13.7.15

Ολυνύχτιο θρίλερ...


Χρηματοδότηση-«γέφυρα» συζητήθηκε στην νέα τετραμερή...

Στις 6 το πρωί εκτιμούν οτι θα ολοκληρωθεί η συνεδρίαση...

Τα σημεία της διαφωνίας...

Σε κλοιό αφόρητων πιέσεων για ολική οπισθοχώρηση και πλήρη αποδοχή κάθε αιτήματος των εταίρων βρίσκεται ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε και η νέα τετραμερής συνάντηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα, την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη...
δεύτερη διακοπή της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να υπάρξουν κατ' ιδίαν διαβουλεύσεις.

Σε αυτήν συζητήθηκαν, εκτός των άλλων, το ζήτημα της χρηματοδότησης της Ελλάδας στο ενδιάμεσο διάστημα, μέχρι να γίνει δεκτή η αίτηση για νέο δάνειο από τον ESM (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας).

Κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν: «Φύγαμε από τη φάση της κρίσης και πάμε στην αναζήτηση συγκεκριμένων λύσεων και δράσεων».

Κατά πληροφορίες, οι δανειστές εξετάζουν χρηματοδότηση για ένα μίνι πρόγραμμα-«γέφυρα» μέχρι το τέλος του Αυγούστου, χρόνος που απαιτείται και και για την ένταξη στο πρόγραμμα και το δάνειο του ESM.

Θα δοθούν επτά δισ. ευρώ, συν τα κέρδη από τα SNPs και ίσως αναζητηθούν και άλλοι τρόποι χρηματοδότησης.

Η ελληνική πλευρά, συνεπικουρούμενη από συμμάχους, ζητά να υπάρξει σήμα από απόψε προς την ΕΚΤ, για να ανοίξει και πάλι ο ELA.

Οι διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών εστιάζονταν σε τρία σημεία:

1. Οι Ευρωπαίοι ζητούν τροποποίηση ή απόσυρση των νόμων που πέρασαν το 2015 χωρίς συνεννόηση και συμφωνία με τους θεσμούς,
2. Οι εταίροι δεν δίνουν τις διαβεβαιώσεις που ζητά η ελληνική κυβέρνηση ότι σε περίπτωση συμφωνίας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λάβει -από την Δευτέρα κιόλας- απόφαση για αύξηση του ELA προκειμένου να παρασχεθεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες και
3. Οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι δεν υποχωρούν στο ελληνικό αίτημα να δεσμευτούν ότι θα εξετάσουν σοβαρά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Κατά πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι, υιοθετώντας την επιχειρηματολογία της Αθήνας, απέσυραν την πρόταση δημιουργίας ειδικού κεφαλαίου στο Λουξεμβούργο, που θα διαχειρίζεται και θα ρευστοποιεί κρατική περιουσία, ύψους 50 δισ. ευρώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: