23.7.15

Δημ. Μπαξεβάνης: "Δεν θα φυγομαχήσουμε"...

"Δεν θα φυγομαχήσουμε – Ο πόλεμος συνεχίζεται", έχει τίτλο η δήλωση του βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ


Ολόκληρη η δήλωση

Όλους αυτούς τους μήνες η Ελλάδα έδωσε...
μια σκληρή μάχη, απέναντι σε πανίσχυρους αντιπάλους. Μόνη εναντίον όλων, χωρίς διεθνή βοήθεια, σε συνθήκες ασφυκτικού εκβιασμού. Κλείνοντας τις τράπεζες οι δανειστές, έδειξαν καθαρά ότι δεν θα διστάσουν να οδηγήσουν τη χώρα σε απόλυτη κοινωνική καταστροφή. Το αδιέξοδο ήταν απόλυτο. Ο πρωθυπουργός έκανε, ακόμα και στις τελευταίες δραματικές ώρες της διαπραγμάτευσης, ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό σ' αυτές τις εφιαλτικές συνθήκες.

Οι εκτιμήσεις μας δεν επαληθεύτηκαν. Υποτιμήσαμε τη δύναμη και τη στρατηγική των αντιπάλων και υποχρεωθήκαμε σε μια επώδυνη συνθηκολόγηση. Στην ιστορία υπάρχουν φορές που η υποχώρηση είναι προτιμότερη από έναν ηρωικό θάνατο. Δεν ωραιοποιούμε την πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα μνημόνιο, μια συμφωνία έξω από την οπτική της αριστεράς και τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. 

Ωστόσο, φέραμε στο τραπέζι το θέμα του χρέους και υπήρξε δέσμευση για την αναδιάρθρωσή του. Στο πλευρό μας συντάχθηκαν οικονομολόγοι διεθνούς κύρους, φορείς και συλλογικότητες. Πολλές χώρες εκφράζουν πια ανοιχτά τον προβληματισμό τους για το γερμανικό σχέδιο που οδηγεί στο στραγγαλισμό των λαών της Ευρώπης. Το νεοφιλελεύθερο ευρωπαϊκό μοντέλο εμφανίζει, χάρη στη δική μας προσπάθεια, κάποιες ρωγμές.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρεθήκαμε μπροστά σε αμείλικτα διλήμματα, που φέρνουν σε σύγκρουση τη λογική με το συναίσθημα. Δεν υπάρχουν μεταξύ μας περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητοι, περισσότερο ή λιγότερο αριστεροί. Δεν υπάρχουν προδότες και ήρωες. Όλοι και όλες έχουμε την ίδια αγωνία για την προοπτική του αριστερού εγχειρήματος στην Ελλάδα. 

Μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα, δεν είναι η ώρα της ιδεολογικής καθαρότητας. Δεν είναι ώρα για ανέξοδη και εκ του ασφαλούς ρητορία. Είναι η ώρα της ευθύνης και της λογικής. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι, δυστυχώς, δεν υπήρχε αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο. Αυτό που προτάθηκε ως εναλλακτική πρόταση οδηγούσε σε κοινωνικό εφιάλτη με πολύ χειρότερα μνημόνια και κατάρρευση της χώρας.

Ο δρόμος για την επίτευξη της συμφωνίας θα είναι δύσκολος. Μεγάλο στοίχημα αποτελεί το χτύπημα της διαπλοκής, της φοροδιαφυγής, της μαύρης εργασίας, των καναλαρχών, του λαθρεμπορίου καυσίμων, ο εντοπισμός και η φορολόγηση του μεγάλου πλούτου. 

Δεν θα δραπετεύσουμε αυτές τις δύσκολες ώρες. Δεν θα εγκαταλείψουμε τη μάχη, δεν θα επιτρέψουμε την ανατροπή της κυβέρνησης. Δεν θα παραδώσουμε τη χώρα και τους πολίτες σ' αυτούς που επί 40 χρόνια οικοδόμησαν το κράτος της διαφθοράς, της διαπλοκής και του ρουσφετιού. Στις δύσκολες μέρες που έρχονται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκονται στο τιμόνι της χώρας, στο πλευρό του κόσμου που δοκιμάζεται.

Ταυτόχρονα οφείλουμε, με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες, να συζητήσουμε τα πάντα. Μπροστά στην κοινωνία, θέτοντας τις απόψεις μας στην κρίση των πολιτών. Με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, χωρίς κραυγές, με συντροφικότητα και σεβασμό στη διαφορετική άποψη. Κανείς δεν κατέχει την απόλυτη αλήθεια. Να επεξεργαστούμε συλλογικά το πολιτικό μας σχέδιο στις νέες συνθήκες. Να μιλήσουμε στο λαό με απόλυτη ειλικρίνεια. Ο κόσμος είναι η δύναμή μας. Η κυβέρνηση αυτή θα παραμείνει όσο ο κόσμος τη στηρίζει.

Δημήτρης Μπαξεβανάκης

Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ...
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: