19.7.15

Ενιαία διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, ζητά ο Ολάντ...

Στο πνεύμα της πρότασης Ντελόρ για τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προτείνει σε άρθρο του στη Journal du Dimanche να...
συστήσει η Γαλλία μαζί με άλλα κράτη μία «εμπροσθοφυλακή» εντός της νομισματικής ένωσης, με σκοπό την ενδυνάμωση του ευρώ.

Με αφορμή το αφιέρωμα της εφημερίδας στον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ που κλείνει αύριο τα 90 χρόνια του, ο Ολάντ επισήμανε ότι στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα επικράτησε το ευρωπαϊκό πνεύμα.

«Για πολλούς, έπαιξε σημαντικό ρόλο η ποιότητα των γαλλογερμανικών σχέσεων», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί».

«Η πρότασή μου ήταν να επιστρέψουμε στην ιδέα του Ζακ Ντελόρ για μια κυβέρνηση της ευρωζώνης και να προσθέσουμε σε αυτήν έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό καθώς και συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου ώστε να διασφαλίσουμε τον δημοκρατικό έλεγχο» ανέφερε ο Ολάντ.

«Το να μοιραζόμαστε ένα κοινό νόμισμα είναι κάτι πολύ παραπάνω από το μια σύγκλιση. Είναι μια επιλογή που έκαναν 19 χώρες γιατί αυτό είναι το συμφέρον τους. Καμία κυβέρνηση εδώ και 15 χρόνια δεν ανέλαβε την ευθύνη της εξόδου», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Αυτή η επιλογή απαιτεί μια ενισχυμένη οργάνωση και μια πρωτοπορία, με τις χώρες που θα το αποφάσιζαν. Η Γαλλία είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο επειδή, όμως μας έχει δείξει ο Ζακ Ντελόρ, μεγαλώνει όταν βρίσκεται στην πρωτοπορία της Ευρώπης» κατέληξε ο Ολάντ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: