15.7.15

Δημήτρης Μάρδας: Καιρός για επανεκκίνηση!..



Αρθρο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών...
Tα γεγονότα των τελευταίων ημερών κατέρριψαν πολλούς μύθους και ψευδαισθήσεις ενώ τα αδιέξοδα που αντιμετωπίσαμε αυτές τις μέρες, δεν αλλάζουν το δυσάρεστο αποτέλεσμα από το οποίο κρίνεται το μέλλον της χώρας. Και...
το αποτέλεσμα αυτό, προέκυψε μέσα από το ακόλουθο δίλλημα: επώδυνη συνθηκολόγηση ή καταστροφικό Grexit ή ακόμη και έξοδο από την ΕΕ, αν εξαναγκαστούμε για κάτι τέτοιο. Έτσι, τo τίμημα της Συμφωνίας είναι αναμφισβήτητα βαρύ. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι «το μη χείρον βέλτιστον».


Η εύκολη λύση θα ήταν ένα παθιασμένο «όχι», χωρίς πολιτικό κόστος αλλά με δραματικές συνέπειες για τη χώρα και το λαό. Με ένα τέτοιο ηχηρό «όχι» και τις γροθιές υψωμένες στον ουρανό, εύκολα μπορεί ο οποιοσδήποτε να ωθήσει τον κόσμο σε κινήσεις αντίστασης. Από την άλλη όμως, αν και θα είναι ήσυχος με τη συνείδησή του, δύσκολα μπορεί να μαντέψει το κόστος αυτής της πράξης όπως και τις επιζήμιες προεκτάσεις του στην κοινωνία.

Δυνατός δεν είναι αυτός που πέφτει κτυπημένος από έναν ισχυρό αντίπαλο, αλλά εκείνος  που μπορεί να σηκωθεί και πάλι στα πόδια του.  Εχουμε δεχθεί μία ήττα αλλά κρατήσαμε τη χώρα ζωντανή δίνοντας μία έντιμη και σκληρή μάχη, μοναδική στα χρονικά της τελευταίας πενταετίας. Θα σηκωθούμε πάλι και θα σταθούμε στα πόδια μας, μόνο όμως αν κατορθώσουμε να δώσουμε άλλη ρότα στην οικονομία δημιουργώντας πλούτο.

Μπορεί άραγε αυτό να γίνει υπό το βάρος μιας σκληρής Συμφωνίας, την οποία όλο το προηγούμενο διάστημα ξορκίζαμε; Εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα. Αυτή είναι η ανατροπή που επιζητούμε να κάνουμε στην πράξη. Αυτό είναι το καθήκον και ο ρόλος μιας ριζοσπαστικής κυβέρνησης. Μπορούμε πράγματι να κάνουμε πολλά, ακόμα και υπό καθεστώς σκληρών συνθηκών, αρκεί να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε και να δρούμε διαφορετικά σε σχέση με το παρελθόν, τόσο σε θέματα παραγωγής νόμων όσο και σε ζητήματα που αφορούν στην επιχειρηματικότητα και στην καθημερινή μας ζωή. 

Πράγματι, αν πιστέψουμε στις δυνάμεις μας, αν πεισματώσουμε, αν λειτουργήσουμε με καθαρό μυαλό  και τέλος αν αναδείξουμε τις δυνατότητες που έχει αυτή η χώρα κάνοντας το αυτονόητο, τότε μπορούμε να ξεπεράσουμε τους αντίξοους όρους της όποιας Συμφωνίας. Τα προαναφερθέντα, είναι οι παράγοντες εκείνοι, που μια ήττα μπορούν να την κάνουν επιτυχία. Δυστυχώς έλειπαν στο παρελθόν από το πλαίσιο των τότε πολιτικών! Υπάρχουν χώρες που έκαναν επανεκκίνηση από χειρότερο σημείο από ότι εμείς και σήμερα βρίσκονται μίλια μπροστά μας. Απλά οι πολιτικές τους ηγεσίες ήταν απαλλαγμένες από φοβικά σύνδρομα και ιδεοληψίες.

Συνοδοιπόρος στην προσπάθεια μας είναι ένα σύνολο δισεκατομμυρίων ευρώ προερχομένων από την ΕΕ. Αυτά, αν επενδυθούν σε εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες –και όχι σε δρόμους και γεφύρια– αξιοποιώντας από την άλλη το άφθονο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας, τότε θα θέσουν την οικονομία σε άλλη τροχιά. Προϋπόθεση βέβαια μιας τέτοιας θετικής εξέλιξης είναι ένα απλό φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, που θα εξοστρακίζει τη γραφειοκρατία, την φορολογική πολυπλοκότητα και διαφθορά, ό,τι πιο αυτονόητο, που για χρόνια παραμένει ανέγγιχτο!

Αν λείπουν οι παραπάνω προσδιοριστικοί παράγοντες της επιτυχίας, τότε είτε έχουμε δραχμή είτε δολάριο είτε γεν, θα σερνόμαστε μια ζωή ψάχνοντας για εύκολες, αλλά χωρίς προοπτική, λύσεις! Το παρελθόν της χώρας και των εύκολων διεξόδων που επέλεγαν οι ηγέτες της μέσω της δραχμής, αποδεικνύουν όλα τα παραπάνω, τα οποία οι παλαιοί τα ξεχάσαμε ενώ οι νεότεροι δεν τα διάβασαν ακόμη.

πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: