3.7.15

«Βουτιά» στον τουρισμό: Στο 40% η πτώση στις κρατήσεις...

 «Βουτιά» στον τουρισμό: Στο 40% η πτώση στις κρατήσεις - Media
Βαρύτατο είναι το πλήγμα που δέχεται η εικόνα του ελληνικού τουρισμού στις ξένες αγορές, ενώ ανυπολόγιστες είναι, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, οι απώλειες και από τον...
εσωτερικό τουρισμό.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η υστέρηση στα συστήματα νέων κρατήσεων στα ξενοδοχεία φτάνει το 40%. Ποσοστό που μεταφράζεται σε απώλεια 36.000 – 48.000 πακέτων σε ημερήσια βάση, όταν την ίδια περίοδο πέρυσι οι κρατήσεις έφταναν καθημερινά τις 120.000.

Πρόκειται για κρατήσεις last- minute, δηλαδή για τουρίστες που λόγω των εξελίξεων αποφάσισαν να  μην έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές και πιθανότατα έχουν ήδη επιλέξει κάποιον άλλο προορισμό. Μάλιστα φαίνεται στροφή προς τις αγορές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Την ίδια ώρα σχεδόν ανύπαρκτες είναι σύμφωνα με πληροφορίες οι κρατήσεις και για τα ξενοδοχεία της Αθήνας.

Ταυτόχρονα, όσον αφορά στις προγραμματισμένες πτήσεις, η μείωση στις κρατήσεις θέσεων του εξωτερικού δείχνει να αγγίζει το 50%, ενώ κατά 60% υπολογίζεται πως έχουν μειωθεί μέχρι τώρα οι κρατήσεις εσωτερικού.

Ήδη σωρηδόν οι Έλληνες τουρίστες ακυρώνουν τις διακοπές τους για φέτος, με φορείς από το χώρο των ενοικιαζόμενων δωματίων να κάνουν λόγο για πτώση που αγγίζει ακόμη και το 90%.

Όπως τονίζουν τέλος επιχειρηματίες και φορείς του τουρισμού, η αγορά είναι μουδιασμένη και η ανησυχία για την επόμενη ημέρα διογκώνεται διαρκώς, ενώ κάθε μέρα που περνάει κάνει τη διαχείριση της κρίσης ακόμη δυσκολότερη.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ  Ανδρέας Ανδρεάδης επικαλούμενος στοιχεία από τις τουριστικές κρατήσεις του συστήματος Amadeus, επεσήμανε ότι υπάρχει απότομη πτώση, «η οποία όμως θεωρείται ακόμη ως αναστρέψιμη».

Με βάση αυτά τα στοιχεία, για τις 27 Ιουνίου η μεταβολή σε σύγκριση με την ίδια ημέρα πέρυσι έδειχνε οριακή αύξηση 1% για το σύνολο, -5% για την Αθήνα και 6% για την περιφέρεια. Δυσμενέστερη ήταν η εικόνα για τις 28 Ιουνίου με πτώση, σε ετήσια βάση κατά 17% στο σύνολο, 23% για την Αθήνα και 10% για την περιφέρεια, ενώ για τις 29 Ιουνίου η πτώση σε σύγκριση με πέρυσι ήταν στο -21% για το σύνολο, στο 27% για την Αθήνα και 14% για την περιφέρεια. Η χειρότερη ημέρα ήταν η 30η Ιουνίου με πτώση κατά 30% στο σύνολο, 36% για την Αθήνα και 23% για την περιφέρεια.

«Ο ρυθμός των κρατήσεων μπορεί και πάλι να επιταχυνθεί» εκτιμούν τόσο ο ΣΕΤΕ, όσο και ο Σύνδεσμος των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, ο ΗΑΤΤΑ, ο οποίος απευθύνει παράλληλα έκκληση για ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και ομοψυχία.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της Αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, η οποία, ανέφερε «ότι δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, κανένα αξιόπιστο και επίσημο μέτρο καταγραφής απώλειας των κρατήσεων, αλλά και οι όποιες μειώσεις υπάρχουν, λόγω των ημερών, μόλις επιστρέψουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς, μπορούν να αποκατασταθούν».

Στο ζήτημα των κρατήσεων- ακυρώσεων αναφέρεται και ο ΗΑΤΤΑ, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι ο μαζικός τουρισμός δεν έχει δεχτεί ουσιαστικές ακυρώσεις και όλα τα προγράμματα εκτελούνται κανονικά, με μεμονωμένες περιπτώσεις ακυρώσεων, οι οποίες όμως δεν μπορούν να επηρεάσουν τα συνολικά μεγέθη του τουρισμού. «Λόγω της συγκυρίας έχουν παγώσει οι ενδείξεις των κρατήσεων, γεγονός που έχει συμβεί και στο παρελθόν, ωστόσο μετά το πέρας της περιοδικής κρίσης, οι κρατήσεις ανακάμπτουν.

Ο Σύνδεσμος ενημερώνει υπεύθυνα ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα αξιόπιστο και επίσημο μέτρο καταγραφής απώλειας μεγεθών και όποιες δηλώσεις πανικού μόνο θετικά δεν συμβάλλουν στον ελληνικό τουρισμό. Όσον αφορά τον εξερχόμενο και εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος έχει πληγεί σοβαρά τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν αναβολές ταξιδίων και κάποιες ακυρώσεις, λόγω της έλλειψης ρευστότητας», προσθέτει σχετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: