27.7.15

Στο μικροσκόπιο τα έργα του ΕΣΠΑ...

ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣΣτο υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού θα βρίσκεται την Πέμπτη ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη, με αντικείμενο τα έργα του ΕΣΠΑ, στα οποία παρατηρούνται ...
μεγάλες καθυστερήσεις λόγω των προβλημάτων στη ροή των χρηματοδοτήσεων.

Όπως ανέφερε, σήμερα, ο κ. Τζιτζικώστας, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, «τα περισσότερα έργα του ΕΣΠΑ έχουν 'παγώσει' και όσα δεν έχουν 'παγώσει' θα 'παγώσουν' τις επόμενες μέρες, με αποτέλεσμα ο ένας εργολάβος μετά τον άλλον να σταματούν τα έργα».

Ο Περιφερειάρχης δήλωσε προβληματισμένος καθώς, όπως είπε, αν δεν ολοκληρωθούν τα έργα μέχρι το τέλος του χρόνου κινδυνεύουν με απένταξη, ενώ σημείωσε ότι «η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να καταβάλλει 45 εκατομμύρια ευρώ για έργα που έχουν ολοκληρωθεί μέσω του ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία».

Στο μεταξύ, θέμα αξιοποίησης του Περιβαλλοντικού Εργαστηρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έθεσε, με επερώτησή του, ο επικεφαλής της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Γιάννης Ζιώγας.

Όπως επεσήμανε, το Εργαστήριο δημιουργήθηκε πριν από πέντε χρόνια, κόστισε 1 εκατομμύριο ευρώ, μπορεί να πραγματοποιεί αναλύσεις δειγμάτων νερού σε ένα ευρύ φάσμα, ωστόσο δεν είναι διαπιστευμένο και δεν έχει στελεχωθεί, με αποτέλεσμα να μένει σε αχρηστία, τη στιγμή που η Περιφέρεια δαπανά περίπου 400.000 ευρώ τον χρόνο για ανάθεση μελετών σε εξωτερικά εργαστήρια.

Απαντώντας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου σημείωσε ότι ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την πιστοποίηση του εργαστηρίου, ενώ θα γίνουν προσπάθειες απόσπασης υπαλλήλων ώστε να στελεχωθεί. Παράλληλα, θα βαθμονομηθούν τα όργανα ώστε να ξεκινήσει να λειτουργεί.
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: