15.7.15

Δραγασάκης: «Ευχαριστώ στις ΗΠΑ και τον Ομπάμα για τη συμφωνία»...

ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ-Αν δεν πετυχαίναμε συμφωνία δεν ήταν εγγυημένες οι καταθέσεις στις τράπεζες.
-Από τις εκλογές του 2012 και όχι τώρα, εξετάσαμε όλα τα δυνατά ενδεχόμενα, ακόμη και την έξοδο από το ευρώ, το διπλό νόμισμα ή τα IOU...
Η Ελλάδα ίσως να μην είχε διασφαλίσει ποτέ τη συμφωνία για το τρίτο πακέτο διάσωσης χωρίς τη βοήθεια της Ουάσινγκτον, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

«Πρέπει να ευχαριστήσω δημόσια την αμερικανική κυβέρνηση και τον κύριο Ομπάμα καθώς...
χωρίς τη δική τους βοήθεια και την επιμονή ότι η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει το ζήτημα του χρέους ίσως να μην είχαμε πετύχει», υπογράμμισε μιλώντας στο «Στο Κόκκινο».

Εκτίμησε ότι η συμφωνία δεν είναι ακόμη βέβαιη. «Υπάρχουν δυνάμεις που τη βλέπουν ως ήττα, ακόμα και αν δεν είναι η συμφωνία που θα θέλαμε», υπογράμμισε.

Οπως είπε: «Στην προσπάθεια για αλλαγή υποδείγματος υπάρχει εσωτερικό και εξωτερικό όριο. Σήμερα όμως δημιουργούμε ρωγμές. Αυτή η προσπάθεια δεν είναι στιγμιαία, δεν είναι μονόπρακτο, αλλά μια εξελικτική διαδικασία. Εκείνο που επιχειρούσαμε κι επιχειρούμε είναι η αλλαγή υποδείγματος σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η προσπάθεια της κυβέρνησης συνεχίζεται, δεν σταματά».

Υπογράμμισε ότι «έχοντας συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, δεν αντιλαμβάνομαι αυτό που συμβαίνει ως ήττα μας, αλλά ως ήττα της φοβικής Ευρώπης» και τόνισε ότι «πλέον υπάρχουν ρωγμές, οι συνθήκες στην Ευρώπη δεν είναι 18-1».

Είπε επίσης ότι: «Υπάρχει πεδίο κριτικής και αυτοκριτικής. ΄Οταν έλεγα να "κρατάμε μικρά καλάθια" δεχόμουν σφοδρή κριτική» αλλά πως «σήμερα όμως δεν έχει νόημα να ξαναγράψουμε την ιστορία. Πλέον έχει σημασία να δούμε τι θέλουμε να κάνουμε στο μέλλον».

Στη συνέχεια στάθηκε και στον τομέα των ευθυνών. «Οι ατομικές ευθύνες υπάρχουν» τόνισε και συμπλήρωσε: «Υπάρχει και μια διαδικασία μάθησης». Ο κ Δραγασάκης δήλωσε πως «το πρώτο διάστημα είχαμε αρκετές αδυναμίες. Δεν είχαμε προετοιμαστεί για το σύστημα που υπάρχει στην Ευρώπη».

«Αποτρέψαμε το κούρεμα των καταθέσεων. Θα ήταν οδυνηρό. Αν δεν πετυχαίναμε συμφωνία, δεν θα υπήρχε χρήμα στις τράπεζες, θα άρχιζαν οι ελλείψεις στην οικονομία, οι τράπεζες θα χρεοκοπούσαν ή θα έκλειναν ή να ανακεφαλαιοποιηθούν. Για ανακεφαλαιοποίηση δεν υπήρχαν λεφτά, άρα θα στρεφόμασταν στις καταθέσεις. Αν δημιουργούνταν χαοτική κατάσταση δεν θα ίσχυε στην πράξη η εγγύηση για τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ» αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Οσον αφορά στον Γιάνη Βαρουφάκη ο Γ. Δραγασάκης δήλωσε: «Δεν είναι σωστό να λέμε δημοσίως όσα συζητούνται σε κλειστές κυβερνητικές συσκέψεις. Οι σοβαρές κυβερνήσεις είναι αυτές που κάνουν plan b και όχι αυτές που μιλούν για plan b. Από τις εκλογές του 2012 και όχι τώρα, εξετάσαμε όλα τα δυνατά ενδεχόμενα, ακόμη και την έξοδο από το ευρώ, το διπλό νόμισμα ή τα IOU. Οι επιλογές που κάναμε τώρα ενσωματώνουν και αυτή την εμπειρία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να είναι ούτε κόμμα του ευρώ, ούτε κόμμα της δραχμής. Αλλά ένα κόμμα της αριστεράς που επιδιώκει τον κοινωνικό μετασχηματισμό» είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: