21.7.15

Πολιτικό χρόνο έως το φθινόπωρο...

...προσπαθεί να κερδίσει η κυβέρνηση...
Πολιτικό χρόνο προσπαθεί να κερδίσει η κυβέρνηση, αφήνοντας έξω από το δεύτερο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα τις επώδυνες ρυθμίσεις για τη...
φορολόγηση των αγροτών και για τις πρόωρες συντάξεις. 

Όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου, η ψηφοφορία της Τετάρτης θα αφορά στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και την ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD για την ασφάλεια των καταθέσεων. 

Η Κομισιόν επιβεβαίωσε χθες, ότι οι επίμαχες ρυθμίσεις δεν θα ψηφιστούν αύριο, αλλά στις 5 Αυγούστου. 

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα επιδιώκουν με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνον να περιορίσουν τον κίνδυνο νέων διαρροών από τη συρρικνωμένη κυβερνητική πλειοψηφία αλλά να δημιουργήσουν και την εντύπωση, ότι η επίσημη κυβερνητική γραμμή κερδίζει έδαφος στην εσωκομματική αντιπαράθεση με την Αριστερή Πλατφόρμα. 

Στόχος αυτών των κινήσεων είναι αφενός μεν να μη συρρικνωθεί περαιτέρω η κυβερνητική πλειοψηφία των 123 βουλευτών, αφ’ ετέρου δε να διευκολυνθούν όσοι απείχαν ή απουσίαζαν την περασμένη Πέμπτη (πρόκειται συνολικά για 7 βουλευτές) να επανενταχθούν στις τάξεις του κόμματος και να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο κ. Τσίπρας εξέρχεται ενισχυμένος από τη δοκιμασία.

Αν αυτό πράγματι συμβεί, τότε ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνεργάτες του, θα έχει κερδίσει χρόνο που θα του επιτρέψει να εξετάσει προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις του στο πολιτικό τοπίο. 

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο χρόνος που επιδιώκεται να κερδηθεί δεν έχει ορίζοντα το τέλος Αυγούστου αλλά τις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς που θα ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες, θα προσπαθήσει να μεταθέσει τις επώδυνες ρυθμίσεις για τους αγρότες και ενδεχομένως τις διατάξεις για τις πρόωρες συντάξεις στο απώτερο μέλλον, εντάσσοντάς τις στη συμφωνία για την σύναψη του δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM. 

Ο πολιτικός στόχος είναι, να φτάσει η κυβέρνηση όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και χωρίς να έχει δυσαρεστήσει πολυπληθείς ομάδες ψηφοφόρων ως τις αρχές του Φθινοπώρου, οπότε να μπορέσει να προσφύγει στις κάλπες σε θετικό κλίμα στην κοινωνία και έχοντας στο πλευρό της ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του κόμματος. 

Παρά το γεγονός ότι η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Ολγα Γεροβασίλη έσπευσε χθες στην πρώτη της επίσημη δήλωση να απορρίψει το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς και ο υπουργός Επικρατείας κ. Ν. Παππάς άφησαν διάπλατα ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες. 

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να κερδηθεί πολιτικός χρόνος, αναμένεται να αναληφθούν και πρωτοβουλίες για την αλλαγή της ατζέντας σε κατεύθυνση που να είναι συμβατή με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως στο πεδίο της καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, στο θέμα αυτό δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε σύσκεψη που έγινε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου...
πηγή real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: