14.7.15

Ιστορική συμφωνία για το Ιράν...


Ιστορική στιγμή η συμφωνία στις συνομιλίες των Έξι και της Τεχεράνης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Οι πρώτες αντιδράσεις από το Ισραήλ ήρθαν πριν την...
επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας, με τον Νετανιάχου να την χαρακτηρίζει «μεγάλο λάθος ιστορικών διαστάσεων».
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε πως υπογράφηκε «οδικός χάρτης» για επιθεωρήσεις της σε εγκαταστάσεις του Ιράν και επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως και ότι συμφωνήθηκε ξεχωριστός «διακανονισμός» για την εγκατάσταση στο Παρσίν.

Οι Έξι και το Ιράν έχουν συμφωνήσει στο πλαίσιο για περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και σταδιακή άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ιράν δέχθηκε ως δικλείδα ασφαλείας έναν «μηχανισμό φρένο», ο οποίος θα ενεργοποιείται αυτόματα και θα επαναφέρει τις κυρώσεις εάν η Τεχεράνη δεν τηρήσει τη συμφωνία. Η επαναφορά θα γίνεται εντός 65 ημερών.

Τμηματική άρση κυρώσεων

Όσον αφορά το εμπάργκο στην πώληση όπλων στο Ιράν, φαίνεται ότι -σύμφωνα με τις αναφορές- θα παραμείνει σε ισχύ για πέντε χρόνια ενώ οι κυρώσεις του ΟΗΕ για το πυραυλικό πρόγραμμα για οκτώ.

Οι πρώτες αντιδράσεις από το Ισραήλ ήρθαν πριν την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας, με τον Νετανιάχου να την χαρακτηρίζει «μεγάλο λάθος ιστορικών διαστάσεων». Συμφωνία με το Ιράν, είπε την Τρίτη, θα επιτρέψει στην Τεχεράνη «να συνεχίσει την επιθετική της στάση και να τρομοκρατεί την περιοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: