10.7.15

Το Βερολίνο κρατά το «κλειδί»...

Το Βερολίνο μοιάζει να είναι ο βασικός ρυθμιστής για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους δανειστές, τη στιγμή που η ελληνική πρόταση αξιολογείται από τους θεσμούς.

Με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να...
στέλνει ηχηρό μήνυμα μέσω του εκπροσώπου του για το πακέτο μέτρων που προτείνει η Αθήνα χαρακτηρίζοντας την πρόταση «παλαιά», αλλά «σε νέα συσκευασία», η στάση της Γερμανίας αναμένεται να είναι καθοριστική για το μέλλον των διαπραγματεύσεων.

Την στιγμή που ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε, Μάρτιν Γέγκερ, υποστήριξε πως μόνο αν θα υπάρξει συνολική συμφωνία, τότε ενδέχεται να συζητηθεί το ζήτημα δανείου-γέφυρα, επανέρχεται το θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Επ' αυτού, ο κ. Γέγκερ, μεταφέροντας το δυσάρεστο κλίμα που επικρατεί για την ελληνική κυβέρνηση, σχολίασε πως η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει καθώς «δεν επιτρέπεται στην Ευρωζώνη».

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στην ελληνική πλευρά είναι παραπάνω από έκδηλη στις δηλώσεις των Γερμανών αξιωματούχων, με τον αντιπρόεδρο της ΚΟ των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χανς Πέτερ Φρίντριχ, να κατακεραυνώνει την ελληνική κυβέρνηση για την πρόταση που απέστειλε.

«Δεν υπάρχει βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις» σχολίασε ο κ. Φρίντριχ και πρόσθεσε δίχως κανένα ενδοιασμό ότι η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει μία νέα αρχή με δικό της νόμισμα και με την καλοπροαίρετη βοήθεια όλων των Ευρωπαίων γειτόνων και εταίρων. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να συζητήσουμε σοβαρά αυτή την εναλλακτική λύση».

Τη δυσπιστία του, όμως, εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, ο οποίος εκδήλωσε την αμφιβολία του αν η χώρα μπορεί με αυτό το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και με αυτή την κυβέρνηση να σταθεί στα πόδια της.

«Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στη Γερμανίδα καγκελάριο. Αλλά δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα» επισήμανε ο υπουργός.

Η γνωστή για τις δυσοίωνες προβλέψεις τις, πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, επανήλθε με μία «δηλητηριώδη» δήλωση, λέγοντας πως είναι ίσως πολύ νωρίς να αξιολογηθεί το περιεχόμενό της, καθώς βασίζεται σε παλιά στοιχεία.

«Φαίνεται σαν να μην είναι επαρκής η πρόταση» ανέφερε χαρακτηριστικά η Γκριμπαουσκάιτε, συμπληρώνοντας: «Εκλαμβάνουμε το έγγραφο της πρότασης ως ένδειξη ότι η Ελλάδα επιθυμεί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εικασίες σχετικά με το πώς θα καταλήξουν αυτές οι διαπραγματεύσεις»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: