12.7.15

Τα σενάρια της επόμενης μέρας...

O ανασχηματισμός, η κυβέρνηση εθνικού σκοπού και τα εσωκομματικά...

Αποφασισμένος να συγκροτήσει κυβέρνηση ειδικού σκοπού, φέρεται σύμφωνα με κυβερνητική πηγή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την καταλυτική για τις πολιτικές αλλά και...
εσωκομματικές εξελίξεις, ψηφοφορία στην Βουλή για την συμφωνία με τους εταίρους.

Η απόφαση του πρωθυπουργού είναι σε συμφωνία και με την απαίτηση των ευρωπαίων εταίρων που θέτουν θέμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ζητούν εγγυήσεις και νέα κυβέρνηση με την συμμετοχή και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ως αντιστάθμισμα στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Συνάδει όμως και με τις αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που θεωρούν ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει την αξιοπιστία για να εφαρμόσει την συμφωνία. Ήδη ο πρόεδρος του Ποταμιού δήλωσε σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών: «Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια αληθινή κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Να μπουν δέκα στόχοι και να υπάρξει μια αποφασισμένη ομάδα είκοσι ικανών προοδευτικών ανθρώπων που θα πουν ''πάμε να το κάνουμε''».

Σε πορεία προσέγγισης όμως είναι το Μέγαρο Μαξίμου και με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνία με την κυρία Φώφη Γεννηματά και μετά συνεργάτες της έλεγαν ότι «αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την Ελλάδα, δεν έχουν θέση οι διαφωνίες και οι αντιπαλότητες. Σημασία έχει, όπως τόνισε και χθες στην ομιλία της στο Κοινοβούλιο η Φώφη Γεννηματά, το αποτέλεσμα, που δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο, παρά η συμφωνία».

Αλλά και στη ΝΔ συμφωνούν σε μία κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας αν και θα εξετάσουν εάν θα συμμετέχουν με δικά τους στελέχη ή ζητήσουν πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής.

Η κυβέρνηση βγήκε από την όλη διαδικασία της ψηφοφορίας αποδυναμωμένη καθώς ουσιαστικά απώλεσε την δεδηλωμένη. Δεκαεπτά βουλευτές δεν ψήφισαν την συμφωνία και δεκαπέντε δήλωσαν ότι επί της ουσίας διαφωνούν με την πρόταση της κυβέρνησης. Συνολικά αποτελούν την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σαφές ότι οι βουλευτές οι οποίοι δεν ψήφισαν την εξουσιοδότηση δεν θα ψηφίσουν και τα εφαρμοστικά νομοσχέδια με τα μέτρα που θα αρχίσουν να κατατίθενται στην Βουλή

Κυβέρνηση ειδικού σκοπού μέχρι τις εκλογές

Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι την Κυριακή το βράδυ ο κ. Τσίπρας θα γυρίσει από τις Βρυξέλλες με μία δύσκολη συμφωνία. Μέρος αυτής της συμφωνίας στο σκέλος της αξιοπιστίας θα είναι και η συγκρότηση μίας νέας κυβέρνησης. Σε αυτή την περίπτωση ο πρωθυπουργός από την Δευτέρα θα δρομολογήσει τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας. Όπως ήδη διαρρέουν συνεργάτες του πρωθυπουργού ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε «αναδιάρθρωση της κυβέρνησης». Το τι κυβέρνηση θα προκύψει όμως εξαρτάται από τις ευρύτερες εξελίξεις. Φυσικά ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν μπορούν να συνεχίσουν να κυβερνούν επί μακρόν έχοντας χάσει από 17 έως 32 βουλευτές. Το πιθανότερο είναι ότι θα συγκροτηθεί η κυβέρνηση ειδικού σκοπού με την συμμετοχή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού η οποία θα ψηφίσει τα εφαρμοστικά νομοσχέδια και θα δρομολογήσει εκλογές πιθανόν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Επί του παρόντος είναι το πλέον πιθανό σενάριο: κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα που θα περάσει τα μέτρα ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην οικονομία. Εναλλακτικά, ανάλογα με τους συσχετισμούς και τις πιέσεις που θα ασκηθούν και από τις ευρωπαικές πρωτεύουσες που βάζουν θέμα αξιοπιστίας του κ. Τσίπρα, θα παίξει κυβέρνηση συνεργασίας με άλλον πρωθυπουργό -ετοιμάζεται ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος- πάλι για να ψηφίσει τα δύσκολα μέτρα και να προετοιμάσει τις εκλογές.

Ανασχηματισμός

Όσον αφορά στον ανασχηματισμό ο κ. Τσίπρας θα απομακρύνει τους κ.κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη, Νίκο Χουντή και Κώστα Ήσυχο που όλοι τους είναι μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας. Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχουν πληροφορίες για το είδος του ανασχηματισμού αφού όλα εξαρτώνται από τις ευρύτερες εξελίξεις και από το αν θα συγκροτηθεί κυβέρνηση συνασπισμού. Δεν είναι βέβαιο αν τα άλλα κόμματα θα συμμετάσχουν με στελέχη τους ή ζητήσουν πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής.

Εσωκομματικές επιπτώσεις

Από την στιγμή που αρνήθηκε να ψηφίσει την συμφωνία η Αριστερή Πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ διέβη τον δικό της Ρουβίκωνα. Ο κ. Τσίπρας έχει την δυνατότητα να διαγράψει από την κοινοβουλευτική ομάδα τους βουλευτές που δεν ψηφίζουν. Δεν μπορεί όμως να τους διαγράψει από το κόμμα δίχως απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής όπου οι συσχετισμοί είναι διαφορετικοί και δύσκολα θα μπορέσει να δικαιολογήσει την εγκατάλειψη του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Παρομοίως είναι δύσκολο να ξεκαθαρίσει η κατάσταση σε συνέδριο όπως ήδη συζητείται στο εσωτερικό της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε στην στάση που είχαν κρατήσει από την αρχή δεν αμφισβητούσαν τον κ. Τσίπρα προσπαθούσαν να τον ωθήσουν σε μία γραμμή ρήξης με τους ευρωπαίους. Το πλέον πιθανό είναι ένα βελούδινο διαζύγιο με τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας να δημιουργούν τον δικό τους πολιτικό φορέα.

Αν και η πρόθεση του πρωθυπουργού για κυβέρνηση ειδικού σκοπού είναι δεδομένη οι τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού εξαρτώνται από την απόφαση που θα πάρουν οι ευρωπαίοι για την Ελλάδα. Εάν αποφασίσουν grexit ή επιμείνουν σε μία συμφωνία που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή τότε οι εσωκομματικές εξελίξεις θα ανασταλούν αφού θα έχει εκλείψει η βασική διαφωνία μεταξύ της ηγεσίας και των προεδρικών και της αριστερής πτέρυγας. Σε αυτή την περίπτωση ο κυβερνητικός συνασπισμός θα πρέπει να ξαναβρεί τις ισορροπίες του για να διαχειριστεί την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: