12.7.15

Δραματική έκκληση Γκάμπριελ - Σουλτς...

Να μην φύγει η Ελλάδα από το ευρώ...

Έκκληση προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων «να βάλουν στην άκρη τα εθνικά συμφέροντα», απευθύνουν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με...
επιστολή, η οποία υπογράφεται από τον αρχηγό του κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Στην επιστολή, που απευθύνεται στους βουλευτές του SPD προειδοποιούν ότι «μια διάσπαση σε επί της αρχής αντίθετες θέσεις της βόρειας, νότιας και ανατολικής Ευρώπης για το θέμα της διάσωσης της Ελλάδας θα ήταν το χειρότερο αποτέλεσμα και θα ζημίωνε σοβαρά την Ευρώπη και το ευρώ».

Αναφέρεται ότι στόχος παραμένουν νέες διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για ένα πακέτο βοήθειας και τονίζεται ότι «για προσωρινό ή μόνιμο Grexit δεν γίνεται διαπραγμάτευση».

Επισημαίνεται ωστόσο ότι η πρόταση της Αθήνας έχει ακόμη πολλά προβλήματα και ότι θα πρέπει τμήμα μιας συμφωνίας να αποτελεί «μια αποτελεσματική επιτήρηση και μια αποτελεσματική ‘συνοδεία' για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων».

Οι Σοσιαλδημοκράτες αποδίδουν την ευθύνη για τη «μεγάλη απώλεια χρόνου» στην ελληνική κυβέρνηση και σημειώνουν ότι έτσι αυξάνεται η χρηματοδοτική ανάγκη της Αθήνας σε πάνω από 80 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ χαρακτηρίζουν προβληματική τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες ώστε να επιτύχουμε, στο πλαίσιο του νομίμως εφικτού, ελαφρύνσεις χρέους», αναφέρουν οι Γκάμπριελ και Σουλτς και καταλήγουν:

Κανένας δεν μπορεί να επιθυμεί να συναινέσει τώρα σε ένα πρόγραμμα και να βρίσκεται σε εννέα μήνες στην ίδια κατάσταση - απλώς μόνο με 80 δισεκατομμύρια λιγότερα. Και αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει το ευρώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: