22.7.15

Μοσκοβισί: Οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει...

Μοσκοβισί: Οι διαπραγματεύσεις για το 3ο μνημόνιο έχουν ήδη ξεκινήσει...«Η διαπραγμάτευση για το τρίτο Μνημόνιο έχει μόλις αρχίσει και αναμένεται να κρατήσει μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου», υπογράμμισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του επενδυτικού σχεδίου για την Ε.Ε.
«Η ψήφος του ελληνικού κοινοβουλίου ήταν...
πολύ σημαντική για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους και δανειστές της. Η χώρα μπορεί να λάβει πλέον δανεισμό από το ταμείο (EFSM) άρα δεν βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας προς το ΔΝΤ είτε προς την ΕKΤ. Η Επιτροπή είχε πολύ σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για να καλυφθούν οι επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Εξετάσαμε πολλές εναλλακτικές και αντιμετωπίσαμε τα ζητήματα με τον καλύτερο τρόπο. Ο EFSM ήταν η καλύτερη προοπτική καθώς υποστηρίζεται από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε και από τα 28 κράτη – μέλη» 

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, υπήρχαν χώρες εκτός ευρωζώνης που εξέφρασαν θεμιτές ανησυχίες για πιθανές απώλειες που θα προκύψουν, από το δανεισμό. Έτσι οι χώρες της ευρωζώνης δημιούργησαν ένα σύστημα εγγυήσεων για να προστατέψουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που δεν συμμετέχουν στην Ευρωζώνη 

«Υιοθετήσαμε μια αναθεώρηση του κανονισμού που θεσπίζουν ως αρχή αυτές τις εγγυήσεις. Πλέον αποτελεί αρχή και όχι πρόταση. Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως στις 17 Ιουλίου το ΔΣ του ESM έσωσε στους θεσμούς διαπραγματευτική εντολή για ένα μνημόνιο που θα καθορίζει τους όρους χρηματοδότησης για την επόμενη τριετία, οι διαπραγματεύσεις μόλις ξεκίνησαν και θα κρατήσουν μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου»

Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ακόμα πως η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή θα είναι ένα ακόμα βήμα προς την ενίσχυση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους και δανειστές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: