29.7.15

Διάλογο χωρίς ενοχοποιήσεις ζητάει ο Στρατούλης...

Κριτική για πρακτικές που ακολουθήθηκαν στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές τους έξι μήνες, δήλωσε σήμερα το πρωί («Στο Κόκκινο 105,5») ότι θα ασκήσει ο Δημήτρης Στρατούλης στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
«'Οχι ότι δεν αντιστάθηκε η κυβέρνηση, αλλά... δεν ήταν έτοιμη με επεξεργασμένο σχέδιο και δεν είχε προετοιμαστεί και ο ελληνικός λαός για μια εναλλακτική λύση, η οποία όταν φτάσαμε στους αμείλικτους εκβιασμούς των δανειστών, θα αμφισβητούσε ακόμα και την ίδια την ευρωζώνη, θα μας έδινε τη δυνατότητα να δώσουμε θετικές διεξόδους και να αποφύγουμε τους οικονομικούς στραγγαλισμούς και τα πραξικοπήματα των ηγετικών ελίτ».

Η επόμενη μέρα θα είναι καλή και για το ΣΥΡΙΖΑ, εάν αυτός ζητήσει από την κυβέρνηση να κάνει  οτιδήποτε δυνατό για να επανέλθει σε ρώτα πλήρους σεβασμού των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της λαϊκής βούλησης της 25 Γενάρη και της 5 Ιουλίου, που οι πολίτες είπαν το μεγάλο “Όχι” στις πολίτικες των μνημονίων.

Υπογράμμισε πως μείζον ζήτημα αποτελεί ο απεγκλωβισμός της κυβέρνησης από τη συμφωνία και τις μνημονικές πολιτικές και μέσα στο πλαίσιο του «καμιά θυσία για το ευρώ» «από τη στιγμή που μέσα από τη διαπραγμάτευση αποδείχτηκε ότι για την Ελλάδα, ευρωζώνη και μνημόνιο, νεοφιλελευθερισμός, περιορισμός της λαϊκής κυριαρχίας και συνέχιση της λιτότητας πάνε πακέτο». 

«Δεν έχουμε αμφισβητήσει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, αλλά τους στηρίζουμε» τόνισε, προσθέτοντας ότι «όσοι νομίζουν ότι προστατεύουν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ανοίγοντας δρόμο εφαρμογής των μνημονίων κάνουν ένα σοβαρό πολιτικό λάθος». 

Απέρριψε την περίπτωση διάσπασης, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεχίσει με ενότητα μέσα στη διαφορετικότητά του, όπως ήταν από τότε που ξεκίνησε και λειτουργούσε με πολιτικές προτάσεις που τον έφτασαν από το 4% στο 36%.

Ζήτησε να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στις προγραμματικές του θέσεις και να γίνει διάλογος χωρίς ενοχοποιήσεις της μίας ή της άλλης πλευράς. «Η καλύτερη εγγύηση είναι να λειτουργούν συλλογικά και φερέγγυα τα συλλογικά όργανα του κόμματος τους».

Σχολιάζοντας την υπόθεση του Γιάνη Βαρουφάκη με εναλλακτικά σχέδια σε περίπτωση Grexit τόνισε ότι «οι μνημονιακές δυνάμεις ξεψάρωσαν» και «αντί να απολογούνται για τη μεγάλη καταστροφή που προκάλεσαν στη χωρά, έχουν ξεκινήσει μια επίθεση συκοφαντίας και λάσπης που μοιάζει με ότι έκαναν οι συστημικές και ακροδεξιές δυνάμεις μετά τον εμφύλιο σε βάρος των αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων». 

Χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και «απόλυτα καταδικαστέα» τη σπίλωση του τέως υπουργού Οικονομικών. «Ο υπουργός Οικονομικών, δεν λειτουργούσε μέσα σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα, αλλά στο πλαίσιο μας κυβέρνησης». «Κάθε κυβέρνηση και  υπουργός Οικονομικών έχει υποχρέωση να αναζητά εναλλακτικές για την προστασία του λάου και της πατρίδας», είπε.

Καταδίκασε επίσης το γεγονός να αποκαλούνται «ληστοσυμμορίτες» και «συμμορία της δραχμής» όσοι σύντροφοι εκφράζουν τη θέση ότι υπάρχει ζωή εκτός ευρωζώνης, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, Κώστας Ήσυχος, Νίκος Χουντής και άλλα στελέχη του κόμματος με πρωτοσέλιδα επαναφέροντας την «εμφυλιοπολεμική λογική και τις πιο μαύρες στιγμές της ιστορίας μας».

Την άποψη ότι δεν έχει καμιά ηθική, νομική, πολίτικη, βάση, «η προσπάθεια ποινικοποίησης αυτών των απόψεων, που το μόνο που επιδιώκουν είναι η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας της χωράς». «Όλος ο αριστερός και πολιτικός κόσμος πρέπει να καταδικάσει», είπε.

Μάλιστα, σημείωσε ότι καταφέρονται «εναντίον όποιου, όπως και ο κ. Βαρουφάκης, αναζητούν εναλλακτικούς δρόμους στη μαυρίλα των μνημονίων». «Δεν αφορά μόνο τον κ. Βαρουφάκη αλλά και τις απόψεις του αριστερού ρεύματος , της αριστερής πλατφόρμας κι άλλων δυνάμεων μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζει το μεσσαίωνα και την ιερά εξέταση», σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: