22.7.15

Ο Βαγγέλης ψάχνει την ταυτότητα...

Το στίγμα με βάση το οποίο θα κινηθεί το καράβι της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο επόμενο αχαρτογράφητο χρονικό διάστημα, έδωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με την...
πρώτη συνέντευξή του ως πρόεδρος της ΝΔ, την οποία παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Με τη φράση, «το Μνημόνιο δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δεξιό, άλλα πολιτικές αναγκαίες που επιβάλλονται λόγω των καταστάσεων» ο κ. Μεϊμαράκης προσδιόρισε τη θέση της ΝΔ απέναντι στη συμφωνία, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο τη διαφορά του κόμματος του με την Αριστερά, η οποία, όπως είπε, πιστεύει στους φόρους και στο κράτος.

Πάνω στη διαφοροποίηση αυτή, θα κινηθεί και η αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ στις επόμενες ημέρες και ενόψει των κρίσιμων νομοσχεδίων με τα προαπαιτούμενα που θα έρθουν για ψήφιση στη Βουλή ως τις 5 Αυγούστου, καθώς ο κ. Μεϊμαράκης διαχώρισε τη «συμφωνία με κρατά την Ελλάδα στην Ευρώπη από τη συνολική διακυβέρνηση», που περιλαμβάνει και άλλα ζητήματα όπως αυτά της Υγείας, της Παιδείας κλπ.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, θέλησε να καταγράφει η διαφωνία του με σειρά μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση, τα οποία ωστόσο χαρακτήρισε απαραίτητα για την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη. Αν και εμφανίστηκε συναινετικός σε σχέση με την πορεία της χώρας, το πολιτικό σφυροκόπημα στην κυβέρνηση αναμένεται να είναι σκληρό το επόμενο διάστημα, με τον πρόεδρο της ΝΔ, να χρέωνει τα μέτρα τα οποία χαρακτήρισε «απολυτως υφεσιακά», στον Αλέξη Τσίπρα και στον Πάνο Καμμένο, υπενθυμίζοντας τη ζημιά που εχει γίνει τους τελευταίους 6 μήνες.

Σε σχέση πάντως με τη φορολόγηση των αγροτών, που θα αποτελέσει το επόμενο κάβο που θα πρεπει να περάσουν τόσα τα κόμματα της κυβέρνησης, όσο και της αντιπολίτευσης, ο κ. Μεϊμαράκης, επειδή όπως είπε, ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρή πρωτογενή παραγωγή, προανήγγειλε ότι είτε θα τα καταψηφίσει, είτε θα ισχύσει η ψήφος κατα συνείδηση και πως σε κάθε περίπτωση πρόθεση του ειναι η επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων αυτών, με η χωρίς την κυβέρνηση.

Το σίγουρο είναι οτι ο κ. Μεϊμαράκης θα επιμείνει στην εθνική συνεννόηση, καθως ο δίαυλος επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό, παραμένει όπως είπε, ανοικτός, επαναλαμβάνοντας όμως, οτι θα καθίσει μόνο θεσμικά και υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Τσίπρα, καθως η πολιτικη συμπεριφορά του πρωθυπουργού δημιουργεί έλλειμμα εμπιστοσύνης.

«Ο πρόεδρος της κυβερνήσεως ειναι και πρόεδρος του κόμματος, πρεπει να το ξεχωρίσει. Συμπεριφέρεται ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τις πρόωρες εκλογές, η ΝΔ λέει «όχι», καθως θεωρούνται καταστροφή αυτή τη στιγμή για την οικονομία και τον τόπο, με τον κ. Μεϊμαράκη να καλεί τον κ. Τσίπρα να εξηγήσει το λόγο που θα τις κάνει. Αναφορικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματος του σε οικουμενική κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ, άφησε ανοικτό ένα παράθυρο, λέγοντας πως «προς το παρόν δεν έχουμε τέτοια πρόταση, αν έχουμε και υπάρχει προγραμματική συμφωνία μακράς πνοής θα το δούμε», βάζοντας και τον αστερίσκο της Χρυσής Αυγής, η οποία θα πάρει ως τρίτο κόμμα τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εσωκομματικά και Συνέδριο ΝΔ

Την Παρασκευή πάντως, αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, για την εκλογή νέου προέδρου της κεντροδεξιάς παράταξης, με τον ίδιο τον κ. Μεϊμαράκη, να υπενθυμίζει ότι το «μεταβατικός» αφορά τη χρονική περίοδο και όχι τις αρμοδιότητες καθώς έχει οριστεί με βάση τις καταστατικές διαδικασίες. Ως πολιτική κατεύθυνση του κόμματος προσδιόρισε τον «μεσαίο δρόμο», σημειώνοντας ότι «χρειάζεται να ξαναδώσουμε το στίγμα μας, να επαναπροσδιορίσουμε την ταυτότητά μας».

Για το τι θα κάνει εν τέλει ο ίδιος, η φράση «δεν διεκδίκησα ποτέ το περιβραχιόνιο» είναι χαρακτηριστική. Υπενθύμισε οτι είχε καταγγείλει το 2009, τη διαδικασία για την εκλογή του νέου αρχηγού, καθως οπως είπε, «δεν ήταν εκλογη από τη βάση, αλλά από τον κάθε περαστικό. Η κοινωνία έχει λόγο αλλά δεν μπορεί να έχει ίδια δικαιώματα με αυτούς που παλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ για αυτές τις απόψεις».

Εκφράζοντας την θέση του πιο συγκεκριμένα για τη διεκδίκηση της ηγεσίας, ο κ. Μεϊμαράκης διευκρίνισε ότι «εάν η διαδικασία αλλάξει με τακτικό συνέδριο θα το σκεφτώ. Με στενεύουν αρκετά τα κοστούμια των προέδρων».

Πάντως απο τον Σεπτέμβριο αναμένονται να ενταθούν οι εσωκομματικες διαδικασίες, καθως οπως είπε, «όσο διαρκεί μεταβατικότητα, η ΝΔ δεν μπορεί να ειναι αδρανής, θα πρέπει να εγγραφούν νέα μέλη και να επανεγγραφούν τα παλαιά, να γίνουν οι συζητήσεις για την ταυτότητα πάνω στα σημερινά δεδομένα, και να προχωρήσουμε».

Η παρουσία και η εισήγηση του Νίκου Δένδια στο χθεσινό διευρυμένο Πολιτικό Συμβούλιο στη Συγγρού, δίνει και μια πρώτη εικόνα για την πορεία που θα πάρουν απο την Παρασκευή οι εσωκομματικες εξελίξεις στη ΝΔ, καθώς ο πρώην υπουργός, είχε κρατήσει αποστάσεις από την προηγούμενη ηγεσια, διαφωνώντας με τις επιλογές της, από τις 25 Ιανουαρίου και εντεύθεν και δεν συμμετείχε σε κομματικά Όργανα και θέσεις...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: