21.7.15

«Νομοσχέδιο Σταθάκη», για την προστασία της Α' κατοικίας...

Νόμο - προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς επιδιώκει να θεσπίσει άμεσα η κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη να βρίσκεται σε σχετικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Το νομοσχέδιο είναι...
έτοιμο από τους αρμόδιους συνεργάτες του υπουργού και έχει αποσταλεί στους δανειστές για τις παρατηρήσεις. Πρόθεση είναι να συμπεριληφθεί μαζί με τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που αφορούν κατά κύριο λόγο τις δικαστικές διαδικασίες για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, τις πτωχεύσεις εταιρείων και τις κατασχέσεις. Να σημειωθεί ότι οι παρεμβάσεις στον Κώδικα πρόκειται να κατατεθούν στην Βουλή αύριο Τετάρτη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους», το «νομοσχέδιο Σταθάκη» το οποίο έχει ήδη αποσταλεί στους δανειστές, περιλαμβάνει σειρά κριτηρίων και προϋποθέσεων που θα πρέπει να πληρούν οι δανειολήπτες προκειμένου να διασώζουν την κύρια ή τη μοναδική τους κατοικία από το... σφυρί.

Αφορά τους ιδιοκτήτες που δανείστηκαν για την απόκτηση σπιτιού και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους έναντι των τραπεζών, με αποτέλεσμα να έχουν λάβει ειδοποιητήρια για την έναρξη των διαδικασιών πλειστηριασμού.

Με τις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομίας, αποκλείονται μπαταξήδες καθώς τίθενται αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά όρια για την υπαγωγή στις προσταυτευτικές διατάξεις, ενώ την ίδια στιγμή οι ιδιοκτήτες κατοικιών θα πρέπει να καταβάλλουν και μηνιαία δόση προς τις τράπεζες, η οποία να υπολογίζεται με βάση συγκεκριμένους συντελεστές.

Σύμφωνα με το «νομοσχέδιο Σταθάκη» προβλέπεται το «πάγωμα» των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2015 υπό προϋποθέσεις:

α) η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ
β)το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 30.000 ευρώ
γ)το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας (συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας) να μην ξεπερνά τις 270.000. Σε αυτό το ποσό υπόλογίζονται και οι τραπεζικές καταθέσεις οι οποίες δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 15.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, για εισόδημα 5.000 ευρώ/χρόνο η μηνιαία δόση καθορίζεται στα 8 ευρώ, για εισόδημα 10.000 ευρώ στα 50 ευρώ το μήνα, ενώ για εισόδημα 15.000 ευρώ/χρόνο η μηνιαία δόση που θα πρέπει να καταβληθεί είναι 133 ευρώ/μήνα.

Αντίστοιχα για εισόδημα 20.000 ευρώ/χρόνο η μηνιαία δόση θα πρέπει να είναι 258 ευρώ, για ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ 435 ευρώ/μήνα ενώ για όσους έχουν εισόδημα 30.000 ευρώ η μηνιαία δόση καθορίζεται στα 633 ευρώ.

"Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια: