14.7.15

Η Ελλάδα πλήρωσε ομόλογο "σαμουράι"...


Το ΔΝΤ θα εξετάσει το αίτημα παράτασης...
Πληρώθηκε το ομόλογο "σαμουράι" με ημερομηνία λήξης 14 Ιουλίου σε ιδιώτες πιστωτές στην Ιαπωνία, καθώς αλλιώς θα...
μπορούσε να θεωρηθεί ως χρεοκοπία σε εμπορικό χρεόγραφο.

«Η καταβολή του ποσού των 20 δισεκατομμυρίων γεν (148 εκατομμυρίων ευρώ) επιβεβαιώθηκε σήμερα το πρωί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της ιαπωνικής τράπεζας Mizuho Financial Bank, διαχειριστής του ομολόγου.

Το ομόλογο είχε εκδοθεί από το ελληνικό κράτος πριν από 20 χρόνια σε γεν.

Ωστόσο η Αθήνα δεν πλήρωσε το ΔΝΤ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν προχώρησε σε επιστροφή περίπου 456 εκατομμυρίων ευρώ από αποθεματικούς πόρους (ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα, ή SDR) που όφειλε σήμερα, ενώ πρόσθεσε ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα εξετάσει σύντομα την αίτηση της χώρας για παράταση χρόνου αποπληρωμής της δόσης του δανείου που έληγε στις 30 Ιουνίου.

«Η αποπληρωμή του αρχικού κεφαλαίου 360 εκατ. δολαρίων SDR (περίπου 456 εκατ. ευρώ) που όφειλε η Ελλάδα στο ΔΝΤ σήμερα δεν έχει παραληφθεί. Έχουμε ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο για την εξέλιξη αυτή. Οι οφειλές της Ελλάδας στο ΔΝΤ μέχρι σήμερα είναι συνολικά 1,6 δισ. δολάρια SDR (περίπου 2,0 δισ. ευρώ)», ανέφερε ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, σε γραπτή του ανακοίνωση.

«Η αίτηση των ελληνικών αρχών για παράταση χρόνου της αποπληρωμής που οφειλόταν στις 30 Ιουνίου αναμένεται να συζητηθεί από το διοικητικό συμβούλιο στις επόμενες εβδομάδες», προστίθετο στην ίδια ανακοίνωση.

Το ποσό των 456 εκατ. ευρώ αντλήθηκε από τους αποθεματικούς πόρους του ΔΝΤ (SDR) που μπορούν να χρησιμοποιήσουν κράτη-μέλη για διευκόλυνση σε επείγουσες περιπτώσεις και να επιστρέψουν στο Ταμείο. Η Ελλάδα άντλησε από τους πόρους αυτούς για να αποπληρώσει την δόση που χρωστούσε στις 12 Μαΐου...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: