25.7.15

Ο Παππάς ρίχνει το μπαλάκι στο προεδρείο της Βουλής για ΕΣΡ...

...και τηλεοπτικές άδειες...
Το μπαλάκι στο προεδρείο της Βουλής για το ΕΣΡ και το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, ρίχνει ο Νίκος Παππάς, με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Επένδυση".
O...
Παππάς ρωτήθηκε τι επιδιώκει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες και η απάντηση ήταν η εξής:



"Το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες έρχεται να ρυθμίσει ένα θέμα το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και δεκαετίες, ενώ παράλληλα ιδρύεται θυγατρική της ΕΡΤ η οποία θα δώσει τέλος δηλαδή στο μονοπώλιο του ψηφιακού σήματος. Από τις αρχές της δεκαετίας  του 1990 μέχρι και σήμερα οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν χωρίς άδεια.

Η τελευταία νομοθετική ρύθμιση του 2007, η οποία προέβλεπε τη χορήγηση αδειών παρέμενε ανεφάρμοστη, μέσω τροπολογιών της τελευταίας στιγμής. Το νομοσχέδιο αυτό δίνει τέλος λοιπόν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ασυλίας και ταυτόχρονης ομηρίας των τηλεοπτικών σταθμών που τροφοδοτούσε όλα αυτά τα χρόνια της σχέση αλληλεξάρτησης μετά επιχειρηματιών στο χώρο του ΜΜΕ και της εκάστοτε κυβέρνησης. Παράλληλα  μέσω του διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί  από μηδενική βάση για όλους τους ενδιαφερόμενους, θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος των προϋποθέσεων νομιμότητας και διαφάνειας, δηλαδή ασφαλιστική, φορολογική, τραπεζική ενημερότητα, αυξημένο μετοχικό κεφάλαιο με ονομαστικοποίηση των μετοχών, υποχρέωση απασχόλησης ελάχιστου αριθμού εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις απολύσεων από τα ήδη υπάρχοντα κανάλια, αλλά και να προβλεφθούν νέες θέσεις εργασίας.

Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί μέρος του σχεδιασμού της κυβέρνησης για την πάταξη των φαινομένων της διαπλοκής και ταυτόχρονα κοινωνικά ισοδύναμο μέτρο. Είναι έτοιμο εδώ και καιρό. Δεν γίνεται την ώρα που καλούμαστε όλοι μαζί να εφαρμόσουμε ένα νέο πρόγραμμα, οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί να παραμένουν στο απυρόβλητο και να μην έχουν καταβάλλει κανένα τίμημα για την άδεια λειτουργίας τους. Για την εφαρμογή βέβαια του νόμου θα χρειαστεί πρωτίστως να συγκροτηθεί νόμιμα το ΕΣΡ, το οποίο τη στιγμή αυτή λειτουργεί χωρίς την απαραίτητη νόμιμη σύνθεση, αφού έχει λήξει η θητεία των περισσότερων μελών του.

Δυστυχώς, παρατηρείται ολιγωρία από πλευράς του προεδρείου της Βουλής το οποίο είναι αρμόδιο για τη σύγκλιση της Διάσκεψης των Προέδρων και η οποία θα πρέπει να αποφασίσει με την αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 επί της νέας σύνθεσης του ΕΣΡ. Η βούληση των μελών της Διάσκεψης για την επίτευξη ή μη της προβλεπόμενης πλειοψηφίας  θα αναδείξει ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για την αποκατάσταση της νομιμότητας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: