18.7.15

Υμηττός: Σε εγρήγορση η Πυροσβεστική...

Πύρινος εφιάλτης στον Υμηττό...υπό τον φόβο νέων αναζωπυρώσεων...
Σε ύφεση βρίσκονται οι διάσπαρτες εστίες φωτιάς στην περιοχή του Υμηττού με την Πυροσβεστική να βρίσκεται επί ποδός καθώς οι άνεμοι δεν έχουν κοπάσει και υπάρχει ο φόβος των αναζωπυρώσεων.
Όλο το... βράδυ ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούσαν για την κατάσβεση των εστιών στην περιοχή, ενώ και οι κάτοικοι βρίσκονταν σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν τις Αρχές και να ενημερώσουν για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Νίκος Τσόγκας η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη σε όλες τις πυρκαγιές, αλλά ο κίνδυνος παραμένει. Στην περιοχή επιχειρούν τουλάχιστον 140 πυροσβέστες με 70 οχήματα.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου ανακοινώθηκε ότι συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ο ημεδαπός Α.Γ. του Σ, 67 ετών και ο Τ.D.του K, 58 ετών, βουλγαρικής υπηκοότητας, από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, για την πυρκαγιά. Οι δύο συλληφθέντες θα παραπεμφθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.

Μεγάλες καταστροφές και καταγγελίες για εμπρησμούς 

Η φωτιά, που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, κατέκαψε σημαντική έκταση στον Υμηττό. Λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε διαστάσεις δημιουργώντας ένα πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων, που κάλυψε τον Καρέα, τον Βύρωνα, την Ηλιούπολη, την Αργυρούπολη καταλήγοντας στην Τερψιθέα της Γλυφάδας. 

Συγκλονιστική ήταν η κινητοποίηση των κατοίκων που βοήθησαν όπως και όπου μπορούσαν τις δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι οποίες έπεσαν στη «μάχη» με τις φλόγες, προκειμένου να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και κατάφεραν να αποτρέψουν τη φωτιά να περάσει σε κατοικημένες περιοχές. 

Οι δήμοι της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης εκκένωσαν τις δημοτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονταν στην περιοχή, ενεργοποιώντας παράλληλα τους μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απομάκρυναν κατοίκους από σπίτια που απειλούσαν οι φλόγες.

Ωστόσο, τουλάχιστον μια ταβέρνα και ένα σπίτι καταστράφηκαν από τις φλόγες στην περιοχή του Καρέα, ενώ απομακρύνθηκαν από την Μονή Αγίου Ιωάννη 50 μοναχές και εκκενώθηκε και σπίτι που φιλοξενούσε υπηρεσίες του ιδρύματος «Το Χαμόγελο του Παιδιού». 

Την ίδια ώρα πολλές είναι οι καταγγελίες τόσο από κατοίκους της περιοχής, όσο και από το δήμαρχο της Ηλιούπολης, Βασίλη Βαλασόπουλο για πρόκληση της φωτιάς από εμπρησμό, ο οποίος μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εμφανίστηκε «σίγουρος 100%» ότι η φωτιά επρόκειτο για εμπρηστική ενέργεια. 

«Χτύπημα» και στη Μαλακάσα 
 
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρισκόταν ως αργά το βράδυ της Παρασκευής η πυρκαγιά στη Μαλακάσα, με τους πυροσβέστες να παλεύουν, τόσο με τις φλόγες όσο και με τους δυνατούς ανέμους.

Στην περιοχή επιχειρούσαν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ νωρίτερα πετούσαν και 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα. 

Νωρίτερα, 130 παιδιά απομακρύνθηκαν από τις κατασκηνώσεις στη Μαλακάσα. Οι δύο είναι του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Σε εγρήγορση η κυβέρνηση

Με τα πύρινα μέτωπα να εξαπλώνονται ο πρωθυπουργός μετέβη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να ενημερωθεί από τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και στη συνέχεια έφτασε συνοδευόμενος από τους Νίκο Παππά και Γαβριήλ Σακελλαρίδη, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής όπου τον ενημέρωσαν ο αρχηγός της Πυροσβεστικής και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

Το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός προήδρευσε σε σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου, όπου εκτιμήθηκε η κατάσταση και ελήφθησαν οι απαραίτητες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Φθάνοντας στο μέγαρο Μαξίμου για τη σύσκεψη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για πιθανούς εμπρησμούς και κάλεσε τους πολίτες να συνεργαστούν με την πυροσβεστική.

Ο ίδιος δήλωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει διαταγές για περιπολίες σε ορεινούς όγκους για την πρόληψη νέων πυρκαγιών.

Μέτρα προστασίας όταν πλησιάζει σε σπίτια η φωτιά

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών στους πολίτες όταν η φωτιά πλησιάζει στο σπίτι, για τις περιοχές του Υμηττού.

- Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.

- Μαζέψτε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.

- Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κλπ.) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.

- Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος και απλώστε τους ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: