27.7.15

«Σήμερα έχουμε μειοψηφούσα κυβέρνηση και κυβερνώσα Βουλή»...

Ευριπίδης Στυλιανίδης
Η Βουλή πρέπει να πάει όσο πιο μακριά γίνεται την προσπάθεια, τονίζει ο βουλευτής της Ν.Δ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και χαρακτηρίζει την παρούσα Βουλή «κυβερνώσα», ενώ την κυβέρνηση «μειοψηφούσα».

Ο πρώην υπουργός, αν και είναι... από τους υπέρμαχους της ευρύτερης πολιτικής συνεργασίας, προτείνοντας στο παρελθόν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, σήμερα τονίζει ότι προέχει η υπογραφή της συμφωνίας και η ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων. «Μετά, τον λόγο έχει η εκτελεστική εξουσία». Για τη Ν.Δ. δηλώνει ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή.

• Κύριε Στυλιανίδη, η απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής για το θέμα του προέδρου της Ν.Δ. θεωρείτε ότι κλείνει το κεφάλαιο της διαδοχής του Αντ. Σαμαρά;

Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή. Ο Β. Μεϊμαράκης γνωρίζει καλά την ανθρωπογεωγραφία της παράταξης. Μπορεί να συσπειρώσει παραδοσιακές δυνάμεις και, αποφορτίζοντας την ατμόσφαιρα, να ενεργοποιήσει παραγκωνισμένα ή πικραμένα στελέχη. Είναι πρόσωπο που συνθέτει και πολιτικός που μπορεί να εγγυηθεί τους κανόνες της εσωτερικής δημοκρατίας για την ανάδειξη, την άνοιξη, μιας νέας ηγεσίας.

• Σηματοδοτεί και αλλαγή πολιτικού στίγματος;

Με τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις του νιώθω ότι επιδιώκει την επαναφορά της παράταξης στις ρίζες της και την επικαιροποίηση του αξιακού κώδικα που διακήρυξε ο ιδρυτής της, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Επίσης, στο πρώτο στίγμα που εξέπεμψε μίλησε για μεσαίο δρόμο και επανασύνδεση με την κοινωνική βάση του κόμματος.

• Οσον αφορά τώρα τη συμφωνία με τους εταίρους, ποια είναι η εκτίμησή σας για τη συνέχεια;

Η κρίση γέννησε έκτακτο δίκαιο που ξεπερνά τον κλασικό τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας. Στην Ελλάδα σήμερα έχουμε μειοψηφούσα κυβέρνηση και κυβερνώσα Βουλή. Η ευθύνη των βουλευτών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης επιδιώκει να θεραπεύσει τον προεκλογικό λαϊκισμό της κυβέρνησης και την ώριμη μετεκλογική μετατόπιση του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος εγκαταλείφθηκε από 39 «συντρόφους» του στην πιο δύσκολη εθνικά και πολιτικά στιγμή. Πιστεύω, παρ’ όλα αυτά, ότι πρέπει να επιμείνουμε έτσι, πηγαίνοντας τη χώρα όσο πιο μακριά γίνεται. Πρέπει να ψηφιστούν τα νέα προαπαιτούμενα, να ολοκληρωθεί τάχιστα η διαπραγμάτευση του νέου Μνημονίου και, αφού εγκριθεί απ’ τη Βουλή, μαζί με την εφαρμογή να ξεκινήσει και η ελάφρυνση του χρέους...

• Κι αν ακόμη όλα αυτά είναι αναγκαίες συνθήκες, ικανές είναι για να βγει η χώρα από την κρίση;

Επί της ουσίας είμαστε εκτός ευρωζώνης και προσπαθούμε να ξαναμπούμε. Ο πήχης που μας έβαλαν είναι πια υπερβολικά ψηλά. Οσο όμως προσπαθούμε αποτελεσματικά, εμείς θα ψηλώνουμε κι αυτός θα χαμηλώνει... Χρειάζονται ειλικρίνεια, πολύς κόπος, ισχυρή πολιτική βούληση, συνέπεια και κυρίως αποτελεσματικότητα.

 

♦ Ολόκληρη η συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: