3.7.15

Δημοψήφισμα που... φουσκώνει μόνο του...


"Με όλα αυτά θα επιβιώσετε ίσα μ’ ένα μήνα παραπάνω από εμάς τους υπόλοιπους". Ο νεαρός με το μουσάκι και το σκουλαρίκι ειρωνεύεται εμφανώς την κυρία που σπρώχνει ένα καρότσι γεμάτο ασφυκτικά με μακαρόνια, ρύζια και χαρτιά υγείας.

«Ενας μήνας είναι...
ένας μήνας, μπορεί να έχει σωθεί η χώρα μέχρι τότε», ανταπαντά η κυρία που παίρνει άλλα πέντε πακέτα αλεύρι... που φουσκώνει μόνο του από το ράφι. Πόσα κέικ μπορεί να καταναλώσει μια οικογένειά μέσα σ’ ένα μήνα;

Μια άλλη εύλογη απορία είναι επίσης τι μπορεί να κάνει μια νοικοκυρά με δέκα (10) μπουκάλια ξίδι ή σε πόσο χρόνο καταναλώνει κανείς σαράντα (40) πακέτα μακαρόνια.

«Παράνοια, τους έχει πιάσει παράνοια», μας λέει η κυρία Ευαγγελία, που είναι υπεύθυνη ταμείων σε μεγάλο -και ακριβό- σουπερμάρκετ των βορείων προαστίων. «Κάθε βράδυ φεύγουμε στις 11. Πέφτουν σαν τις ακρίδες στα ράφια και τα γεμίζουμε συνεχώς. Μετά όλα αυτά θα γεμίσουν μαμούνια και θα έρχονται για να τους τα αλλάξουμε. Εχω εισηγηθεί στη διεύθυνση να μη δεχόμαστε αυτές τις αλλαγές. Πάντα οι Ελληνες ήταν υπερβολικοί - θυμηθείτε τι καραγκιοζιλίκια κάνανε με το Τσερνομπίλ. Αλλά τώρα είναι αηδία όλο αυτό, να έχω να φάω εγώ και να ψοφήσει ο διπλανός. Φάε, λοιπόν, του σκασμού μακαρόνι!».
Σούπερ Μάρκετ
Γεμάτα καρότσια και ράφια στον Σκλαβενίτη | Βασίλης Μαθιουδάκης
Στα τυριά...

«Οχι, κύριέ μου, όχι βροντερό θα σας φωνάξουμε την Κυριακή». «Θα μας καταστρέψετε όλους, δηλαδή, φανατισμένοι Συριζαίοι». Η κυρία και ο κύριος που τσακώνονται μπροστά στο ψυγείο με τα τυριά (συνεχίζοντας μπροστά στο ράφι με τα χαρτιά υγείας, στο ταμείο και μέχρι την είσοδο του καταστήματος) δεν είναι δυο φανατισμένοι τύποι. Το πεδίο της πάλης για το δημοψήφισμα της Κυριακής έχει επεκταθεί: από τις ουρές στα ΑΤΜ μέχρι τα σουπερμάρκετ, τα κομμωτήρια και τα φαρμακεία. Η Αθήνα δεν έχει πια άλλο θέμα συζήτησης πέρα από το «ναι» και το «όχι», τα οποία -όπως αγαπούν να κάνουν οι Αθηναίοι- υπερασπίζεται με πάθος και πολύ μεγάλη ένταση.

«Ειδικά τις πρώτες δυο μέρες έγινε χαμός», μας λέει ο διευθυντής μεγάλου σουπερμάρκετ. «Τώρα κάπως δείχνει να καταλαγιάζει. Περιμένουμε να δούμε και το Σαββατοκύριακο. Πιστεύουμε ότι μετά το δημοψήφισμα, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, θα έχει νέο γύρο... εφόρμησης. Ο κόσμος φοβάται, αλλά πρέπει να ηρεμήσει. Κανείς δεν πρόκειται να πεινάσει».

«Εγώ δεν ξέρω τι θα ψηφίσω, θα κοιμηθώ το βράδυ του Σαββάτου και θα το σκεφτώ», λέει η Μαρία που κόβει αλλαντικά. «Εγώ θα ψηφίσω όχι», λέει η Ελένη από τα τυριά. «Είδαμε την κατάντια μας πέντε χρόνια τώρα, τουλάχιστον να πούμε ένα “όχι”. Φτωχοί ήμασταν, φτωχοί θα είμαστε, αλλά περήφανοι»...Σούπερ μάρκετ

Σούπερ μάρκετ Μακαρόνια πάντως έχουν στον Βασιλόπουλο 

Ντίνα Δασκαλοπούλου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: