24.7.15

Εστάλη το αίτημα της Ελλάδας προς το ΔΝΤ...

Εστάλη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επιστολή-πρόσκληση προς το ΔΝΤ, ώστε κλιμάκια να έλθουν στην Αθήνα για να...
ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας μέσω ESM



Στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών και του ESM
    Εστάλη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επιστολή-πρόσκληση προς το ΔΝΤ, ώστε κλιμάκια να έλθουν στην Αθήνα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας μέσω ESM ώστε κλιμάκια να έλθουν στην Αθήνα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας μέσω ESM.  Το ζήτημα με το ΔΝΤ ανέκυψε γιατί, όπως ενημέρωσε και ο εκπρόσωπός του, το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των θεσμών επί ελληνικού εδάφους δεν απευθύνθηκε ξεχωριστά στο Ταμείο, αλλά με κοινή επιστολή σε όλους τους εμπλεκόμενους θεσμούς. 
Χτες, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις είχε «προσγειώσει» ανώμαλα τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και των Ευρωπαίων, που καθόριζαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για σήμερα Παρασκευή. Απαντώντας σε ερώτηση του «Εθνους» και του Μιχάλη Ιγνατίου για την ημερομηνία επιστροφής της Αποστολής, ο κ. Ράις είχε απαντήσει: «Δεν έχω ημερομηνία. Είναι μια κατάσταση που κινείται γρήγορα και είναι ρευστή. Δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρισθεί τα τυπικά (modalitys) και ο τρόπος με τον οποίο θα εμπλακούμε».


Ο κ. Ράις διέψευσε ότι η ελληνική κυβέρνηση απαίτησε την εκδίωξη του πρώην επικεφαλής της Αποστολής Ρίσι Γκογιάλ και επιβεβαίωσε πως η Ντέλια Βελκουλέσκου θα τον αντικαταστήσει. Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι πριν απ' όλα πρέπει να ολοκληρωθεί η εργασία των τεχνικών ομάδων του Ταμείου και στη συνέχεια να ληφθούν οι σοβαρές αποφάσεις για τον τρόπο συμμετοχής του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα. Απαντώντας σε ερώτηση του «Ε» είπε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στην διαδικασία και «είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα».


Υποβλήθηκαν πολλές ερωτήσεις για την Ελλάδα και το Πρόγραμμα, αλλά και για την εμπλοκή του ΔΝΤ στο μηχανισμό του ESM. Για να υπάρχει νέο ελληνικό πρόγραμμα από το Ταμείο, είπε ο κ. Ράις, πρέπει να υπάρχει αίτημα από την ελληνική πλευρά. Τόνισε συγκεκριμένα:

Προς το παρόν δεν έχουμε αίτημα. Για να υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ θα πρέπει να προχωρήσουν και να εφαρμοσθούν αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά και να διασφαλιστεί η επάρκεια χρηματοδότησης και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους...
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: