψήφισμα, δεν έχει κανένα λόγο να προσφύγει στις κάλπες», τονίζουν. Μάλιστα όπως λέει για το θέμα ο κ. Μεϊμαράκης στους συνομιλητές του, «ο κ. Τσίπρας, πρέπει να εξηγήσει γιατί τις κάνει».

«Δεν μπορεί για να λύσει τα εσωκομματικά του ζητήματα, για να «καθαρίσει» τον ΣΥΡΙΖΑ, να βάλει ξανά σε περιπέτεια τον ελληνικό λαό. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους, νέα εξαπάτηση δεν θα περάσει. Σε κάθε περίπτωση στη ΝΔ, που είναι ο μοναδικός παράγοντας σταθερότητας είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», είναι η άποψη που ακούγεται στις γαλάζιες συσκέψεις.

Υπό τα δεδομένα αυτά στο επόμενο διάστημα αναμένεται κλιμάκωση από πλευράς ΝΔ, της προσπάθειας να γίνει τελείως διακριτό το διαφορετικό ιδεολογικό στίγμα με την κυβέρνηση της Αριστεράς, που όπως λένε απορρόφησε και τους ΑΝΕΛ. «Μεσαίος δρόμος του κοινωνικού και μεταρρυθμιστικού κέντρου από τη μια – φόροι και συντήρηση του μεγάλου κράτους από την άλλη», θα είναι το δίπολο που θα επαναλαμβάνει δημόσια και ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: