25.7.15

Ο Ομπάμα στην Αφρική για να «χτυπήσει» την Κίνα...

Ο Ομπάμα στην Αφρική για να  «χτυπήσει» την ΚίναΟ Μπάρακ Ομπάμα έφτασε μόλις στη γη των προγόνων του, στην Κένυα. Η επιστροφή αυτή είναι ο πρώτος σταθμός στο πλαίσιο της ευρύτερης επίσκεψης του Αμερικανού σε αφρικανικές χώρες.  
 Τα αμερικανικά Μέσα επικεντρώνουν...
στο συναισθηματικό κομμάτι αυτής της επίσκεψης, στην  προγονική γη, στη συνάντηση με τη θεία του και τους άλλους συγγενείς, όμως ο κύριος στόχος του Αμερικανού Προέδρου δεν είναι η επιστροφή στο παρελθόν του.
   Ο πραγματικός στόχος είναι να διεμβολίσει την κινεζική επιρροή στην αφρικανική ήπειρο, καθώς η Κίνα έχει τριπλάσιες εμπορικές σχέσεις με χώρες της Αφρικής από αυτές με τις ΗΠΑ.  
 "Η Αφρική είναι μια ήπειρος  με απίστευτη δυναμική, και έχει μερικές  από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές στον κόσμο " , υποστήριξε ο πρόεδρος πριν από το ταξίδι του. Η Αιθιοπία, όπου ο Ομπάμα θα βρίσκεται τη Δευτέρα, είναι η χώρα που αναμένεται να παρουσιάσει  την ισχυρότερη παγκόσμια ανάπτυξη από το 2017 (9,5% ετησίως κατά μέσο όρο), σύμφωνα με τα στοιχεία της  Παγκόσμιας Τράπεζας. Μέσα στις 10 πιο αναπτυσσόμενες χώρες παγκοσμίως είναι επίσης  το Κονγκό, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Μοζαμβίκη.  
 "Ο πρόεδρος Ομπάμα δεν είχε δώσει μεγάλη προσοχή στην Αφρική μέχρι τώρα" , δηλώνει ο  Witney Schneidman εμπειρογνώμονας στο Ινστιτούτο Brookings - μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον. «  Μερικοί τον κατηγόρησαν ότι είχε δώσει λιγότερη προσοχή και  από τους προκατόχους του, Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον. Ο αντιπρόεδρος του, Τζο Μπάιντεν, κάνει ωραία  ταξίδια στον κόσμο, αλλά ποτέ στην Αφρική», λέει.   
  Μετά από αρκετές διπλωματικές επιτυχίες – την επαναπροσέγγιση με την Κούβα και την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν - ο πρόεδρος έχει περισσότερους από δεκαοκτώ μήνες για να βελτιώσει τις επιδόσεις των ΗΠΑ στην ήπειρο που ακόμη αγνοεί όμως το  σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο  της Κένυας  Uhuru Kenyatta, ο οποίος πρόσφατα είχε κατηγορηθεί  για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για  εθνοτική βία. Όσο για τον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας,  μόλις κατέκτησε το  100% των εδρών στο Κοινοβούλιο.  
 Πάντως οι ΗΠΑ δεν απουσιάζουν εντελώς σε εμπορικό επίπεδο στην Αφρική. Η General Electric έχει επενδύσει  περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Πουλάει επίσης φορτηγά ενώ η  Wal-Mart κατέχει δεκάδες καταστήματα. 
Αλλά η χώρα έχει παραχωρήσει πολύ έδαφος πρόσφατα, ιδιαίτερα στην Κίνα. Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των ΗΠΑ και της Αφρικής αντιπροσώπευαν λίγο πάνω από  70 δισεκατομμύρια το περασμένο έτος, ποσοστό που έχει μειωθεί σημαντικά από το 2011, οπότε και έφθασε τα 125 δισεκατομμύρια. Οι εμπορικές συναλλαγές είναι έτσι λιγότερες από τρείς φορές  από ό, τι με την Κίνα (200 δις ευρώ).   
Η Αμερική δείχνει επίσης λιγότερη γενναιοδωρία στις επενδύσεις κεφαλαίων. Διοχετεύει στην Αφρική λιγότερο από το 1% των επενδύσεών της, ενώ η Κίνα δίνει το 3,4%. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει υποσχεθεί 7 δισεκατομμύρια για τη βελτίωση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας έξι αφρικανικές χώρες. Αλλά το έργο, που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, έχει ελάχιστα προχωρήσει από τότε.  


 Πηγή: Lesechos.fr

lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: