1.7.15

Εικόνες ντροπής...

Συγκλονιστικές εικόνες στις ουρές με τους συνταξιούχους – ΦΩΤΟΟΥΡΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΜ
Νεύρα, λιποθυμίες, φωνές έξω από τις τράπεζες.
Μοιράζουν νερά και χυμούς στους συνταξιούχους για να προλάβουν τα χειρότερα...
Χωρίς τέλος είναι η απίστευτη ταλαιπωρία για περισσότερους από 350.000 συνταξιούχους που δεν έχουν κάρτα ανάληψης ΑΤΜ και έσπευσαν σήμερα να σηκώσουν τα 120 ευρώ που τους αντιστοιχούν μετά την επιβολή των capital controls.

Οι εικόνες ντροπής έξω από...
τα σχεδόν 1.000 υποκαταστήματα που άνοιξαν πανελλαδικά μονάχα για τους συνταξιούχους που δεν έχουν καταφέρει να πάρουν χρήματα από τη Δευτέρα που έκλεισαν οι τράπεζες δεν έχουν προηγούμενο.

Το χάος στις ουρές των τραπεζών οδήγησε πολλούς ηλικιωμένους σε λιποθυμίες, με υπαλλήλους των τραπεζών να μοιράζουν νερά και χυμούς για να προλάβουν τα χειρότερα. Πολλοί συνταξιούχοι διαπληκτίστηκαν μεταξύ τους για τη σειρά προτεραιότητας, ενώ από το μένος τους δεν ξέφυγαν ούτε οι πολιτικοί.

Η τελική καταβολή των 120 ευρώ θα γίνει με αλφαβητική σειρά μέχρι την Παρασκευή, εκτός από την τράπεζα Πειραιώς που έχει ανακοινώσει πως θα εξυπηρετεί με σειρά προτεραιότητας μέχρι και την Δευτέρα.

Η εξυπηρέτηση θα γίνεται με αλφαβητική σειρά, με βάση το επώνυμο των συνταξιούχων, ως εξής: από επώνυμα Α-Ι θα εξυπηρετηθούν την Τετάρτη, επώνυμα από Κ-Μ θα εξυπηρετηθούν την Πέμπτη ενώ την Παρασκευή θα εξυπηρετηθούν τα επώνυμα από Ν έως Ω.

Ο σχεδιασμός για την εξυπηρέτηση των πολιτών αποδείχθηκε κάκιστος, καθώς η ενημέρωση για την εξυπηρέτηση βάσει αλφαβητικής σειράς σε όλες τις τράπεζες πλην της Πειραιώς βγήκε αργά το βράδυ με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να μην μάθουν τις τελευταίες εξελίξεις και να σπεύσουν ακόμα και από τα μεσάνυχτα έξω από τα υποκαταστήματα για να πιάσουν σειρά προτεραιότητας.

Αποτέλεσμα ήταν για να ανοίξουν πολλά υποκαταστήματα να χρειαστεί η συνδρομή της αστυνομίας για να καθησυχαστούν οι συνταξιούχοι, οι οποίοι είχαν ήδη ταλαιπωρηθεί για πολλές ώρες ξεροσταλιάζοντας για 120 ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πολλών συνταξιούχων που είχαν σπεύσει από τα μεσάνυχτα στις τράπεζες και το επώνυμό τους ξεκινάει από «Κ» ή «Μ», οι οποίοι μετά από 8 και πλέον ώρες αναμονής έμαθαν ότι δεν μπορούν να σηκώσουν τα χρήματα που τους αναλογούν από το capital control.

Η αλφαβητική σειρά προτεραιότητας για την καταβολή των συντάξεων δεν τηρείται, καθώς δεν ήταν δυνατή η ενημέρωση των συνταξιούχων λόγω του προχωρημένου της ώρας κατά την οποία εκδόθηκαν οι σχετικές ανακοινώσεις, αναφέρει η Eurobank.

Από την πλευρά της η Alpha Bank συστήνει να τηρείται η αλφαβητική σειρά με βάση το αρχικό του Επωνύμου αλλά αναφέρει ότι θα εξυπηρετήσει συνταξιούχους που ενδεχομένως περιμένουν στην ουρά και δεν είχαν ενημερωθεί.

Η Εθνική Τράπεζα δεν έχει προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις για το θέμα μέχρι στιγμής και ισχύει η ανακοίνωση της, από χθες το βράδυ, για είσοδο με αλφαβητική σειρά.

Παράταση ωραρίου για την εξυπηρέτηση

«Η καταβολή συντάξεων εξελίσσεται ομαλά σε όλα τα ανοικτά υποκαταστήματα των τραπεζών» τονίζει σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη.

«Στα λίγα υποκαταστήματα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης όπου παρουσιάστηκε αθρόα προσέλευση συνταξιούχων το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά, ενώ για αρκετά υποκαταστήματα προβλέπεται παράταση ωραρίου μέχρι τις 19:00. Αν χρειαστεί, οι τράπεζες βρίσκονται σε ετοιμότητα για να ανοίξουν πρόσθετα υποκαταστήματα» τονίζει η κυρία Κατσέλη.

Μάταια ταλαιπωρία για χιλιάδες συνταξιούχους του ΟΑΕΕ

Μεταξύ των χιλιάδων συνταξιούχων που ταλαιπωρήθηκαν ήταν και πολλοί του ΟΑΕΕ, οι οποίοι αφού περίμεναν για πολλές ώρες να ανοίξουν οι τράπεζες, ενημερώθηκαν αργά το πρωί ότι δεν έχουν πιστωθεί ακόμα από τον Οργανισμό τα χρήματά τους και θα πρέπει να ξαναπεράσουν το ίδιο μαρτύριο, καθώς θα λάβουν τα μισά λεφτά τους μετά τις 11:00.

Την Πέμπτη θα εισπράξουν οι περίπου 700 χιλιάδες δικαιούχοι τις συντάξεις του ΟΓΑ, από τους οποίους οι περίπου 450 χιλιάδες θα λάβουν ολόκληρο το ποσό μέσω των ταχυδρομικών διανομέων.

– Οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες μέσω του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών θα λάβουν το μισό ποσό της σύνταξη και θα μπορούν να εξυπηρετηθούν μετά τις 11 το πρωί.

– Στο ΙΚΑ ξεπεράστηκαν τα προβλήματα και θα καταβληθεί κανονικά και το ΕΚΑΣ .

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: