28.7.15

«Πού είναι τώρα η Μπέτυ;»...

«Πού είναι τώρα η Μπέτυ;» («και πώς ζει τη μνημονιακή στροφή;»)
...«και πώς ζει τη μνημονιακή στροφή;»...
Στο ούτως ή άλλως τεράστιο ενδιαφέρον που εδώ και καιρό δείχνουν τα διεθνή Μέσα για την Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα, ό,τι σχετίζεται με την πρωθυπουργική σύντροφο Μπέτυ Μπαζιάνα αναδεικνύεται ως το πιο καυτό θέμα για ρεπορτάζ.

Το παρελθόν της, το...
παρόν της, ο φιλικός της κύκλος, οι σκέψεις της, η επιρροή που ασκεί στον Αλέξη Τσίπρα, ο τρόπος που ντύνεται και καθετί άλλο που την αφορά αποτελούν πόλο έλξης για δεκάδες εκπροσώπους ξένων Μέσων που καταφτάνουν στην Αθήνα και είναι διατεθειμένοι να δώσουν το βασίλειό τους για να εξασφαλίσουν μια δήλωσή της ή μια αποκλειστική φωτογραφία της. Οσο, μάλιστα, η ίδια η κυρία Μπαζιάνα προσπαθεί με κάθε τρόπο να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και να κρατήσει στο απυρόβλητο την προσωπική της ζωή, τόσο αυξάνεται το ενδιαφέρον για το πρόσωπό της. Φαίνεται ότι εκείνο το οποίο περισσότερο απ’ όλα τα άλλα έλκει τα μίντια όλου του πλανήτη είναι το αντιμνημονιακό προφίλ που -μάλλον άθελά του- της φιλοτέχνησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας με ξένους ηγέτες. Το αποτέλεσμα; Σε ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα του εξωτερικού πληθαίνουν οι τίτλοι του τύπου: «Πού βρίσκεται η “Κόκκινη Μπέτυ” τώρα που η κυβέρνηση του συντρόφου της έκανε τη μνημονιακή στροφή;». Και αναζητούν εναγωνίως απάντηση στο ερώτημα αν ο Ελληνας πρωθυπουργός, εκτός από την πίεση των δανειστών και τις αντιδράσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, «έχει να αντιμετωπίσει και κρεβατομουρμούρα».

Στήριγμα σε μπόρες και φουρτούνες

«Απάνεμο λιμάνι», «μαχήτρια της Ακροαριστεράς» ή «σιδηρά κυρία»; «Ο χαρακτηρισμός “Kόκκινη Μπέτυ” είναι αρκετός», απαντούν όσοι γνωρίζουν τη μητέρα των παιδιών του Ελληνα πρωθυπουργού. Από τα μαθητικά της χρόνια εντάχθηκε στην ΚΝΕ, όπου και ήταν γραφτό να γνωρίσει τον άνδρα της ζωής της Αλέξη Τσίπρα. Μαζί πρωταγωνίστησαν στις καταλήψεις σχολείων των αρχών της δεκαετίας του ’90. Η κυρία Μπαζιάνα έχει μπει, πλέον, και στο μικροσκόπιο των διεθνών ΜΜΕ που γράφουν σελίδες επί σελίδων για την ακτιβίστρια με την ασυμβίβαστη αριστερή συνείδηση. Αλλοι τη θεωρούν κατάλληλο στήριγμα για τον σύντροφό της μετά το ελληνικό χάος και άλλοι βλέπουν σε αυτήν ένα ακόμη εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεράσει ο Ελληνας πρωθυπουργός καθώς πραγματοποιεί στροφή στον ρεαλισμό.

«Στις μπόρες και τις φουρτούνες ο Τσίπρας ξέρει πού θα βρει στήριγμα - στην Μπέτυ», γράφει στην ιστοσελίδα του το γαλλικό περιοδικό «Gala». Πολλές από τις επιλογές του, όμως, δύσκολα μπορεί να τις αποδεχτεί η σύντροφος και μητέρα των δύο παιδιών του. Δεν πρόκειται για μία από τις πρώτες κυρίες που αγαπούν τα φώτα της δημοσιότητας, επισημαίνει το γαλλικό περιοδικό και προσθέτει: «Η Περιστέρα Μπαζιάνα προτιμά να αγωνίζεται με τον ελληνικό λαό παρά από το Προεδρικό Μέγαρο». Από τη στιγμή που ο σύντροφός της σήκωσε στους ώμους του την Ελλάδα, η 41χρονη Μπέτυ έκλεψε τις εντυπώσεις, παρότι είναι πολύ διακριτική. «Πράγματι είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πού είναι η Μπέτυ αυτές τις μέρες», σχολιάζει το γαλλικό περιοδικό ευρείας κυκλοφορίας επισημαίνοντας ότι η πρώτη κυρία της Ελλάδας έχει αλλεργία στη δημοσιότητα και προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατήσει στο απυρόβλητο την προσωπική της ζωή.

«Μετά το ελληνικό χάος, ο Ελληνας πρωθυπουργός μπορεί να βασιστεί στη βοήθεια της συντρόφου του Μπέτυς Μπαζιάνα. Είναι ένα ζευγάρι που πάντα γοήτευε τον ελληνικό λαό», υποστηρίζει το γαλλικό περιοδικό «VSD». Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, ο Αλέξης Τσίπρας έχει κλονιστεί γιατί μπορεί να κέρδισε το δημοψήφισμα, δέκα ημέρες αργότερα, όμως, βρέθηκε αντιμέτωπος με τα μέτρα λιτότητας για τα οποία συμφώνησε στις Βρυξέλλες και δεσμεύτηκε ότι θα τα περάσει από την Ελληνική Βουλή παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν τα πιστεύει. «Κανείς δεν γνωρίζει αν υπήρξε κρεβατομουρμούρα, αν η Μπέτυ τα έψαλε στον Ελληνα πρωθυπουργό όταν έγινε γνωστό το περιεχόμενο της συμφωνίας των Βρυξελλών, εκεί όπου ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε την υπογραφή του σε ένα νέο μνημόνιο», σημειώνουν με νόημα στις ανταποκρίσεις τους από την Αθήνα ξένοι δημοσιογράφοι.

«Mπέτυ, η σιδηρά κυρία του Αλέξη Τσίπρα», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος του αφιερώματος του «Paris Match». Σκιαγραφώντας το προφίλ της συντρόφου του Ελληνα πρωθυπουργού ως μιας ασυμβίβαστης, αριστερής πρώτης κυρίας της Ελλάδας, το περιοδικό ρίχνει φως στη σχέση του ζευγαριού, στην καθημερινότητά τους, στα ελάχιστα που τους χωρίζουν και σε όσα τους ενώνουν. «H σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα είναι η αριστερή ασυμβίβαστη συνείδησή του. Διακριτική στις δημόσιες εμφανίσεις της, η Μπέτυ-Περιστέρα Μπαζιάνα, όπως είναι το όνομά της, ασκεί σημαντική επιρροή στον Αλέξη Τσίπρα. Από τη στιγμή που συναντήθηκαν στο σχολείο, αφοσιώθηκαν ο ένας στον άλλον», γράφει το γαλλικό περιοδικό. 
Το «Paris Match» αναφέρεται επίσης στο άγχος που είχε κυριεύσει τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι η σύντροφός του θα τον εγκαταλείψει αν υποχωρούσε στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. «Αν υποκύψω στις απαιτήσεις των πιστωτών, η γυναίκα μου θα με αφήσει. Δεν τολμώ να την απογοητεύσω, δεδομένου ότι είναι πιο αριστερή από εμένα», φέρεται να είχε εκμυστηρευτεί ο Ελληνας πρωθυπουργός στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στις 17 Ιουνίου. «Τελικά έμεινε η Μπέτυ δίπλα στον σύντροφό της ή τον εγκατέλειψε;» διερωτάται το γαλλικό περιοδικό.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: