29.7.15

Δένδιας: Ο Τσίπρας έχει τεράστια ευθύνη...

Δένδιας: Ο Τσίπρας έχει τεράστια ευθύνη για την επιλογή του Βαρουφάκη
...για την επιλογή του Βαρουφάκη...
Για ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα στην επιλογή του Γιάνη Βαρουφάκη που απέβη ολέθρια σε θεσμικό και εθνικό επίπεδο, μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο  Νίκος Δένδιας, ο οποίος ειπε ότι «βιώνουμε μια...
κατάσταση ημιφρένειας». 

Όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας:

Εμείς στη Νέα Δημοκρατία κάνουμε το εθνικό μας καθήκον απέναντι στη χώρα. Ούτε συγκυβερνούμε ούτε υποστηρίζουμε την Κυβέρνηση.  Είναι προφανές ότι εισπράττουμε πολιτικό κόστος. Από αυτούς που δεν θέλουν να ψηφιστεί η συμφωνία μέχρι τους δικούς μας, αν θέλετε «ακραίους οπαδούς», που θα προτιμούσαν να έχουμε μία αδιάλλακτη στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, του τύπου «σας τα λέγαμε, τώρα λουστείτε τα». Που σημαίνει όμως ότι θα τα «λουστεί» και η χώρα. Εμείς λοιπόν αυτό που κάνουμε είναι το εθνικό μας καθήκον. Υπάρχει πάρα πολλοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση - και δεν αναφέρομαι στον κ. Σόιμπλε που έχει δαιμονοποιηθεί αλλά δε νομίζω ότι είναι ο πιο ακραίος - που συστηματικά μας ωθούν εκτός της Ενωμένης  Ευρώπης.  

Σε σχέση με το θέμα Βαρουφάκη, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε:

Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε μελέτη είναι κατανοητό. Αλλά εδώ αποκαλύπτεται ότι υπήρχε συγκεκριμένος σχεδιασμός.   Δεν έχω στοιχεία ότι υπήρχε πρόθεση από τον πρωθυπουργό (σχετικά με την μελέτη και τον σχεδιασμό). Και από την στιγμή που δεν έχω,  δεν μπορώ να το υποστηρίξω.  Αλλά ο κ. Τσίπρας έχει τεράστια ευθύνη για την επιλογή του κ. Βαρουφάκη, η οποία απέβη ολέθρια και σε θεσμικό και σε εθνικό επίπεδο. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες (για τα όσα έχουν αποκαλυφθεί σχετικά με τον κ. Βαρουφάκη). Αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες είναι έργο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου  και της Βουλής να το διερευνήσει. 

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η ιστορία της "υπερήφανης διαπραγμάτευσης" έχει κοστίσει πολλά δισ. ευρώ, με τεράστια ευθύνη της  πρώτης διαπραγματευτικής ομάδας.«Και εμείς σκίζαμε τα μνημόνια κάποτε, αλλά μας έκρινε ο ελληνικός λαός. Για την σημερινή κυβέρνηση το θέμα δεν είναι το "μνημόνιο-αντιμνημόνιο" αλλά τα υφεσιακά μέτρα που θα αναγκασθεί να λάβει προκειμένου να ισοσκελισθεί ο προϋπολογισμός. 
Βιώνουμε κατάσταση ημιφρένειας. Εμείς κάνουμε το εθνικό μας καθήκον ως Νέα Δημοκρατία την ίδια ώρα που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν συγκεντρώσεις υπέρ της εξόδου από το ευρώ». 

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια:

Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να φορτώσει τώρα στον ελληνικό λαό τα εσωκομματικά του προβλήματα, τα οποία δεν είχε λύσει προτού διεκδικήσει  την ψήφο των πολιτών. Στα «κόκκινα δάνεια»  όταν ήμουν Υπουργός Ανάπτυξης, για να είμαι ειλικρινής το πρόβλημα δεν ήταν η τρόικα, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών. Αν δεν λυθεί το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων», όχι μόνο των επιχειρηματικών αλλά και των στεγαστικών, η Οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει. Σε αυτό το ζήτημα ο υπουργός Οικονομίας κ. Σταθάκης μπορεί να έχει την στήριξη και την βοήθειά μου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: