28.7.15

Χρ. Κασίμης: Εκδήλωση-ορόσημο...

...για τη δικαίωση του παλλαϊκού και πάνδημου "ΟΧΙ"...
Η εκδήλωση της Iskra της 27ης Ιουλίου αποτέλεσε ορόσημο για την συνέχιση του αγώνα με σκοπό τη...
δικαίωση του παλλαϊκού και πάνδημου «ΟΧΙ» που εκφράστηκε στεντόρεια στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Στην εκδήλωση εκφράστηκε με δυναμικό τρόπο και ενεργητικά η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην ταχεία μετατροπή του περήφανου ΟΧΙ στα μνημόνια, σε ένα ταπεινωτικό ΝΑΙ και σε μια βαθιά αντιλαϊκή συμφωνία – 3ο Μνημόνιο.

Τα δύο κυριότερα χαρακτηριστικά της μεγαλειώδους εκδήλωσης , εν μέσω καύσωνα, ήταν η λαϊκότητα και η δυναμική μαζική παρουσία αυτών που εύστοχα χαρακτήρισε ο σ. Παν. Λαφαζάνης στην τοποθέτησή του «τα πιο φτωχά πληβειακά στρώματα της κοινωνίας».

Η κυβέρνηση, όσο και αν προσπάθησε, φάνηκε αδύναμη και χωρίς σχέδιο, να αντιμετωπίσει την επίθεση των δανειστών σε εργατικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και κατακτήσεις, στην ίδια την εθνική και λαϊκή κυριαρχία.

Και αυτό διότι εγκατέλειψε το πεδίο της ταξικής μάχης. Οι έννοιες της ταξικής πάλης παρά την αυταπόδεικτη ταξικότητα της ψήφου στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου «ξεχάστηκαν». Όπως «ξεχάστηκαν» και οι διαφορές μεταξύ εργατικής και αστικής τάξης.

Η κυβερνητική πλειοψηφία «ανέβηκε» στα σαλόνια της διακυβέρνησης και άρχισε να αντιμετωπίζει τους εκπροσώπους της μεγαλοαστικής τάξης ως «κοινωνικούς εταίρους» και όχι ως ταξικούς αντιπάλους, άρχισε να αντιμετωπίζει τους τροϊκανούς ως «εταίρους» και όχι ως οικονομικούς δολοφόνους!

Τα αιτήματα του κόσμου της εργασίας, της νεολαίας που σύσσωμη , σχεδόν, είπε ένα μεγάλο ΟΧΙ στη μετανάστευση και τον κοινωνικό εξανδραποδισμό, επείγει να λάβουν πολιτικά χαρακτηριστικά.

Οι εργατικοί – λαϊκοί αγώνες, οι αγώνες του νεολαιίστικου κινήματος πρέπει να πολιτικοποιηθούν, καθώς επί της ουσίας συνδέονται και με το γενικότερο αίτημα της πάλης για την πλήρη ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.

Χρειάζεται, όμως, άμεσα, με την βοήθεια και τη μαχητική παρουσία ενός ριζοσπαστικού αναζωογονημένου λαϊκού μετώπου του ΟΧΙ, τα μνημόνια να αποτελέσουν μια θλιβερή παρένθεση και να αναγεννηθεί μια νέα ελπιδοφόρα και βιώσιμη προοπτική για τις υποτελείς τάξεις, για την χειμαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία.

Μια νέα αναζωογονημένη ελπιδοφόρα εναλλακτική φωνή , εκφράστηκε στην εκδήλωση για τα πέντε χρόνια από την ίδρυση της Iskra, μιας συνεπούς , αγωνιστικής και ριζοσπαστικής φωνής στην ενημέρωση, που πάντα , τιμώντας και το όνομά της (σ.σ. σπίθα στα ρωσικά), άναβε σπίθα ελπίδας και εναλλακτικής βιώσιμης προοπτικής κόντρα στις μνημονιακές πολιτικές.

Τη Δευτέρα 27 Ιουλίου, η ελπίδα άρχισε να φαίνεται στον ορίζοντα ξανά για την πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία, άρχισε η δημιουργία μιας θρυαλλίδας ανατροπής του συσχετισμού των δυνάμεων στην κοινωνία και το εγχώριο πολιτικό φάσμα, με την έναρξη δημιουργίας ενός μετώπου του «ΟΧΙ» στα μνημόνια, στη λιτότητα, στο ξεπούλημα δημόσιου πλούτου, που αποτελούν βασικό παράγοντα ενός νέου, ταξικού προσανατολισμού σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού της χώρας.

Οι εκδηλώσεις αυτές δεν θα σταματήσουν! Θα συνεχιστούν! Και θα συνεχιστούν σε όλη τη χώρα, με τον ίδιο αγωνιστικό λαϊκό παλμό, μακριά από κάθε προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος ηττοπάθειας μέχρι την τελική δικαίωση των λαϊκών αγώνων. Για να παραμείνει ζωντανό το βαθιά ταξικό «ΟΧΙ» της 5ης Ιουλίου. Ένα «ΟΧΙ» που θα συνοδεύεται από γνήσια φιλολαϊκές εναλλακτικές , βιώσιμες προτάσεις, πέρα και έξω από κάθε συστημική προσπάθεια ποινικοποίησής τους. Την ώρα, μάλιστα, που το σύνολο των κοινοβουλευτικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας σε επίπεδο κοινοβουλευτικών ομάδων τάσσονται με ή χωρίς αστερίσκους κατά πλειοψηφία στο άρμα του «ευρώ πάση θυσία».

Κανένας και καμία από μας δεν θα «βάλει την υπογραφή του» ή θα συναινέσει στην επαπειλούμενη κοινωνική καταστροφή! Κανένας και καμιά μας δεν θα συναινέσει στην αποδοχή της «μνημονιακής κανονικότητας».

Και αυτό διότι υπάρχει εναλλακτική προοπτική και αυτή περνάει μέσα από:

- Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους
- Την άμεση εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών.
- την λήψη άμεσων μέτρων ριζικής αλλαγής του φορολογικού συστήματος σε βάρος των εχόντων και κατεχόντων και υπέρ των εργαζόμενων και των μικρομεσαίων στρωμάτων.
-ένα ενισχυμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη διαμόρφωση θέσεων πλήρους απασχόλησης
- Την ενίσχυση ενός όλο και πιο ευρέως κοινωνικού τομέα της οικονομίας και ιδίως την ενίσχυση της λαϊκής συμμετοχής μέσω του εργατικού και κοινωνικού ελέγχου
- την στήριξη και ανασυγκρότηση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος
- την διακοπή των ιδιωτικοποιήσεων και την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, μαζί με το πέρασμα σε δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο των στρατηγικών επιχειρήσεων και κλάδων της οικονομίας.
- Τη σχεδιασμένη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη για την εφαρμογή ενός προοδευτικού ανορθωτικού προγράμματος που δεν είναι καθόλου καταστροφική επιλογή, αντίθετα, όπως αποδείχθηκε είναι η μόνη επιλογή που μπορεί να προσφέρει θετική και αξιόπιστη απάντηση στην κρίση.
- Την εγκατάλειψη ενός μυωπικού και καθόλα υποτελή ευρωκεντρισμού και ευρωατλαντισμού.

Ήρθε η ώρα μέσα από την εξωστρεφή πολιτική και κινηματική δράση να επιδιώξουμε την συνάντηση χιλιάδων αγωνιστών ,ανεξάρτητα από την πολιτική τους προέλευση, που επιθυμούν αυθεντικά και ανιδιοτελώς να παλέψουν για την πολιτική και κοινωνική αλλαγή! Θα νικήσουμε!

* Ο Χρήστος Κασίμης είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΝΕ Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ...
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: