24.7.15

Και τώρα διαπραγμάτευση...

Κάμφθηκαν τα τεχνικά και διαδικαστικά θέματα που «μπλόκαραν» την έλευση τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ στην Αθήνα. Εστάλη...
το απόγευμα της Παρασκευή το αίτημα που εκκρεμούσε από ελληνικής πλευράς προς το Ταμείο, ανοίγοντας το δρόμο για να έλθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποί του, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο βοήθειας.
Στην Αθήνα οι θεσμοί

Οι επικεφαλής των «θεσμών» και του ESM θα αρχίζουν να καταφθάνουν στην πρωτεύουσα και από ελληνικής πλευράς σε επίπεδο τεχνικής διαπραγμάτευσης θα ηγηθεί ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γιώργος Χουλιαράκης.

Επιδίωξη της κυβέρνησης παραμένει η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το τριετές Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση πριν από τις 20 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία πρέπει να πληρωθεί «ακούρευτο» ομόλογο της ΕΚΤ, ύψους 3,4 δισ. ευρώ.

Άγνωστο παραμένει το πώς θα δουλεύουν οι εκπρόσωποι των «θεσμών»με την ελληνική κυβέρνηση, το αν, δηλαδή, θα έχουν συνεργασία με τους υπουργούς ή αν θα βρίσκονται στους χώρους των υπουργείων.

Η επόμενη σύγκληση του Eurogroup αναμένεται στις 11 Αυγούστου ωστόσο η ημερομηνία θα οριστικοποιηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Δύσκολες οι συνομιλίες

Το IMF εκτιμά ότι οι συνομιλίες γύρω από ένα νέο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα προαναγγέλλονται «δύσκολες» και θα απαιτούσαν, ως προϋπόθεση, μια «συγκεκριμένη» δέσμευση των Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας.

«Ο δρόμος εμφανίζεται σαφώς δύσκολος, δεν βρισκόμαστε παρά μόνο στην αρχή της διαδικασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ σε ένα μελλοντικό πρόγραμμα για την Ελλάδα «θα εξαρτηθεί» από την έκβαση των συνομιλιών για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος.

Την ίδια ώρα, άγνωστο παραμένει πότε η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στους «θεσμούς» Ντέλια Βελκουλέζου, θα έλθει στην Αθήνα για την κατάρτιση του νέου προγράμματος.
Στόχος η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στα μέσα του Αυγούστου

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «τις επόμενες μέρες» θα ξεκινήσουν επίσημα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών για το πρόγραμμα στήριξης από τον ΕSM.

Απομένει να υπάρξει επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να βρεθεί το κατάλληλο μέρος για να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις.

Την ίδια ώρα κοινοτικές πηγές σημειώνουν ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός το συντομότερο δυνατό, κατά προτίμηση μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Σε αυτήν την περίπτωση, όπως εκτιμούν, η πληρωμή της 20ης Αυγούστου προς την ΕΚΤ θα μπορεί να πραγματοποιηθεί με την πρώτη εκταμίευση από τον ESM.

Ωστόσο, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να μην έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε οι διαπραγματεύσεις και σενάρια που κυκλοφορούν μιλούν και για νέα χρηματοδότηση - γέφυρα.
Ερωτηματικό τα προαπαιτούμενα

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων MNI που επικαλείται ελληνική κυβερνητική πηγή, κάποιες από τις Ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν ώστε η Ελλάδα να πάρει και άλλα προαπαιτούμενα προτού συμφωνηθεί το τρίτο πακέτο βοήθειας για τη χώρα μας κάτι το οποίο διαψεύδεται από την ελληνική κυβέρνηση.
Οι «θεσμοί» σκέφτονται χαμηλότερα πλεονάσματα και κουβέντα για το χρέος

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του γερμανικού Spiegel, το οποίο επικαλείται κύκλους των «θεσμών», οι εκπρόσωποί τους εκτιμούν ότι οι στόχοι που έχουν μπει στο ελληνικό πρόγραμμα είναι μια ψευδαίσθηση λόγω της μεγάλης βουτιάς της οικονομίας.

Προτείνουν, μάλιστα, χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα στο 1% για το 2016, κάτω από το 3% για το 2017, αλλά και μικρότερο του 3,5% το 2018.

Οι εκπρόσωποι των «θεσμών» συνδέουν το ζήτημα με τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ, εκτιμάται ότι η «έκπτωση» αυτή είναι ενδεικτική της αμφιβολία για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.

Μάλιστα, τονίζουν, ότι πιθανότατα θα ξεκινήσουν τη συζήτηση για το αν εν τέλει η Ελλάδα θα χρειαστεί «κούρεμα» χρέους ή όχι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: