25.7.15

Διαφωνίες κορυφής για τις εκλογές...

Καθένας κατάλαβε αυτό που ήθελε...
Ο Ευ. Μεϊμαράκης, ο Στ. Θεοδωράκης και η Φωφη Γεννηματά έφυγαν από το προεδρικό, μετά το γεύμα που είχαν χθες το μεσημέρι με πρωτοβουλία του Πρ. Παυλόπουλου, με την εντύπωση ότι...
οι εκλογές απομακρύνονται και μετατίθενται για το τέλος του χρόνου. Αλλά δεν είναι καθόλου σαφές αν βλέπουν την επιθυμία τους ως πραγματικότητα ή πρόκειται για κάτι περισσότερο από αυτό. Σύμφωνα με όσα μετέφεραν στους συνεργάτες τους, το θέμα των εκλογών κυριάρχησε στη συζήτησή τους με τον πρωθυπουργό προς τον οποίο εξέφρασαν τη διαφωνία τους προς το ενδεχόμενο πραγματοποίησης εκλογών το φθινόπωρο. Του είπαν συγκεκριμένα ότι θα ήταν καταστροφικό για τα κόμματά τους να ψηφίσουν τη συμφωνία με τους δανειστές και αμέσως μετά να πάνε οι βουλευτές τους στην περιφέρεια για να ζητήσουν την ψήφο των πολιτών, ενώ διατύπωσαν την εκτίμηση ότι αυτό θα διευκολύνει τους διαφωνούντες με το νέο πρόγραμμα και θα δυσκολέψει τη συνεννόηση με τους εταίρους.

Ο γρίφος της κάλπης

Και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί φαίνεται πως έβγαλαν το συμπέρασμα ότι ο Α. Τσίπρας δεν βιάζεται για εκλογές και συμφωνεί ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος από τους “θεσμούς”, να υλοποιηθούν μέτρα και μεταρρυθμίσεις για να αρθεί κάθε αβεβαιότητα σχετικά με την ελληνική παρουσία στην ευρωζώνη, και μετά να στηθούν κάλπες, δηλαδή όχι νωρίτερα από τον Νοέμβριο. Ωστόσο, κάτι ανάλογο δεν επιβεβαιώνεται από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ φυσικά η ημερομηνία των εκλογών θα εξαρτηθεί και από τη συνεννόηση με τους εταίρους-πιστωτές, ειδικά με το Βερολίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α. Τσίπρας έχει κάνει ήδη μια πρώτη συζήτηση με την Α. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ για το θέμα αυτό το οποίο συνδέεται ευθέως με τις δυνατότητες της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα, ειδικά στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, σχετικά με τα κλειστά επαγγέλματα και την αγορά προϊόντων. Μέχρι στιγμής δεν προκύπτει κάποια αντίρρηση από το Βερολίνο και το Παρίσι που δείχνουν να αντιλαμβάνονται την ανάγκη ξεκαθαρίσματος του πολιτικού τοπίου εδώ προκειμένου να εφαρμοστούν απρόσκοπτα τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που θα έχουν συμφωνηθεί.

Θέμα εκλογικού νόμου

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προεδρικό συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου. Στ. Θεοδωράκης και Φ. Γεννηματά έθεσαν μετ επιτάσεως το θέμα του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, ο Ευ. Μεϊμαράκης ήταν επιφυλακτικός, ενώ ο πρωθυπουργός έδειξε πρόθυμος να το εξετάσει αλλά σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύτηκε για κάτι. Ανάλογη στάση κράτησε και σχετικά με το ζήτημα της προεδρίας της Βουλής, με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να συμφωνούν ότι η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, χωρίς ο Α. Τσίπρας να ανακοινώνει ή να υπαινίσσεται κάποια πρωτοβουλία σχετικά - πέρα από το συμβολισμό της αποχής από την εκδήλωση που έκανε η Ζ. Κωνσταντοπούλου για την επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας. 

Συμφωνήθηκε, πάντως, ότι η Βουλή θα κλείσει για μια εβδομάδα πριν από τον 15Αύγουστο, η συμφωνία με τους πιστωτές θα ψηφιστεί στις 18 Αυγούστου και στη συνέχεια θα λειτουργήσουν τα θερινά τμήματα μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της Αγγελικής Σπανού, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: