16.7.15

Δεν γλίτωσε ούτε ο «Λογιστής του Αουσβιτς»...

Όσκαρ Γκρένιγκ
Μάλλον στα «μαλακά» έπεσε ο 94χρονος Οσκαρ Γκρένινγκ, ο λογιστής του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Αουσβιτς και πιθανότατα ο τελευταίος «αυθεντικός» Γερμανός ναζιστής που δικάζεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας...


Χθες καταδικάστηκε από δικαστήριο της γερμανικής πόλης Λίνεμπουργκ σε τετραετή φυλάκιση για «συνέργεια» στη δολοφονία 300.000 Εβραίων.

Κατηγορήθηκε ότι συγκέντρωνε τα χρήματα των εκτοπισμένων για να τα στείλει στο Βερολίνο και ότι παρέστη τουλάχιστον μία φορά στη διαδικασία της «επιλογής» στην είσοδο του στρατοπέδου για τον διαχωρισμό όσων ήσαν ικανοί προς εργασία και όσων προορίζονταν για άμεση εξόντωση.

Ανακοινώνοντας την απόφαση, ο δικαστής Φραντς Κόμπιτς διευκρίνισε ότι ο Γκρένινγκ αποδέχτηκε με προθυμία ότι έκανε μια «ασφαλή εργασία γραφείου σ’ ένα σύστημα το οποίο ήταν απάνθρωπο και πάνω απ’ όλα αβάσταχτο για την ανθρώπινη ψυχή».

 Η δίκη του ξεκίνησε λίγες ημέρες μετά την 70ή επέτειο από την απελευθέρωση των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης και αποτελεί την τελευταία προγραμματισμένη ακροαματική διαδικασία για ναζιστικά εγκλήματα, αφού οι λίγες τελευταίες δικαστικές έρευνες που εκκρεμούν στη Γερμανία τίθενται εν αμφιβόλω λόγω της πολύ μεγάλης ηλικίας των υπόπτων.

Η επίμαχη απόφαση είναι κατά τι μεγαλύτερη από την ποινή των 3,5 ετών που είχε ζητήσει κατά την αγόρευσή του στις 7 Ιουλίου ο εισαγγελέας, ο οποίος τότε είχε επισημάνει την «ελάχιστη συμβολή» του Γκρένινγκ στη λειτουργία του στρατοπέδου.

Οπως εκτιμούν οι αναλυτές, η υπόθεση του «λογιστή» του Αουσβιτς φέρνει εκ νέου στην επικαιρότητα το ερώτημα κατά πόσον Γερμανοί στρατιωτικοί οι οποίοι διαδραμάτισαν ήσσονα ρόλο στη γενοκτονία των Εβραίων και δεν σκότωσαν οι ίδιοι κάποιον μπορούν να θεωρηθούν ένοχοι.

 Επ’ αυτού ο Γκρένινγκ έχει πει στο περιοδικό Der Spiegel: «Συνεργός θα ήταν υπερβολικό για μένα. Θα περιέγραφα τον ρόλο μου ως ένα μικρό δόντι στα γρανάζια. Αν αυτό το ονομάζετε ενοχή, τότε είμαι ένοχος, αλλά όχι εκουσίως. Από νομικής απόψεως, είμαι αθώος».

Ο υπέργηρος Γκρένινγκ βρέθηκε στο προσκήνιο το 2005 όταν μίλησε στο ντοκιμαντέρ του BBC «Αουσβιτς: Οι ναζί και η τελική λύση», στο οποίο περιέγραφε πώς το γεγονός ότι ήρθε αντιμέτωπος με αρνητές του Ολοκαυτώματος τον οδήγησε να μιλήσει.

«Το βλέπω ως αποστολή μου τώρα, στην ηλικία μου, να αντιμετωπίζω αυτά τα πράγματα που έχω ζήσει και να αντιμετωπίσω τους αρνητές του Ολοκαυτώματος που ισχυρίζονται ότι δεν συνέβη ποτέ. Είδα τα κρεματόρια, είδα τους φούρνους».

Οι επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος πάντως, σε ανακοίνωσή τους μετά την απόφαση, δήλωσαν ότι «ο πόνος της απώλειας των συγγενών τους στο Αουσβιτς δεν μπορεί να απαλυνθεί με δικαστικές αποφάσεις».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: