15.7.15

ΔΝΤ: Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους...

ΔΝΤ: Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέουςΤο ελληνικό χρέος πρέπει να γίνει βιώσιμο για να εμπλακεί ενεργά το ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα.

Το παραπάνω μήνυμα στάλθηκε από την Κριστίν Λαγκάρντ και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ προς την ευρωπαϊκή πλευρά κατά τη διάρκεια...
μιας δίωρης συνεδρίασης που ως αντικείμενο είχε να εξετάσει τα τελευταία δεδομένα γύρω το ελληνικό ζήτημα και την έκθεση για την βιωσιμότητα του χρέους.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ συγκάλεσε χθες έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου όπου συζητήθηκε ο ρόλος του Ταμείου στο ελληνικό ζήτημα, η βιωσιμότητα του χρέους και πώς θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Η Κ. Λαγκάρντ και ο αρχιτέκτονας του ελληνικού προγράμματος, Πολ Τόμσεν, έδωσαν μια σειρά από διευκρινίσεις για την συμφωνία των Βρυξελλών, ενώ τα μέλη του δ.σ. τοποθετήθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις.

Πριν αρχίσει η συνεδρίαση είχε διαρρεύσει η επικαιροποιημένη έκθεση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είναι προετοιμασμένοι να εξετάσουν οι εταίροι της στην ευρωζώνη λόγω των καταστροφών που υπέστησαν η οικονομία της και οι τράπεζές της τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Επίσης επισημαίνεται ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να δώσουν περίοδο χάριτος 30 ετών σε όλα τα δάνεια που χορήγησαν προς την Ελλάδα (περιλαμβανομένων και αυτών που πρόκειται να λάβει με το νέο πρόγραμμα) αλλά και δραματική αύξηση των λήξεων.

Η Κριστίν Λαγκάρντ σχολιάζοντας την επικαιροποιημένη έκθεση του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του χρέους τόνισε ότι τα ευρήματα της δεν υιοθετούνται απαραίτητα από το διοικητικό συμβούλιο γιατί τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν.

Όμως έσπευσε να τονίσει ότι ο ρόλος του ΔΝΤ στο μέλλον θα κριθεί και από το πώς η ευρωπαϊκή πλευρά θα αποφασίσει να διαχειριστεί την βιωσιμότητα του χρέους.

Το ΔΝΤ θα περιμένει πρώτα να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ Αθήνας και δανειστών που κλονίστηκε τους προηγούμενους 5 μήνες των διαπραγματεύσεων, να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και λίγο πριν η Ελλάδα κατορθώσει και βγει στις αγορές να αποφασιστεί πώς και με ποιο τρόπο θα προχωρήσουν σε μια αναγκαία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σε κάθε περίπτωση η Γαλλίδα αξιωματούχος είπε ότι “το Ταμείο θα συμπαρασταθεί στην Ελλάδα” .

Το ΔΝΤ, προς το παρόν, θα παράσχει μόνο τεχνική βοήθεια στη χώρα μέχρι η Αθήνα κατορθώσει και αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της ύψους περίπου 2 δις ευρώ. επικεφαλής του ΔΝΤ αναμένεται να φέρει εντός των επόμενων ημερών προς συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο το αίτημα της Ελλάδας για την παράταση της αποπληρωμής των δόσεων.

Χθες, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ασκήθηκε κριτική για την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να αποπληρώσει 95 εκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα Samurai, εκπληρώνοντας την πρώτη της υποχρέωση απέναντι σε ιδιώτες πιστωτές από τότε που χρεοκόπησε έναντι του ΔΝΤ που είναι προνομιακός πιστωτής.

Ας σημειωθεί, ότι χθες η Mizuho Bank Ltd ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε τα 20ετή ομόλογα samurai που έπρεπε να καταβληθούν, μια αποπληρωμή που είχε προσελκύσει την προσοχή των επενδυτών που ανησυχούσαν για το εάν η Αθήνα θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις...
Θανάσης Τσίτσας
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: