23.7.15

Θυελλώδης συζήτηση για το κατεπείγον του νομοσχεδίου...

Έπειτα από μία ώρα συζήτηση επί του διαδικαστικού, με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε η πρόταση της Διάσκεψης των Προέδρων να συντμηθεί ο χρόνος της συζήτησης στην Ολομέλεια για τα προαπαιτούμενα της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής.

Κατά την...
ψηφοφορία που προκάλεσε η πρόεδρος της Βουλής, η ίδια μειοψήφησε επί της προτάσεως της Διάσκεψης και εισηγήθηκε να επεκταθεί η συζήτηση ώστε να τύχει μεγαλύτερης επεξεργασίας το νομοσχέδιο, ενώ τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας, υπό τον Π. Λαφαζάνη ψήφισαν και κατά του κατεπείγοντος, που έθεσε ως θέμα το ΚΚΕ, δια του Θανάση Παφίλη.

Η πρόεδρος της Βουλής μετά το πέρας της ψηφοφορίας παραχώρησε την έδρα στον αντιπρόεδρο Αλέξη Μητρόπουλο και μετά από μία ώρα συζήτηση επί του διαδικαστικού, η οποία όμως εξετράπη σε αντεγκλήσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους των κομμάτων ενώ προκλήθηκε και συζήτηση σχετικώς με τις τοποθετήσεις της κ. Κωνσταντοπούλου από την Επιτροπή και τις επιστολές της προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο Νίκος Δένδιας εκ μέρους της ΝΔ, έθεσε και πάλι ζήτημα της κυβέρνησης για την πρόεδρο της Βουλής καθώς αφού ισχυρίστηκε ότι με το νομοθέτημα αυτό δεν υφίσταται εγγύηση τήρησης του Συντάγματος και κατάλυσης της Δημοκρατίας, ζητώντας ή να αποσύρει τα λεγόμενά της αυτά η κ. Κωνσταντοπούλου ή να καταθέσει η κυβέρνηση πρόταση μομφή εναντίον της. Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι την νομοθετική εξουσία την ασκεί η κυβέρνηση κι ως εκ τούτου η μετάθεση του αντιπάλου από την πρόεδρο «η οποία σφυροκοπά την κυβέρνηση» δεν έχει κανένα νόημα.

«Αυτοί που σφυροκοπούνται δεν είναι η κυβέρνηση αλλά εκείνοι που συμπράττουν στην ασφυξία του λαού» απάντησε η κ. Κωνσταντοπούλου ζητώντας από τον κ. Λοβέρδο να μην πυροδοτεί τον δημόσιο λόγο.

Παίρνοντας τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης ζήτησε από όλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων πάνω από κομματικές ροπές και να επιδείξουν μεγαλύτερη δημοκρατική προσήνεια ενόψει των κρίσιμων περιστάσεων. Όπως είπε, απαιτείται να επιδειχθεί ευθύνη απέναντι στους ανθρώπους του μόχθου ώστε να επανέλθει η κανονικότητα στην καθημερινότητά τους. Κι εμείς θα θέλαμε μια πιο απλόχωρη διαδικασία, είπε ζητώντας από την πρόεδρο τον λόγο για τον οποίο δεν συνεδρίασε από χθες η Βουλή. Επίσης, αναφέρθηκε στην απάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας στην επιστολή της λέγοντας πως ο κ. Παυλόπουλος απέρριψε την διαδικασία την οποία του υπέβαλλε η κ. Κωνσταντοπούλου για ενημέρωση των αρχηγών των κρατών σχετικώς με τις επιστολές της.

Απαντώντας η πρόεδρος της Βουλής, είπε ότι ήταν αδύνατο να ενημερωθούν για 977 σελίδες νομοσχεδίου οι βουλευτές ώστε να συνεδριάσουν αμέσως οι επιτροπές ενώ σχετικώς με την απαντητική επιστολή του κ. Παυλόπουλου ανέφερε ότι πολύ ευγενικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την προσκάλεσε να λάβει η ίδια την πρωτοβουλία της ενημέρωσης και πρόσθεσε πως οι απόψεις που εκφράστηκαν στην επιστολή της «προδήλως δεν είναι προσωπικές αλλά είναι στο πλαίσιο των θεσμικών υποχρεώσεών της».

Για θέσεις που συνιστούν πρόταση μομφής της προέδρου της Βουλής προς την κυβέρνηση, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης προσθέτοντας πως δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να τις αφήνει αναπάντητες, καλώντας τη να αναλάβει πρωτοβουλίες. «Δεν σας επιτρέπω να με παρερμηνεύετε. Ονειρεύεστε προτάσεις μομφής, αλλά δεν θα σας κάνω την χάρη. Η επιστολή μου είναι μομφή προς εκείνους που απεργάζονται την κατάλυση της Δημοκρατίας και σε κείνους που τους επικουρούν» απάντησε η κ. Κωνσταντοπούλου.

«Είναι αυτονόητο πως η ελεύθερη έκφραση της άποψης είναι στοιχείο που δεν μπαίνει σε αιρεσιμότητα και κρίνεται ενώπιον της ιστορίας στο πλαίσιο της συλλογικότητας και του λαού» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση τηρεί το Σύνταγμα και τον Κανονισμό ακόμη σε οριακές διαδικασίες.

«Η κυβέρνηση και η Βουλή, είμαστε εκλεγμένοι και εκφράζουμε την λαϊκή κυριαρχία. Ουδείς μπορεί να πει ότι λειτουργεί η κυβέρνηση καθ' υπαγόρευση. Έχει το δικαίωμα να συνομολογεί να φέρνει τους συμψηφισμούς αλλά δεν υπάρχει κανείς που νομοθετεί καθ' υπαγόρευση» τόνισε. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι 41 χρόνια από την πτώση της Δικτατορίας υπάρχει συλλογική μνήμη που είναι ζωντανή και αποτρεπτική κάθε προσπάθειας για θεσμικό πραξικόπημα και κατέληξε: «Είμαστε περήφανοι για την συλλογική μνήμη που εδώ μέσα κρατάμε ζωντανή».

Διάσταση ανάμεσα στην πρόεδρο της Βουλής και την κυβέρνηση διαπίστωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση ότι ευθύνεται αποκλειστικά για την σημερινή κατάσταση του κατεπείγοντος που έφερε την χώρα. «Φτάσαμε να νομοθετούμε με τελεσίγραφα» είπε και ζήτησε από το κυβερνών κόμμα να αναγνωρίσει και να αναλάβει τις ευθύνες του.
Απευθυνόμενος δε, στην κ. Κωνσταντοπούλου, ο κ. Μητσοτάκης της είπε «Μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη διότι το δικαίωμα της πρότασης μομφής προκύπτει από τους βουλευτές και δεν ξέρετε τι μπορείτε να βρείτε μπροστά σας».

«Ασκήστε τις θεσμικές σας όπως νομίζετε, μην απειλείτε όμως έτσι με πρόταση μομφής γιατί δεν προσδίδει το απαιτούμενο κύρος και δημιουργούνται και πολλά ερωτηματικά» απάντησε η κ. Κωνσταντοπούλου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: