20.7.15

Γ. Παπανδρέου: Να ανατρέψουμε τις κακοδαιμονίες...

gap11
...του πολιτικού - οικονομικού συστήματος...
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε εισαγωγική παρέμβαση στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, λίγο πριν από την επίσημη έναρξη του 16ου Συμποσίου της Σύμης, το οποίο φέτος πραγματοποιείται στην...
Κέρκυρα τονίζοντας: «Να ανατρέψουμε τις κακοδαιμονίες του πολιτικού - οικονομικού συστήματος που παράγει αδικίες και ανισότητες και καθηλώνει την Ελλάδα και τους Έλληνες. Να αλλάξουμε - για να μη βουλιάζουμε κάθε μέρα και περισσότερο σε μια πραγματικότητα που δεν μας αξίζει».
gap11
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη εισαγωγική παρέμβαση στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, λίγο πριν από την επίσημη έναρξη του 16ου Συμποσίου της Σύμης, το οποίο φέτος πραγματοποιείται στην Κέρκυρα:

​Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στη σημερινή μας συνέντευξη. Αλλά θέλω να ευχαριστήσω και τους Κερκυραίους για τη φιλοξενία τους. Η βοήθειά τους στη διοργάνωση του φετινού 16ου Συμποσίου της Σύμης στο νησί, είναι μεγάλη. Επέλεξα προσωπικά την Κέρκυρα για το 16ο Συμπόσιο της Σύμης. Είναι η ομορφιά του νησιού, είναι και οι Κερκυραίοι, που με οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση, αλλά είναι και κάτι ακόμη, ιδιαίτερα σημαντικό.

Η Κέρκυρα αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα - και απόδειξη μαζί, του διακυβεύματος που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως Έλληνες. Είναι ένα νησί που τα έχει όλα. Όλες τις ευλογίες του κόσμου. Και όμως, αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με κάθε γωνιά της ελληνικής γης. Αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πλούτου που διαθέτει η χώρα, ο ελληνικός λαός, που δεν παραμένει απλώς αναξιοποίητος, αλλά απαξιώνεται και τελικώς, υποκύπτει στις κακοδαιμονίες ενός παρασιτικού πολιτικο-οικονομικού συστήματος.

Η Κέρκυρα είναι η απόδειξη του χρέους που έχουμε να επιτελέσουμε, για να ξεφύγουμε από τα δεινά που ταλανίζουν τους Έλληνες, τα οποία πληρώνουμε σήμερα πολύ ακριβά με πόνο και χρήμα. Πρέπει να αλλάξουμε, λοιπόν. Οριστικά. Και για να βγούμε από τη κρίση και για να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη οικονομία, μια βιώσιμη ανάπτυξη, με βιώσιμη θέσεις εργασίας. Αυτή είναι η δική μας αλήθεια, που κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο φανερή απέναντι στα εύκολα λόγια, τα γεμάτα φρούδες ελπίδες που κάθε μέρα διαψεύδονται οικτρά. Οι πρόσφατες εξελίξεις αποτελούν μια μεγαλειώδη επιβεβαίωση αυτής της αλήθειας.

Και δεν είναι τυχαίο που, πολλοί φίλοι μας από όλο τον κόσμο, αντιλαμβάνονται αυτήν την αλήθεια. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές διεθνείς προσωπικότητες εξέφρασαν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα και ζήτησαν να συμμετάσχουν στο φετινό Συμπόσιο. Θέλουν ειλικρινά να μας βοηθήσουν - και εμείς έχουμε να πάρουμε πολλά από αυτούς, αρκεί να κατανοήσουμε ότι, οι μύθοι χτίζουν παλάτια στην άμμο, που τα διαλύει ο αέρας, ενώ οι σοβαρές προτάσεις θέλουν ειλικρινή διάλογο. Γιατί; Γιατί έτσι χτίζονται οι συμμαχίες. Έτσι οικοδομούνται πραγματικές φιλίες, που μπορούν να αλλάζουν τους συσχετισμούς - όπως για παράδειγμα τους σημερινούς συντηρητικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη.

Δουλειά, χρειάζεται. Δουλειά και σχέδιο. Και κάτι ακόμη καλύτερο, ένα δικό μας σχέδιο. Ένα Ελληνικό σχέδιο. Ένα σχέδιο που θα μας οδηγήσει σε μια Ελλάδα που θα στέκεται στα δικά της πόδια. Αυτόνομα και αυτοδύναμα. Ένα σχέδιο που θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε μια Δημοκρατία ισχυρή, λειτουργική, αξιόπιστη. Με διαφάνεια και λογοδοσία. Με κανόνες ίδιους για όλους, χωρίς εξαιρέσεις για τους λίγους και ισχυρούς. Ένα σχέδιο που θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε μαζί, από κοινού, συμμετοχικά, μια Ελλάδα που θα μας γεμίζει με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια.

Αυτό όμως, προϋποθέτει γνώση και χρειάζεται βούληση, τόλμη και βεβαίως, αποφασιστικότητα για ρήξεις, για πραγματικές συγκρούσεις με πραγματικά προβλήματα, με μεγάλα και μικρά κατεστημένα και συμφέροντα. Αυτές είναι οι ρήξεις για το καλό της Πατρίδας, του Ελληνικού λαού. Όχι οι άγονες ρήξεις που οδηγούν τους Έλληνες σε αναδίπλωση, αν όχι υποταγή στο μοιραίο, που άλλοι αποφασίζουν.

Την τελευταία περίοδο τα είδαμε όλα αυτά καθαρά μπροστά μας. Ας μη μείνουμε όμως σε αυτά. Δεν χρειάζεται απογοήτευση. Όλοι στεναχωριόμαστε και πονάμε. Αλλά αυτό που προέχει είναι να δώσουμε λύσεις. Γι' αυτό είμαστε εδώ.

Το φετινό Συμπόσιο της Σύμης, έχει ευρεία και επίκαιρη θεματολογία, που αφορά πρωτίστως τη χώρα μας, όλους εμάς.

Δεν είναι μόνο το μείζον ζήτημα του Χρέους που θα συζητήσουμε και το δικό μας παράδειγμα, της Ελλάδας. Ούτε μόνον το ζήτημα της Ευρώπης και η συζήτηση που θα κάνουμε για την ανάγκη Αναβιώσης του Ευρωπαϊκού Οράματος. Είναι και όλη η άλλη ατζέντα του Συμποσίου.

Αναφέρω ενδεικτικά:

Οι Γεωπολιτικές Διαστάσεις της Κρίσης,

Η Ασφάλεια και η Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο,

Οι Ανθρωπιστικές Επιπτώσεις του Πολέμου στη Συρία και το ζήτημα των
Προσφύγων,

Η ανάγκη Συνύπαρξης Θρησκειών και Πολιτισμών στον Αραβικό Κόσμο,

Οι Ιδιαίτερες Προκλήσεις που Αντιμετωπίζουν ο Λίβανος και η Ιορδανία,

Τα Διδάγματα από τη Σύγχρονη Ιστορία των Βαλκανίων,

Η Αναγκαιότητα Ενίσχυσης των Προοδευτικών Δυνάμεων για την Προώθηση ενός
πιο Συμμετοχικού Κοινωνικού Μοντέλου.

Δεν είναι και λίγα. Το αντίθετο. Αλλά όλα ιδιαίτερα σημαντικά. Από τη θεματολογία θα είδατε ότι, θα συζητήσουμε αρκετά για την ευρύτερη περιοχή μας.

Ζητώ την προσοχή σας και ως εκπροσώπων των ΜΜΕ. Δεν χρειάζεται κινδυνολογία, ούτε φόβος. Γνώση και αλήθεια για όσα συμβαίνουν γύρω μας χρειάζεται. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αντιληφθούμε τη σημασία των δραματικών εξελίξεων στη γειτονιά μας και να κατανοήσουμε πόσο μας επηρεάζουν όλα αυτά.

Στα σύνορά μας φτάνουν καθημερινά οι τραγικές επιπτώσεις ενός παράλογου πολέμου, αλλά όχι μόνον αυτού του πολέμου. Φτάνουν και οι πρόσφυγες που είναι θύματα ενός συστήματος που γεννά ανισότητες και αδικίες σε ολόκληρο
τον κόσμο. νώση, λοιπόν και πίστη στις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας, χρειάζεται.

Κλείνοντας,

Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαίωσαν, δυστυχώς με αυτόν τον δραματικό τρόπο που όλοι βιώσαμε, ότι πράγματι χρειάζεται ρήξη και σύγκρουση, αλλά για να αλλάξουμε ό,τι μας πληγώνει, ότι πάει την Ελλάδα και τους Έλληνες πίσω. Να ανατρέψουμε τις κακοδαιμονίες του πολιτικού - οικονομικού συστήματος που παράγει αδικίες και ανισότητες και καθηλώνει την Ελλάδα και τους Έλληνες. Να αλλάξουμε - για να μη βουλιάζουμε κάθε μέρα και περισσότερο σε μια πραγματικότητα που δεν μας αξίζει. Δεν αξίζει σε καμιά Ελληνίδα, κανέναν Έλληνα, δεν αξίζει στα παιδιά μας. Εμείς, αυτόν τον αγώνα θα συνεχίσουμε να δίνουμε.

Σας ευχαριστώ.

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: