24.7.15

Νέο θρίλερ με την τρόικα και το ΔΝΤ...

Ç ðïñåßá ïëïêëÞñùóçò ôïõ äåýôåñïõ ðáêÝôïõ ìå ôá Ýîé ðñïáðáéôïýìåíá åßíáé óôï åðßêåíôñï óõíÜíôçóçò ðïõ  åß÷å ôçí ÔåôÜñôç 16 Éïõëßïõ 2014, ï õðïõñãüò Ïéêïíïìéêþí, Ãêßêáò ×áñäïýâåëçò (öùôü), ìå ôïõò åêðñïóþðïõò ôçò ôñüéêáò.
Åðß ôÜðçôïò ôÝèçêáí êáé ôá áðïôåëÝóìáôá ôùí Ýùò ôþñá åðáöþí ôùí åêðñïóþðùí ôùí äáíåéóôþí ìå ôïõò õðüëïéðïõò õðïõñãïýò ôçò êõâÝñíçóçò ðïõ åìðëÝêïíôáé óôá ðñïáðáéôïýìåíá êáé óôéò Üëëåò ìíçìïíéáêÝò äñÜóåéò. 
(EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)...που θέλει ειδική πρόσκληση...
Με την κυβέρνηση να επείγεται να κλείσει το τρίτο μνημόνιο μέσα στον Αύγουστο και μέχρι την...
20η του μήνα ώστε να πληρωθεί χωρίς νέα προαπαιτούμενα το ομόλογο της ΕΚΤ η διαπραγμάτευση φαίνεται να εξελίσσεται σε νέο θρίλερ με το... καλημέρα. Έτσι ενώ και τα τελευταία τα προαπαιτούμενα ψηφίστηκαν την Τετάρτη στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να μην μεταβεί στην Αθήνα την Παρασκευή ή το Σάββατο η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ  στην τρόικα Ντέλια Βελκουλέζου, για την κατάρτιση του νέου μνημονίου.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης στην Ουάσινγκτον, για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα απαιτείται προηγούμενη αίτηση από την Ελληνική κυβέρνηση, η οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η ειδική πρόσκληση που ζητάει το ΔΝΤ και συγκεκριμένα ο Π. Τόμσεν, θα κατατεθεί την Παρασκευή. Άλλωστε η κυβέρνηση έχει απευθύνει ήδη κοινή πρόσκληση σε όλους τους θεσμούς.

Σήμερα αρχίζουν να καταφθάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας  και του ESM, ενώ από ελληνικής πλευράς στο επίπεδο της τεχνικής διαπραγμάτευσης θα ηγείται ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γιώργος Χουλιαράκης.

Αυτό δήλωναν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι δεν υπάρχει ζήτημα λήψης νέων προαπαιτούμενων, ενώ προσθέτουν ότι υπάρχουν πιέσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση από τους δανειστές.

Επιδίωξη της κυβέρνησης παραμένει η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το τριετές Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση πριν από τις 20 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία πρέπει να πληρωθεί «ακούρευτο» ομόλογο της ΕΚΤ, ύψους 3,4 δισ. ευρώ. Σημειώνεται, επίσης, ότι με βάση τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και μέσω της διαπραγμάτευσης θα οριοθετηθούν οι ανά έτος στόχοι.

Μένει, ακόμη, να διευκρινιστεί το πώς θα δουλεύουν οι εκπρόσωποι των «θεσμών»με την ελληνική κυβέρνηση, το αν, δηλαδή, θα έχουν συνεργασία με τους υπουργούς ή αν θα βρίσκονται στους χώρους των υπουργείων.

Το χρονοδιάγραμμα είναι εξαιρετικά σφιχτό με βασικότερο θέμα την διενέργεια νέας μελέτης βιωσιμότητας του χρέους, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ πριν τον Σεπτέμβριο.

Πάντως ο κοινοτικός Επίτροπος Π. Μοσκοβισί, έχει ήδη ανοίξει παράθυρο για εκταμίευση νέου δανείου γέφυρα για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της χώρας προς την ΕΚΤ στις 20 του μήνα. Η ελληνική πλευρά πάντως δεν επιδιώκει μια τέτοια εξέλιξη, καθώς ειδικά σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να απαιτηθεί λήψη νέας δέσμης προαπαιτούμενων εντός Αυγούστου.

Στο μέτωπο του χρέους ο πρόεδρος της Μπουντεσμπανγκ Γ. Βάιντμαν και ο αυστριακός Ε. Νοβότνι της ΕΚΤ άνοιξαν παράθυρο επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους με ευέλικτες διαδικασίες. «Μια πρόταση της Bundesbank προβλέπει για παράδειγμα, την αυτόματη επέκταση των ωριμάνσεων όλων των ομολόγων μιας χώρας, όταν αυτή έχει αιτηθεί την ένταξή της σε πρόγραμμα στήριξης από τον ESM», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Βάιντμαν ενώ ο αυστριακός Νοβότνι ( μέλος της ΕΚΤ) και ο ιταλός ομόλογός του Ι. Βίσκο, ανέδειξαν και «άλλους τρόπους ελάφρυνσης του χρέους, πέραν της επιμήκυνσης»...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: