9.7.15

ΜΝΙ: Εμπλοκή με το «καλημέρα» στην ελληνική πρόταση για τις συντάξεις...

Ο Αλέξης Τσίπρας μπαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου

Τι περιλαμβάνει το πακέτο των μέτρων...
Κατατέθηκε στο παρά πέντε το πακέτο μέτρων της συμφωνίας, δύο ώρες πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο των δανειστών. 
Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΝΙ, ενδεχομένως να υπάρχει πρόβλημα επί του...
περιεχομένου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου, μερικά σημεία από αυτά που περιλαμβάνει η συμφωνία είναι τα εξής:


- Διατηρείται το καθεστώς έκπτωσης 30% ΦΠΑ για τα περισσότερα νησιά, από το οποίο θα εξαιρεθούν τα λεγόμενα "μεγάλα" νησιά, τα οποία «σηκώνουν» το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστικών κρατήσεων.


- Το σχέδιο καθορίζει τον ΦΠΑ στο 13% για τα ξενοδοχεία, αλλά ανεβάζει το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας για τη βιομηχανία τροφίμων στο 23%, όπως ήταν η απαίτηση των πιστωτών.


- Παραμένει η κυβερνητική δέσμευση για «πάγωμα» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.


Το μεγαλύτερο εμπόδιο ωστόσο είναι και πάλι το ύψος των συντάξεων, σύμφωνα με το πρακτορείο, και η απροθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περικοπές. Συγκεκριμένα, το ΜΝΙ αναφέρει ότι στην ελληνική πρόταση «δεν περιλαμβάνονται περικοπές στις συντάξεις» και πως, σύμφωνα με τις τελευταίες διαπραγματεύσεις, οι δανειστές θα αρνηθούν και πάλι να προχωρήσουν με την πρόταση.


Επιπλέον, η πρόταση φαίνεται πως περιλαμβάνει υψηλότερους φόρους για τη ναυτιλία, αλλά και για τα τυχερά παιχνίδια, ενώ τονίζει την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους. 


Η συλλογική σύμβαση εργασίας θα συζητηθεί από τον επόμενο χρόνο, σε αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: