31.7.15

Ο Ραχόι άρχισε τις υποσχέσεις...

Ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε σήμερα ότι το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 προβλέπει...
μια μικρή αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, χάρη στην ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας, αλλά και μία αύξηση 0,25% στις συντάξεις του δημοσίου τομέα.

«Η προφανής βελτίωση της οικονομίας μας επιτρέπει να αντιστρέψουμε σιγά σιγά (την τάση) σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες που ζητούνται από την ισπανική κοινωνία» δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής συνέντευξης τύπου που παραχωρεί πριν από τις θερινές διακοπές.

«Αυτήν την χρονιά εμείς το καταφέραμε μέσω της εφαρμογής μιας φορολογικής μεταρρύθμισης (που συμπεριέλαβε μια μείωση των φόρων) και την επόμενη χρονιά εμείς θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων καθώς προβλέπουμε στον κρατικό προϋπολογισμό μια αύξηση της τάξης του 1%» για αυτούς τους εργαζόμενους, τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Ο Ραχόι υπογράμμισε ότι πρόκειται για την πρώτη αύξηση στις αποδοχές των εργαζομένων του δημοσίου τομέα, από το 2009, έπειτα από «πάγωμα» πέντε ετών των αποδοχών τους και υπερασπίστηκε τη συνέχιση της πολιτικής ελέγχου των δαπανών.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, ενόψει των βουλευτικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν στο τέλος του έτους και ενώ το κόμμα του, το Λαϊκό Κόμμα, κινδυνεύει να χάσει την αυτοδυναμία του και να εκδιωχθεί από την εξουσία από έναν συνασπισμό αριστερών κομμάτων, ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2016 θα επικεντρώνεται σε ποσοστό 53% σε κοινωνικές δαπάνες.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ίδιος επέμεινε στο γεγονός ότι η κυβέρνησή του κατάφερε να διατηρήσει τους «πυλώνες» του Κράτους πρόνοιας καθώς τις συντάξεις και σημείωσε ότι το Κράτος θα αφιερώσει το 2016 το 39% των δαπανών του στην καταβολή των συντάξεων.

«Με αυτόν τον προϋπολογισμό, ένα πολύ δύσκολο στάδιο ολοκληρώθηκε» διαβεβαίωσε τους Ισπανούς πολίτες και επικέντρωσε την ομιλία του σε καλές ειδήσεις όπως την επιστροφή των τουριστών, την αύξηση του ισοζυγίου, των επενδύσεων, των εξαγωγών και τη δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας το 2015, με την ανάπτυξη να προβλέπεται στο 3,3% χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος του πληθωρισμού.

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η κατάσταση αλλάζει και ότι ένας ολοένα μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων το νιώθει αυτό» σημείωσε ο Ραχόι.

«Μας απομένουν πολλά να κάνουμε» παραδέχθηκε ωστόσο ο ίδιος και αναφέρθηκε έμμεσα στο ποσοστό της ανεργίας που κυμαίνεται στο 22,37%.

Οι ανακοινώσεις του Μαριάνο Ραχόι για τον προϋπολογισμό δεν εντυπωσίασαν το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Μαζί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, κατηγόρησαν τον Ραχόι νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι χρησιμοποιεί τον προϋπολογισμό στο πλαίσιο μιας λαϊκίστικης προεκλογικής εκστρατείας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: