10.7.15

Τσακαλώτος: Αν υπάρξει τελικά συμφωνία...

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ...θα είναι μια δύσκολη συμφωνία...
Την βεβαιότητά του πως αν τελικά κλείσει η συμφωνία τότε αυτή θα είναι μια δύσκολη συμφωνία, εξέφρασε πριν από μερικά λεπτά από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος δεσμεύτηκε πως...
η κυβέρνηση θα φέρει όλο το πακέτο των νέων μέτρων στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση.

«Η ΕΚΤ περιμένει ένα «νεύμα» πως η διαδικασία είναι πάλι στις ράγες για να μπορέσουμε πάλι να πάρουμε μια χρηματοδοτική ανάσα» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Γρήγορα μπορεί να αποκατασταθεί η ζημιά που έχει γίνει με τα capital controls και αυτό γιατί δεν είναι σε πλήρη γκάμα τα περιοριστικά μέτρα. Δεν είναι όπως ήταν στην Κύπρο».

Παράλληλα, σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση με τους δανειστές ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Όταν κάνεις μια διαπραγμάτευση κάθε πλευρά έχει χάσει κάτι το πολύτιμο. Αν υπάρξει τελικά συμφωνία θα είναι μια δύσκολη συμφωνία. Γι’ αυτό και δεν πανηγυρίσαμε μετά τη νίκη» και συμπλήρωσε: «Δεν μας ζητάνε περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα. Δεν θα έχουμε, πλέον, ανάγκη για τα ίδια πλεονάσματα το 2015-2016-2017 και έτσι θα φτάσουμε με άλλη άνεση στο 2018.  Θα υπάρξει αύξηση της φορολογίας στους πλούσιους. Θα υπάρχει σταδιακή εφαρμογή των νέων φορολογικών μέτρων. Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ. Όλα θα γίνουν σε πιο αργούς ρυθμούς και αυτό δίνει μια άνεση. Η κυβέρνηση δεσμεύεται πως όλα τα νέα μέτρα θα περάσουν από την Βουλή».

Αναφορικά με το χρέος ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως: «πολλά από τα πράγματα που ζητήσαμε θα γίνουν όπως πρέπει. Αλλάζουμε ομόλογα που είναι δύσκολα σε ομόλογα του ESM και έτσι  θα είναι πιο εύκολα για την εξυπηρέτηση. Την ίδια στιγμή, θα ήταν κουφός κάποιος ή θα πρέπει να μένει σε άλλο σημείο του πλανήτη για να μην άκουσε πως το ΔΝΤ είπε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο».

Τέλος ο υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Κάνουμε ότι κάνουμε σήμερα για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας στο πλαίσιο της συμφωνίας του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να το κάνουμε αλλά το κάνουμε παρά το γεγονός ότι έχουμε ισχυροποιηθεί με βάση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος»...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: