14.7.15

Σόιμπλε κατά πάντων...

Ειρωνεύεται τις διαδικασίες της Ευρωζώνης και την Γαλλία...

Εμφανώς ενοχλημένος (σ.σ. για όλα όσα ακούγονται εις βάρος του) εμφανίστηκε σε σημερινές δηλώσεις του κατά τη...
διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του ECOFIN ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και με αιχμηρά σχόλια υπερτόνισε ότι η ευρωζώνη έχασε την αξιοπιστία της.

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλησε να εξηγήσει τις απόψεις του και παράλληλα φρόντισε να υποδείξει πως για όσα έκανε (εμμέσως αναφερόμενος στο σχέδιο για πενταετή «προσωρινή» αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ) ήταν ενήμερη η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα

Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης θα είναι πολύ δύσκολες, προειδοποίησε, ξεκαθαρίζοντας ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι.

Την ίδια ώρα τόνισε την ανάγκη από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης να βρεθούν άμεσα λύσεις, επισημαίνοντας ότι «μέσα στις επόμενες ημέρες θα ασχοληθούμε με τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας».

«Στον προϋπολογισμό της ΕΕ ίσως να υπάρχει δυνατότητα για χρηματοδότηση γέφυρα. Ίσως να μπορεί να γίνει μια πρόταση και μια προσπάθεια να βρεθεί λύση», σημείωσε.

«Πρέπει να κάνουν προτάσεις εποικοδομητικές οι Έλληνες», επισήμανε, ενώ σχολίασε πως θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος.

Σε συνέχεια των δηλώσεών του ανέφερε: «Ζητήσαμε από το Eurogroup να βρει γρήγορα λύσεις. Προς το παρόν, έχουν αναλάβει γι΄αυτό έργο οι υφυπουργοί. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο τέλος των συνομιλιών».

Το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών (blame game) δεν βοηθάει την Ελλάδα, υποστήριξε εν συνεχεία ο κ. Σόιμπλε, σχολιάζοντας εμμέσως τα όσα ισχυρίζονταν ορισμένοι περί πραξικοπήματος.

«Οι αποφάσεις για την Ελλάδα κατέστησαν δυνατές μόνο όταν η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με την πραγματικότητα», ανέφερε.

«Δεν μπορούν λίγοι να κάνουν προτάσεις και να υφίστανται κατηγορίες για αυτές. Η Κομισιόν σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο έχει το μονοπώλιο για πρωτοβουλίες και αυτό είναι σωστό και πρόσφορο», θέλησε να επισημάνει στη συνέχεια... απολογούμενος για τα «πυρά» που δέχεται για τη «σκληρή» στάση που κρατά στις διαπραγματεύσεις.

«Θα ήθελα με πολλή αγάπη να σας πω, δεν έκανα καμιά πρόταση που δεν ήταν προσυμφωνημένη στα πλαίσια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Προσπαθούμε να σκεφτούμε την ευθύνη μας για δύσκολα θέματα που τίθενται, φυσικά με θίγει αυτό και με αφορά και νομίζω ότι ακολουθούμε το σωστό δρόμο. Όλες αυτές οι αποφάσεις δεν ήταν εύκολες για μένα και οι τελικές αποφάσεις ήταν σαφές, εδώ και μήνες και χρόνια, ότι εκείνος που είναι καγκελάριος θα πρέπει να αποφασίζει και να βαραίνει σε αυτόν κάθε του απόφαση. Εδώ και χρόνια, από το 2010, έχουμε σπαταλήσει μεγάλη ποσότητα εμπιστοσύνη, δεν είναι μόνο φταίξιμο της παρούσας κυβέρνησης. Το ερώτημα είναι πόσο μπορεί να το κάνει κανείς αυτό χωρίς να θίξει τη σοβαρότητα και την εμπιστοσύνης της Ευρώπης. Ως πολιτικά υπεύθυνος, όχι μόνο ως καγκελάριος, αλλά και ως πρόεδρος ενός μεγάλου κόμματος, πρέπει να πούμε ότι δεν έχει νόημα να αξιοποιούνται όλα αυτά για να γίνονται προσωπικές επιθέσεις», διευκρίνισε.

Παράλληλα ο ίδιος θεωρεί ζωτικής σημασίας την ενίσχυση της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης, μετά την κρίση.

«Είμαστε δεσμευμένοι να κάνουμε ότι είναι δυνατό, προκειμένου να ενισχύσουμε την οικονομική και νομισματική ένωση», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Πρέπει να έχουμε μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης ως τη Δευτέρα»

Πρέπει να έχουμε μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης για την Ελλάδα έως τη Δευτέρα για να αποφύγουμε μεγαλύτερα προβλήματα δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

«Από το 2010 έχει καταστραφεί μεγάλο ποσοστό της εμπιστοσύνης με την Ελλάδα. Η ευθύνη δεν είναι μόνο της συγκεκριμένης κυβέρνησης», τόνισε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ζωτικό η χώρα να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων της...

Δεν υπάρχουν σχόλια: