3.7.15

Αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για το δημοψήφισμα...

To ΣτΕ απεφάνθη ότι είναι νόμιμες οι κατασχέσεις για οφειλές ΦΠΑΟλοκληρώθηκε η συζήτηση για την αίτηση ακύρωσης του δημοψηφίσματος, την οποία υπέβαλλε ο δικηγόρος και πρώην σύμβουλος Επικρατείας Νικόλαος Μαναός και...
ξεκίνησε στις 12:15 το μεσημέρι στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, και αναμένεται η απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου.

Παράλληλα, παρέμβαση αντιλόγου κατέθεσαν στο ΣτΕ δεκαεπτά δικηγόροι, που ζητούν να διεξαχθεί κανονικά το δημοψήφισμα, και τόνισαν ότι η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου και το Προεδρικό Διάταγμα για τις εκλογές είναι συνταγματικά και νόμιμα και ότι το μόνο αρμόδιο δικαστήριο να κρίνει τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος είναι το Εκλογοδικείο και όχι το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος Επικρατείας, Δημήτρης Σκαλτούνης, ανέπτυξε την εισήγησή του στην Ολομέλεια, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως τίθεται ερώτημα αρμοδιότητας του Δικαστηρίου να κρίνει κυβερνητικές πράξεις. Τα ερωτήματα έχουν να κάνουν με τις προϋποθέσεις του δημοψηφίσματος (χρονική διάρκεια , σαφήνεια ερωτήματος και περιεχόμενο αυτού)

Ο αιτών Νικόλαος Μαναός υποστήριξε πως το δημοψήφισμα «νοείται ως εκδήλωση της συμμετοχής της κοινωνίας στη διαμόρφωση του κυβερνητικού έργου. Η αντίληψη στις προηγμένες κοινωνίες έχει αλλάξει. Θα πρέπει να γίνεται με προϋποθέσεις και συγκεκριμένους όρους.  Πρόκειται για διοικητική πράξη της διοικητικής εξουσίας και μόνο. Άρα όπως γίνεται παραδεκτή και κρίνεται από σας μια κυβερνητική πράξη της κυβέρνησης που περνάει από τη Βουλή, έτσι και τώρα πρέπει να γίνει παραδεκτή η αίτηση και να κριθεί από το δικαστήριο. Είναι η ίδια αντίληψη που επικρατεί σε όλα τα προηγμένα κράτη. Αν παραπέμψετε την υπόθεση στο Εκλογοδικείο (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο) σημαίνει πως εθελοτυφλούμε, αφού η απόφαση θα εκδοθεί μετά από τρεις μήνες. 

Και συνέχισε: «Αν δεν ενημερωθεί πλήρως και επαρκώς το εκλογικό σώμα, αυτό σημαίνει πως δεν έχουμε κανονική πράξη προκήρυξης δημοψηφίσματος. Τίθεται ουσιαστικά στο λαό το ερώτημα να επιθυμεί να είναι πλούσιος και υγιής ή ασθενής και φτωχός. Η ίδια η κυβέρνηση δεν εξηγεί τις συνέπειες της επιλογής και αναφέρει μάλιστα πως το ζητάει ως ενίσχυση της θέσης της». 

Στον αντίποδα, η δικηγόρος κ. Μαρούπα που παρενέβη υπέρ της απόφασης του υπουργικού Συμβουλίου επισήμανε ότι πρέπει να ακουστεί η βούληση του ελληνικού λαού κι ότι «έξι χρόνια έχουμε βιώσει κυβερνήσεις, που νομοθετούν σε βάρος του ελληνικού λαού. Ήρθε η ώρα να σηκωθούμε από τον καναπέ και να αποφασίσουμε για τις ζωές μας». 

Τόνισε πως θεωρεί ότι το δικαστήριο είναι αναρμόδιο και πως η αντισυνταγματικότητα κρίθηκε στη Βουλή μετά το αίτημα του κ. Βενιζέλου, του ανθρώπου δηλαδή που εκχώρησε την εθνική κυριαρχία της χώρας.

«Η διατύπωση του ερωτήματος δεν αρέσει στον αιτούντα, αλλά αυτό αποφάσισε η κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι ουσιαστικά πως αν με αυτή τη θηλιά που έχουν βάλει στον ελληνικό λαό, εμείς υιοθετούμε αυτά τα μέτρα ή όχι με οποιοδήποτε πολιτικό διακύβευμα. Αν θέλουμε να πέσουμε ηρωικά ή να αυτοκτονήσουμε τότε είναι δικαίωμά μας». Η κ. Μαρούπα επισήμανε πως το ερώτημα είναι αν υφίσταται η προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Ελλάδα, 

«Σαν να κρίνει εκλογές»

Οι παρεμβαίνοντες υπέρ του δημοψηφίσματος σημείωσαν ότι το δικαστήριο δεν είναι αρμόδιο γιατί θα είναι σαν να πρέπει να κρίνει κάθε φορά μια εκλογική διαδικασία και ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν αφορά στενά δημοσιονομικό θέμα, αλλά συνολικά την κοινωνική, οικονομική ζωή των πολιτών.

«Μας λένε ουσιαστικά πως ο λαός δεν μπορεί να κρίνει, δεν είναι αρμόδιος, αρμόδιοι δηλαδή είναι μόνο οι λίγοι. Αυτό είναι το πολίτευμα της ολιγαρχίας και όχι της δημοκρατίας», δήλωσε δικηγός. «Δεν είμαστε ούτε πλούσιοι ούτε υγιείς. Πρόκειται για το λεγόμενο "συμβουλευτικό δημοψήφισμα"». 

Με τη σειρά τους οι εκπρόσωποι του Δημοσίου αναφέρθηκαν επίσης στο απαράδεκτο της αιτήσεως, καθώς απόφαση και το προεδρικό διάταγμα αποτελούν κυβερνητική πράξη και ,όπως παρατίθεται και σε σειρά αποφάσεων του δικαστηρίου, δεν υπόκειται σε κρίση του ΣτΕ.

Υπογράμμισαν, μεταξύ άλλων, ότι αρμοδιότητα για κύρος του δημοψηφίσματος έχει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και ότι τα ζητήματα είναι μόνο δύο, δηλαδή η αρμοδιοτητα του δικαστηρίου και περιεχόμενο αιτήσεων.

Τέλος, ο πρόεδρος είπε ότι η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει άμεση λήψη αποφάσεως. «Θα αποσυρθούμε και η απόφαση θα εκδοθεί εντός των προσεχών ωρών. Θα ανακοινωθεί δημόσια και προφορικά σε αυτή την αίθουσα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: