19.7.15

Εθνική Ευρώπης, γεια σου!...

Εθνική Ευρώπης, γεια σου!
Ο ευρωπαϊκός «θίασος» του έργου που παίχτηκε τους τελευταίους 6 μήνες στην κορυφή της Ε.Ε. είχε πολλούς πρωταγωνιστές.

Οι περισσότεροι πρωταγωνίστησαν στον ρόλο του «κακού», στηριγμένοι στις εμμονές τους, στις...
πολιτικές προτιμήσεις τους και πάνω από όλα στην υπεράσπιση της ζημιογόνας και λαθεμένης γραμμής του οικονομικού «σχεδίου» της Ε.Ε., που αφήνει έξω τους λαούς και μετράει μόνο τα νούμερα.

Αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στις ιδιότητες και στα βιογραφικά των πρωτοκλασάτων αυτών στελεχών των «θεσμών».

Οι περισσότεροι, είτε δεξιοί είτε σοσιαλδημοκράτες, όλο και διαθέτουν κι από ένα σκανδαλάκι στο βιογραφικό τους. Ο μέσος όρος των σπουδών τους υπολείπεται κατά πολύ από τα διδακτορικά που διαθέτει ένας τυχαίος Ελληνας υπουργός Οικονομικών, ενώ στον τομέα της εργασίας (εκτός πολιτικών θώκων) η εικόνα είναι μάλλον εξαιρετικά φτωχή.

Κριστίν Λαγκάρντ (γενική διευθύντρια του ΔΝΤ)
Η Κριστίν Λαγκάρντ
Η Κριστίν Λαγκάρντ AP Photo/Virginia Mayo
Μπορεί να διαδέχτηκε στο ΔΝΤ τον Ντομινίκ Στρος-Καν τον Ιούνιο του 2011, μετά το σκάνδαλο που προκλήθηκε με τις κατηγορίες εναντίον του για απόπειρα βιασμού μιας καμαριέρας, αλλά η κυρία Λαγκάρντ έχει συνδέσει το όνομά της κυρίως με ένα άλλο -οικονομικό αυτή τη φορά- σκάνδαλο.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκίνησε την καριέρα της ως αθλήτρια συγχρονισμένης κολύμβησης, αλλά διέπρεψε ως στέλεχος μεγάλης αμερικανικής εταιρείας δικηγόρων. Το 2014, σύμφωνα με το περιοδικό «Φορμπς», ήταν η 5η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο.

Την ίδια χρονιά η γαλλική Δικαιοσύνη ανακοίνωνε ότι ξεκινούσε τη διερεύνηση για την ενδεχόμενη εμπλοκή της κυρίας Λαγκάρντ με την κατηγορία της αμέλειας στην υπόθεση Ταπί, μια από τις πιο περίπλοκες δικαστικές υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την τελευταία εικοσαετία τη Γαλλία. Ολα ξεκίνησαν το 1992, όταν ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί δέχτηκε να γίνει υπουργός, αλλά με προτροπή του τότε πρωθυπουργού Πιερ Μπερεγκοβουά αποφάσισε να απαλλαγεί από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις του.

Ο Ταπί ανέθεσε στην τράπεζα Crédit lyonnais να εκποιήσει τη σημαντικότερη απ’ αυτές, την Adidas, την οποία είχε αγοράσει δύο χρόνια νωρίτερα και βρισκόταν τότε σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Λίγο καιρό αργότερα ο Ταπί κατήγγειλε ότι είχε εξαπατηθεί: η Crédit lyonnais είχε εξαγοράσει την εταιρεία μέσω εταιρειών offshore προτού τη μεταπωλήσει, κερδίζοντας υπεραξία ενός δισ. φράγκων.

Ακολούθησε δικαστική διαμάχη δέκα χρόνων. Στο τέλος, αντίδικος του Ταπί βρέθηκε το ίδιο το κράτος, το οποίο είχε στο μεταξύ αναλάβει τη διάσωση της τράπεζας. Η υπόθεση πήρε πολιτικό χαρακτήρα.

Ο Ταπί στήριξε για πρόεδρο της Γαλλίας τον Νικολά Σαρκοζί, που εκλέχτηκε το 2007. Η Λαγκάρντ ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών και διέταξε αμέσως να ρυθμιστεί η υπόθεση μέσω ιδιωτικής διαιτησίας και όχι μέσω δικαστηρίων. Ο επιχειρηματίας δικαιώθηκε σε όλες τις διεκδικήσεις του και του επιδικάστηκαν 390 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 45 εκατ. για «ηθική βλάβη». Το υπουργείο δεν έκανε καμιά ένσταση ή έφεση.

Ακολούθησε κύμα διαμαρτυριών από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και μερίδα του Τύπου και ξεκίνησε δικαστική διερεύνηση για τις ευθύνες του οργάνου διαιτησίας και της Λαγκάρντ, ενώ στο στόχαστρο βρέθηκε και ο ίδιος ο Σαρκοζί.

Τελικά οι κατηγορίες κατέπεσαν και τώρα ο Ταπί ζητάει από το γαλλικό Δημόσιο ένα δισ. ευρώ! Και μπορεί οι κατηγορίες για τη Λαγκάρντ να περιορίστηκαν σε απλή αμέλεια, αλλά ο τότε διευθυντής του γραφείου της, Στεφάν Ρισάρ, αντιμετωπίζει την κατηγορία της αισχροκέρδειας με οργανωμένη συμμορία.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας)

 O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε EPA/WOLFGANG KUMM

Ο σκληρός Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν έχει βέβαια ανάγκη ειδικής παρουσίασης. Γεννημένος το 1942, είναι στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και ξεκίνησε την καριέρα του ως εφοριακός. Το σημείο καμπής στην καριέρα του υπήρξε η εμπλοκή του στο σκάνδαλο των μαύρων ταμείων του κόμματός του, που τον υποχρέωσε να παραιτηθεί από την αρχηγία τον Φεβρουάριο του 2000, μετά από μόλις 18 μήνες στη θέση του προέδρου, και να ανοίξει τον δρόμο στην Ανγκελα Μέρκελ.

Το «σκάνδαλο Κολ», όπως λέγεται, αφορά τις αποκαλύψεις ότι υπήρχαν εισροές στα κομματικά ταμεία με παράκαμψη της νόμιμης δημόσιας διαδικασίας και μάλιστα από έναν έμπορο όπλων, τον Καρλχάιντς Σράιμπερ.

Στην αρχή ο Σόιμπλε επιχείρησε να ρίξει όλα τα βάρη στον προκάτοχο και μέντορά του, Χέλμουτ Κολ. Μάλιστα ενώπιον της Ομοσπονδιακής Βουλής έφτασε στο σημείο να τον καλέσει δημόσια να αποκαλύψει το όνομα του μυστηριώδους χορηγού του, ενώ ο ίδιος διέψευδε κατηγορηματικά ότι είχε συναντήσει έστω και μια φορά τον Σράιμπερ.

Ωστόσο, ο Σόιμπλε υπήρξε μέρος του ίδιου συστήματος με τον Κολ και πολύ γρήγορα αναγκάστηκε να υποχωρήσει στις πιέσεις του προκατόχου του και να παραδεχτεί ότι είχε πάρει και ο ίδιος «δωράκι» 100.000 μάρκων από τον Σράιμπερ, το οποίο παρέδωσε στο κόμμα. Μετά την ομολογία, ο Σόιμπλε δήλωσε παραίτηση, αλλά το προεδρείο του κόμματος τον παρακάλεσε να την αποσύρει.

Ο Σόιμπλε ισχυρίστηκε ότι ο Σράιμπερ είχε αφήσει τα χρήματα στο γραφείο του τον Σεπτέμβριο του 1994, κάτι που αρνήθηκε ο έμπορος όπλων, λέγοντας ότι τα έδωσε στην τότε ταμία του κόμματος, Μπριγκίτε Μπαουμάιστερ. Εκείνη το επιβεβαίωσε από την πλευρά της και πρόσθεσε ότι προώθησε τα χρήματα στον Σόιμπλε. Οι αντικρουόμενες θέσεις των δύο κομματικών στελεχών διατυπώθηκαν και ως επίσημες καταθέσεις σε συμβολαιογράφο.

Ο Σόιμπλε επιχείρησε να υποχρεώσει την Μπαουμάιστερ σε παραίτηση από την άλλη της ιδιότητα, την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας, γεγονός που ξεχείλισε το ποτήρι. Οι βουλευτές του κόμματος ζήτησαν την παραίτησή του ίδιου του Σόιμπλε, κάτι που υποχρεώθηκε να κάνει αμέσως, και αυτή τη φορά η παραίτησή του ήταν οριστική.

Την υπόθεση αυτή έχει καταγράψει σε αυτοβιογραφικό βιβλίο η κυρία Μπαουμάιστερ, διανθίζοντας μάλιστα την αφήγηση με σεξουαλικά υπονοούμενα.

Μάριο Ντράγκι (πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας)

 Μάριο Ντράγκι

Μάριο Ντράγκι EPA/JULIEN WARNAND

Ο Ιταλός οικονομολόγος έφτασε το 2014 στην όγδοη θέση των πιο ισχυρών ανθρώπων του κόσμου, σύμφωνα με το «Φορμπς». Και φέτος το «Φόρτσιουν» τον κατέταξε στη δεύτερη θέση των ηγετών όλου του κόσμου

 Διαδέχτηκε τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Νοέμβριο του 2011, αλλά η καριέρα του εκτινάχθηκε χάρη στην προϋπηρεσία του στη θέση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Γκόλντμαν Σακς, όπως εξάλλου και των δύο στελεχών που κλήθηκαν στην αρχή της κρίσης να αναλάβουν τη θέση του πρωθυπουργού στην Ελλάδα και στην Ιταλία (Παπαδήμος και Μόντι).

Απόρρητη έκθεση του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών που αποκάλυψαν οι εφημερίδες «Ρεπούμπλικα» και «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» στις 26.6.2013 αποκαλύπτει την εμπλοκή του Ντράγκι στο σκάνδαλο πλαστογράφησης των οικονομικών δεικτών της Ιταλίας, την περίοδο που η χώρα διεκδικούσε τη μετάβαση στο ευρώ.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Τάσου Κωστόπουλου, της Αντας Ψαρρά και του Δημήτρη Ψαρρά, ΕΔΩ...

πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: