22.7.15

ΣΥΡΙΖΑ: Αμετακίνητοι οι διαφωνούντες...

Με το βλέμμα στην αποψινή ψηφοφορία για το δεύτερο νομοσχέδιο με τις προαπαιτούμενες ενέργειες για το κλείσιμο της συμφωνίας, βρίσκεται η κυβέρνηση. 
Έχει καταστεί άλλωστε απολύτως σαφές πως...
ο πήχης των 120 βουλευτών καθορίζει τις εξελίξεις και πως αν η κυβερνητική πλειοψηφία πέσει κάτω από αυτό το όριο, ανοίγει ο δρόμος για τις εθνικές κάλπες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζεται πάντως η αισιοδοξία ότι οι διαρροές στην αποψινή ψηφοφορία δεν θα πολλαπλασιαστούν σε σχέση με την αντίστοιχη διαδικασία προ εβδομάδας, που είχαν αγγίξει τις 39, ενώ δεν αποκλείουν και τον περιορισμό τους. 

Στην πραγματικότητα, στοχεύουν στην μεταβολή άποψης ορισμένων εκ των επτά βουλευτών που επέλεξαν το ‘παρών’ στην ψηφοφορία της προηγούμενης εβδομάδας ή απουσίαζαν από αυτή, προκειμένου να ψηφίσουν αυτή τη φορά ‘ναι’. Και αυτό διότι οι διαφωνούντες, οι 32 που επέλεξαν το ‘όχι’ δηλαδή, θεωρούνται αμετακίνητοι. 

Το «μπρα ντε φερ» μεταξύ της ηγεσίας και της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη συνεχίζεται. 

«Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το Σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια «IOU» αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό. Και να μην κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής μου υπογραφής», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, βάζοντας ευθέως πλέον στο στόχαστρό του τον επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και τον τέως υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. 

Δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες, για να λάβει την ‘απάντηση’ από την Αριστερή Πλατφόρμα μέσα από ένα κείμενο υπό τον τίτλο «Ένα ‘εναλλακτικό σχέδιο’ για το οποίο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήξερε και δεν άκουσε τίποτα» που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα ISKRA. 

Σε αυτό το κείμενο χαρακτηρίζεται ως ‘άηθες ψέμα’ το ότι δεν υπάρχει άλλο σχέδιο, παραπέμποντας μάλιστα σε μελέτες, βιβλία, αρθρογραφία κ.ο.κ, που συντείνουν στην αναγνώριση των «θετικών, ευεργετικών συνεπειών» μιας αποχώρησης από την ευρωζώνη. 

«Είναι άλλο πράγμα ο κ. Τσίπρας να διαφωνεί με αυτό το σχέδιο και να προτιμά την παιδική χαρά της "εντός ευρώ διαπραγμάτευσης" στην οποία νομίζει ότι επιδόθηκε επί 5 μήνες, και άλλο πράγμα να εμφανίζει ως ανύπαρκτες εδώ και χρόνια κατατεθειμένες προτάσεις για την έξοδο από την Ευρωζώνη και την παύση πληρωμών του δημόσιου χρέους ως δύο αναπόσπαστα και επειγόντως αναγκαία μέτρα για την έξοδο από την κρίση», σημειώνεται, ενώ ο συντάκτης του άρθρου θέτει θέμα πολιτικής βούλησης. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε την υποταγή όχι γιατί δεν είχε σχέδιο ρήξης, αλλά γιατί δεν ήθελε, δεν θέλει και δεν πρόκειται να θελήσει τη ρήξη. Γιατί πολιτικά δεν αμφισβητεί το άκαμπτο διεθνές πλαίσιο της χώρας, την πρόσδεση της Ελλάδας στην ΕΕ και στην ΟΝΕ. Αυτό το πλαίσιο επιβάλει τον πιο σκληρό νεοφιλελευθερισμό και δεν επιτρέπει τα παραμικρά περιθώρια άσκησης κοινωνικής πολιτικής», υποστηρίζει, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί η στάση που θα κρατήσουν απόψε οι βουλευτές-μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας.

Αντιστοίχως, την ύπαρξη σχεδίου Β και μάλιστα την εκπόνησή του κατόπιν εντολής από τον πρωθυπουργό, είχε επιβεβαιώσει λίγες ώρες πριν, με συνέντευξή του στο CNN ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Την ίδια ώρα, καμία αλλαγή στάσης δεν αναμένεται από την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, που χαιρετίζοντας τη Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, έκανε λόγο για «πραξικόπημα» που επιχειρείται εις βάρος της χώρας, ζητώντας «να μην αφήσουμε να ολοκληρωθεί, γιατί αν το αφήσουμε θα επαναληφθεί και θα καταστεί κανόνας στην Ευρώπη και πέραν αυτής»...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: