16.7.15

Παράδειγμα για άλλους η Κύπρος, λέει ο Γιούνκερ...

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανάμεσα σε Ακιντζί και ΑναστασιάδηΤην πεποίθηση ότι μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού θα είναι επωφελής για όλη την Ε.Ε. εξέφρασε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μιλώντας σε... κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη μετά τη συνάντηση, ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε ότι έχει αρχίσει η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, σημειώνοντας ότι αυτό το γεγονός πρέπει να είναι παράδειγμα και για άλλους.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν απέδωσε τα εύσημα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον λαό της Κύπρου για τη δέσμευσή τους στο πρόγραμμα για την ανάκαμψη της οικονομίας, σημειώνοντας ότι «η οικονομία της Κύπρου άρχισε να αναπτύσσεται, ο οικονομικός τομέας έχει σταθεροποιηθεί και είστε και πάλι έτοιμοι να αξιοποιήσετε τις μελλοντικές ευκαιρίες».

Σημείωεσε ότι η Κύπρος είναι φάρος της σταθερότητας και των ευρωπαϊκών αξιών, σε μια ταραχώδη περιοχή, προσθέτοντας ότι «αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, ένα παράδειγμα ανάπτυξης, συνεργασίας και μιας ανοιχτής προσέγγισης» των πραγμάτων. 

Οι σκληρές αποφάσεις και η δέσμευση έχουν αποδώσει στην Κύπρο, συμπλήρωσε, λέγοντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για όλους τους άλλους, μαζί με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. 

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι και άλλες χώρες θα το λάβουν αυτό υπόψη - σαφής υπαινιγμός προς την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την ελπίδα όλων των Ευρωπαίων να αξιοποιηθεί η ευκαιρία που υπάρχει τώρα για να υπάρξει μια θετική κατάληξη στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. 

«Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία και δεν πρέπει να χαθεί η δυναμική», είπε ο κ. Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι είναι πεπεισμένος ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είναι αποφασισμένος να κάνει κάθε προσπάθεια για επίτευξη μιας καλής λύσης.

Πρόσθεσε ότι αν επιτευχθεί λύση, αυτό θα είναι «καλά νέα, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για ολόκληρη την Ε.Ε». Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι επιδεικνύει καθημερινό ενδιαφέρον για τις προσπάθειες που καταβάλλονται προς αυτή την κατεύθυνση. Σημείωσε ότι αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψή του σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. από τότε που ανέλαβε πρόεδρος της Επιτροπής γιατί «νιώθει πολύ κοντά στην Κύπρο», όπως είπε.

Ο Αναστασιάδης ενημέρωσε για το Κυπριακό

Στη δήλωσή του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι κατά τις συνομιλίες ενημέρωσε τον κ. Γιούνκερ για την παρούσα φάση των συνομιλιών για το Κυπριακό. 

«Επανέλαβα την ισχυρή μου δέσμευση να εργαστώ άοκνα με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ακιντζί για την εξεύρεση μιας συνολικής, βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Διευθέτηση που θα επανενώσει την Κύπρο σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που θα σέβεται και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που θα είναι ευθυγραμμισμένη με τις αρχές και αξίες της Ε.Ε. και το κεκτημένο», είπε ο πρόεδρος.

Ο πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμησή του προς τον κ. Γιούνκερ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  για το γνήσιο ενδιαφέρον τους στις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου.

Νωρίτερα, τον κ. Γιούνκερ υποδέχθηκε ο πρόεδρος Αναστασιάδης και αμέσως μετά η φιλαρμονική της Αστυνομίας και άγημα της Εθνικής Φρουράς απέδωσαν τιμές. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέθεσε ακολούθως στεφάνι στον ανδριάντα του αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Στη συνέχεια ο κ. Γιούνκερ είχε συνάντηση με τον κ. Ακιντζί και ακολούθησε το μεσημέρι κοινό γεύμα με τους δυο ηγέτες.

Αύριο ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα απευθυνθεί στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων και θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει τον Γιαννάκη Ομήρου, πρόεδρο της Βουλής και τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, τα οποία αντιπροσωπεύονται στη Βουλή.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: