14.7.15

Η συμφωνία είναι απλά ένα μανιφέστο μιας πολιτικής ταπείνωσης...

Προκαλεί και ειρωνεύεται τον «σύντροφο Τσίπρα» ο Βαρουφάκης
Ανυπομονώ να ακούσω προσωπικά όσα θα πουν οι σύντροφοί μου, Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος...
Σκληρή κριτική στο κείμενο της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους, ασκεί ο Γιάνης Βαρουφάκης με άρθρο που ανέβασε στο προσωπικό του blog. 
Κάνει λόγο για...
νέα συνθήκη των Βερσαλλιών και απόφαση που υπονομεύει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.  Μάλιστα σημειώνει ότι: «Το κείμενο της Συνόδου Κορυφής δεν έχει σχέση με την οικονομία, ούτε με τις μεταρρυθμίσεις που θα ωθήσουν την Ελλάδα έξω από το βούρκο. Είναι απλά ένα μανιφέστο μιας πολιτικής ταπείνωσης. Ακόμη και αν κάποιος απεχθάνεται κυβέρνησή μας πρέπει κανείς να δει ότι η λίστα με τα αιτήματα του Eurogroup αντιπροσωπεύει μια σημαντική «απόκλιση» από την ευπρέπεια και τη λογική».

Ο  Βαρουφάκης δεν ξεκαθαρίζει τι θα κάνει στη Βουλή και στην κρίσιμη ψηφοφορία αλλά λέει: «Στις επόμενες ώρες και ημέρες, θα βρεθώ στο Κοινοβούλιο προκειμένου να αξιολογήσω τη νομοθεσία που αποτελεί μέρος της πρόσφατης συμφωνίας της Συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα. Ανυπομονώ επίσης να ακούσω προσωπικά όσα θα πουν οι σύντροφοί μου, Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος που τόσα πολλά έχουν περάσει τις τελευταίες ημέρες.

Μέχρι τότε, επιφυλάσσομαι των όποιων κρίσεων ως προς τη νομοθεσία που έχουμε μπροστά μας.

Στο μεταξύ όμως, ιδού ορισμένες πρώτες, ατάκτως ειρημένες σκέψεις που έκανα εξ’ αφορμής της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης.

- Μια νέα συνθήκη των Βερσαλλιών πλανάται πάνω από την Ευρώπη - χρησιμοποίησα αυτή την έκφραση την άνοιξη του 2010 για να περιγράψω το πρώτο ελληνικό «σχέδιο διάσωσης» που ετοιμαζόταν τότε. Αν αυτή η αλληγορία ήταν κατάλληλη το 2010, δυστυχώς είναι ακόμα πιο εύλογη σήμερα.

Οι ηγέτες της Ευρώπης, με το να φερθούν με αυτόν τον τρόπο στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή μας, κατάφεραν ένα αποφασιστικό πλήγμα κατά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Το κείμενο της Συνόδου Κορυφής είναι σαν ένα έγγραφο που δεσμεύεται να καταγράψει τους όρους παράδοσης της Ελλάδας. Είναι σαν μια δέσμευση που επιβεβαιώνει και συναίνει στο να καταστεί υποτελής του Eurogroup.

Το κείμενο της Συνόδου Κορυφής δεν έχει σχέση με την οικονομία, ούτε με τις μεταρρυθμίσεις που θα ωθήσουν την Ελλάδα έξω από το βούρκο. Είναι απλά ένα μανιφέστο μιας πολιτικής ταπείνωσης. Ακόμη και αν κάποιος απεχθάνεται κυβέρνησή μας πρέπει κανείς να δει ότι η λίστα με τα αιτήματα του Eurogroup αντιπροσωπεύει μια σημαντική «απόκλιση» από την ευπρέπεια και τη λογική.

Το κείμενο της Συνόδου σηματοδότησε την πλήρη ακύρωση της εθνικής κυριαρχίας χωρίς να την αντικαθιστά με ένα υπερεθνικό, πανευρωπαϊκό «σώμα» πολιτικής. Οι ευρωπαίοι, ακόμα και εκείνοι που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την Ελλάδα, οφείλουν να το γνωρίζουν.

Πολύ ενέργεια ξοδεύτηκε στα μέσα για το αν οι όροι παράδοσης θα περάσουν από το κοινοβούλιο και ειδικά για το εάν βουλευτές όπως εγώ θα μπούμε στη γραμμή και θα ψηφίσουμε υπέρ της σχετικής νομοθεσίας. Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η ποιο ενδιαφέρουσα ερώτηση. Η κρίσιμη ερώτηση είναι: Μπορεί η ελληνική οικονομία να έχει ελπίδα ανάκαμψης υπό αυτούς τους όρους; Αυτή είναι η ερώτηση που θα με απασχολεί κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών συζητήσεων που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ώρες και μέρες. Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι ακόμα και μια πλήρης παράδοση από την πλευρά μας θα οδηγήσει σε εμβάθυνση μιας κρίσης χωρίς τέλος.

Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής είναι πράγματι τίποτα λιγότερο από την κορύφωση ενός πραξικοπήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: