9.7.15

Μέρκελ: Διαφορετική η κατάσταση της Σερβίας με την Ελλάδα...

ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ Στις συνομιλίες που είχε η Ανγκελα Μέρκελ χθες βράδυ στο Βελιγράδι με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για την στάση της σερβικής κυβέρνησης στο διάλογο με την ηγεσία του Κοσόβου όπως, επίσης, και για την...
αποφασιστικότητά της να εφαρμόσει σκληρά μέτρα για την οικονομική εξυγίανση.

Στο ζήτημα του Κοσόβου αναγνώρισε τη συμβολή της Σερβίας, για την ομαλοποίηση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας, χαρακτηρίζοντας εποικοδομητική τη συμμετοχή στο διάλογο, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Μέρκελ υποσχέθηκε, μάλιστα, ότι το Βερολίνο θα εκτιμήσει θετικά τη στάση του Βελιγραδίου όταν θα ληφθεί η απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απέφυγε, ωστόσο, να προσδιορίσει χρονικά πότε θα ανοίξουν τα πρώτα κεφάλαια του διαπραγματευτικού πλαισίου που ως γνωστό δεν άνοιξαν μέχρι σήμερα, διότι η Γερμανία έφερνε αντιρρήσεις ζητώντας πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων με την Πρίστινα. Ανέφερε, ότι το σχέδιο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των δυτικών Βαλκανίων παραμένει σε ισχύ. επισημαίνοντας η ένταξη όλων των χωρών της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξασφαλίσει την σταθερότητα και την ειρήνη. Στον οικονομικό τομέα η Γερμανίδα καγκελάριος επαίνεσε την σερβική κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες αν και σκληρές θα αποδώσουν - όπως είπε - καρπούς.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, συγκρίνοντας τη Σερβία με την Ελλάδα δήλωσε ότι είναι διαφορετική η κατάσταση. «Εδώ έχουμε μία κυβέρνηση που επιθυμεί να διαβεί μία όχι και τόσο εύκολη οδό και αυτό θα αποδώσει καρπούς, όπως στις περιπτώσεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Είμαι πεπεισμένη για αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ. Εκτίμησε, δε, ότι τα μέτρα που εφαρμόζει η σερβική κυβέρνηση θα προσελκύσουν επενδυτές και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεν προσπαθεί να κολακεύσει κανέναν λαμβάνοντας σκληρά οικονομικά μέτρα, αλλά γιατί πιστεύει ότι μόνο τέτοια μέτρα μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα.

Η Άγκελα Μέρκελ, στη συνάντηση με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενημερώθηκε για την δραματική αύξηση των μεταναστών που φτάνουν στη Σερβία τους τελευταίους μήνες από χώρες της Μέσης Ανατολής και κυρίως τη Συρία.

Η καγκελάριος, στη συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σερβία, ενώ επέκρινε την απόφαση της Ουγγαρίας να υψώσει φράχτη στα σύνορα για να εμποδίσει την εισροή μεταναστών.

Σήμερα, η κ. Μέρκελ, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Σεράγεβο που θα αποτελέσει τον τρίτο και τελευταίο σταθμό - μετά τα Τίρανα και το Βελιγράδι - της περιοδείας της στα δυτικά Βαλκάνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: