25.7.15

Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Banco Espirito Santo...

Σε κατ' οίκον περιορισμό τέθηκε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Banco Espirito Santo (BES), Ρικάρντο Σαλγκάντο. Αιτία; Η...
εισαγγελική έρευνα εις βάρος του που δείχνει ενδεχόμενες ευθύνες του για την κατάρρευση του πορτογαλικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος πριν από έναν χρόνο.

 
Τον Σαλγκάντο βαρύνουν κατηγορίες για πλαστογραφία, κατάχρηση εμπιστοσύνης, οικονομική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η Τράπεζα της Πορτογαλίας είχε αναγκαστεί την 3η Αυγούστου 2014 να ανακοινώσει ότι έθετε σε εφαρμογή ένα σχέδιο διάσωσης της BES, οι πόροι της οποίας αναδιοργανώθηκαν με τη δημιουργία μιας νέας μεταβατικής δομής, που ονομάστηκε Novo Banco.

Η τράπεζα αυτή ανακεφαλαιοποιήθηκε με πάνω από 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 3,9 δισεκ. ευρώ εισέφερε το πορτογαλικό κράτος.

Έκτοτε έχουν αρχίσει πολυάριθμες έρευνες από την πορτογαλική δικαιοσύνη για να προσδιοριστούν οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για την υπόθεση της κατάρρευσης της τράπεζας.

Κατά τη διάρκεια ακρόασής του ενώπιον της Βουλής της Πορτογαλίας τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Σαλγκάντο είχε διαψεύσει ότι είχε δώσει οδηγίες να πλαστογραφηθεί ο ισολογισμός του ομίλου Espirito Santo, που είχε τεράστια ελλείμματα.

Όμως η Τράπεζα της Πορτογαλίας έκτοτε άρχισε μια σειρά διαδικασιών σε βάρος πολλών πρώην ανώτερων στελεχών της BES, συμπεριλαμβανομένου του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της, καθώς υπάρχουν υποψίες για «πλαστογράφηση» των οικονομικών στοιχείων της και «καταστροφική διαχείριση» των πόρων της.

Αημειώνεται ότι οι αρχές έχουν ήδη προχωρήσει σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων που ανήκαν  στην οικογένεια Εσπίριτου Σάντου. Ήδη έχουν κατασχεθεί 600 ακίνητα, η συνολική αξία των οποίων εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1 δισεκ. ευρώ. Τον Ιούνιο, η πορτογαλική δικαιοσύνη διέταξε επίσης να κατασχεθούν κοσμήματα, χαλιά και οχήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: