9.7.15

Κατατέθηκε η πρόταση για τη συμφωνία, στη Βουλή...

Ο Αλέξης Τσίπρας στην Ολομέλεια της Βουλής
...και τον Ντάισελμπλουμ...

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Απόψε το βράδυ αναμένεται να σταλεί η ελληνική πρόταση στους δανειστές  και θα κατατεθεί παράλληλα και στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί αύριο από το σώμα με...

τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Δεδομένης της πρόθεσης της κυβέρνησης να ψηφιστούν αύριο τα μέτρα, συνάγεται το συμπέρασμα ότι το Eurogroup του Σαββάτου, πέραν την ελληνικής πρότασης θα έχει στα χέρια του και τα ψηφισμένα μέτρα από την ελληνική Βουλή.


Η ψηφοφορία της Παρασκευής έχει στόχο να δείξει στους πιστωτές την προθυμίας της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις, σχολιάζει Έλληνας αξιωματούχος.

Συγκεκριμένα,  αύριο το μεσημέρι στις 2 θα συγκληθεί η Ολομέλεια του ελληνικού Κοινοβουλίου για να εξουσιοδοτήσει τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Οικονομικών να διαπραγματευθούν στις Βρυξέλλες. 
Σύμφωνα με πληροφορίες η βάση της πρότασης που θα κατατεθεί απόψε θα περιλαμβάνει μόνο προαπαιτούμενα και όχι αιτήματα της ελληνικής πλευράς, τα οποία άλλωστε περιγράφονταν χθες στην αίτηση που υπεβλήθη στον ESM.

Η διαδικασία θα γίνει με τη μορφή του κατεπείγοντος και όπως επισημαίνεται δεν θα είναι δεσμευτική, δηλαδή οι προτάσεις δεν θα γίνουν Νόμος του Κράτους, αλλά η ψηφοφορία θα γίνει μόνο για την εξουσιοδότηση από τη Βουλή στην διαπραγματευτική ομάδα. 


Μάλιστα έχει επιστρέψει εκτάκτως το προσωπικό της νομοθετικής υπηρεσίας της Βουλής και περιμένει το κείμενο που θα του στείλει το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ έχει δοθεί εντολή να μην κλείσει καθόλου απόψε το Κοινοβούλιο. 


Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα υπάρξει κανονική διαδικασία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ώστε η συμφωνία που θα έχει προκύψει να γίνει Νόμος του Κράτους.


Σήμερα το βράδυ τις προτάσεις θα τις παραλάβει ο επικεφαλής του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θα τις προωθήσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. καθώς και στους επικεφαλής των Θεσμών.   


Με αυτόν τον τρόπο η ελληνική κυβέρνηση θέλει να στείλει μήνυμα προς τους Θεσμούς ότι η βάση των ελληνικών προτάσεων έχει την αποδοχή του ελληνικού Κοινοβουλίου και των πολιτικών κομμάτων.


Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, πεποίθηση του κυβερνητικού συμβουλίου είναι πως η πρόταση ανταποκρίνεται στο μήνυμα του δημοψηφίσματος, να επιτευχθεί δηλαδή μία  βιώσιμη συμφωνία.


Μάλιστα σημειώνουν ότι η ελληνική πρόταση έχει χαρακτήρα εντίμου συμβιβασμού, διότι δίνει τη δυνατότητα να  επιλυθούν κομβικά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: