13.7.15

Τσίπρας: Ενώπιος ενωπίω με κυβέρνηση και κόμμα...

Ενώπιος ενωπίω με κρίσιμες αποφάσεις για τη σύνθεση της κυβέρνησης βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής. 

"Εγώ δεν θα...
γίνω Παπαδήμος", συνηθίζει να λέει ο πρωθυπουργός, ωστόσο, οι πιέσεις από το εξωτερικό είναι έντονες για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα υλοποιήσει τυχόν συμφωνία. 

Οι δανειστές εκμεταλλεύονται τους 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν υπερψήφισαν τη συμφωνία και επικαλούνται και το κείμενο άλλων 15 που ερμηνεύουν το «ναι» που έδωσαν ως «όχι» και κάνουν λόγο για έλλειμμα δεδηλωμένης. Στο παρασκήνιο υπάρχουν πιέσεις και για συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Εκτός απροόπτου, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί αύριο και στο νέο υπουργικό Συμβούλιο δεν θα συμμετάσχουν οι Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης Στρατούλης, που ψήφισαν «παρών» στην κυβερνητική πρόταση. 

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεχτεί εισηγήσεις να χρησιμοποιήσει και πρόσωπα που κινούνται έξω από το πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, στον χώρο του Ποταμιού ή του ΠΑΣΟΚ, ενώ άλλες εισηγήσεις επιμένουν ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να δώσει κίνητρα ενότητας σε μια ΚΟ που δεν φαντάζει συμπαγής. 

Όλα, πάντως, εξαρτώνται από το είδος της συμφωνίας που τελικά θα υπάρξει ή δεν θα υπάρξει και από τις λεπτομέρειες που θα οριστικοποιηθούν σήμερα και τις επόμενες ημέρες. 

Εκτός κυβέρνησης θα μείνει εκτός απροόπτου και ο Νίκος Χουντής, που όπως αποκάλυψε χθες η Realnews έχει υποβάλει εδώ και εβδομάδες την παραίτησή του, προκειμένου να αναλάβει ευρωβουλευτής στη θέση του παραιτηθέντος Μανώλη Γλέζου.

Το μήνυμα της Ζωής

Σαφές μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν πρόκειται να ανταποκριθεί θετικά σε τυχόν αίτημά του για παραίτησή της απέστειλε χθες η Πρόεδρος της Βουλής. 

«Δεν έχω καμία σκέψη για παραίτηση, τα δημοσιεύματα είναι εκ του πονηρού. Δεν επιχείρησαν καν να τα διασταυρώσουν μαζί μου», τόνισε χαρακτηριστικά στο naftemporiki.gr η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η ηγεσία της κυβέρνησης, ωστόσο, εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένη από τη στάση της Προέδρου της Βουλής, αλλά και αποφασισμένη -είτε μέσω προσωπικής παρέμβασης του πρωθυπουργού, είτε με απόφαση συλλογικού οργάνου- να ζητήσει την παραίτησή της.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο, ωστόσο, αν και μετά το αίτημα για υποβολή παραίτησης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου αρνηθεί, όπως και αναμένεται, ότι το Μαξίμου θα προσανατολιστεί σε πρόταση μομφής.

Τι θα γίνει με τους διαφωνούντες;

Ενδιαφέρον ερώτημα είναι και το τι θα γίνει με τους 17 βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι δυο υπουργοί Παν. Λαφαζάνης και Δημ. Στρατούλης που δεν ψήφισαν την πρόταση της κυβέρνησης. 

Αν δηλαδή θα τους ζητηθεί η παράδοση της έδρας τους, όπως μεταξύ άλλων ζητούν στελέχη όπως ο Γιώργος Σταθάκης, αν θα τεθούν εκτός ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ή εάν… δεν συμβεί τίποτα από τα παραπάνω...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: