24.7.15

Εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου "βλέπει" το Ποτάμι...

Ï Óôáýñïò ÈåïäùñÜêçò âãáßíåé áðü ôï Ðñïåäñéêü ÌÝãáñï ìåôÜ ôçí ïëïêëÞñùóç ôïõ óõìâïõëßïõ ôùí ðïëéôéêþí áñ÷çãþí,ÄåõôÝñá 6 Éïõëßïõ 2015 (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)Τα μέσα Σεπτεμβρίου, με την 20η του μήνα να έχει πέσει στο τραπέζι, θεωρούνται από το Ποτάμι ως το πιθανότερο σενάριο για τη...
διεξαγωγή πρόωρων εκλογών υπό το βάρος των καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων και του μεγάλου πλήγματος που επήλθε στην κυβέρνηση από την διαδικασία κύρωσης των δύο πακέτων προαπαιτούμενων στη Βουλή.

Ενδεικτικό είναι ότι η εντολή του Σταύρου Θεοδωράκη είναι όλος ο κομματικός μηχανισμός του Ποταμιού να είναι σε εγρήγορση και άπαντες να έχουν ολοκληρώσει τις καλοκαιρινές άδειές τους μέχρι τις 17 Αυγούστου, καθώς στη συνέχεια «βλέπει» ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη εκτιμούν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξουν την προσφυγή στις κάλπες στα μέσα Σεπτεμβρίου, αφενός για να «ρευστοποιηθεί» το πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα, όπως αυτό διαφαίνεται μέσα από τις δημοσκοπήσεις, πριν οι πολίτες κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο της νέας επώδυνης συμφωνίας και καταστεί σαφές το κόστος που θα έχει η σκληρή διαπραγμάτευση των έξι μηνών που κατέληξε με το τρίτο μνημόνιο. Αφετέρου, στη Σεβαστουπόλεως εκτιμάται ότι με αυτόν τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να «στριμώξει» τους διαφωνούντες της Αριστερής Πλατφόρμας για να ελαχιστοποιήσει τυχόν διαρροές προς τα αριστερά του κόμματος. Επιπλέον, πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να προσφύγει στις κάλπες πριν την έναρξη της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με τους πιστωτές, προβάλοντάς την ως προσωπική του επιτυχία που μένει να ολοκληρωθεί, καθώς όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά τυχόν δυσμενής κατάληξη στις διαπραγματεύσεις θα «γκρεμίσει σαν χάρτινο πύργο την κεντρική κυβερνητική γραμμή για βιώσιμη λύση και θα αφήσει τη χώρα κατεστραμμένη οικονομικά και δεμένη με το σκληρότερο μνημόνιο της πενταετίας».

Παράλληλα, στο Ποτάμι εκτιμούν ότι στο κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζεται να πάνε σε εκλογές με κεντρικό σύνθημα την διασφάλιση της παραμονής της χώρας στο ευρώ μέσα από τη συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου για το νέο δάνειο από τον ESM, κάτι το οποίο ωστόσο εκφράζονται αμφιβολίες κατά πόσο θα μπορέσει να επιτευχθεί. Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμούν ότι θα θέσει τους ψηφοφόρους προ του διλήμματος να εφαρμόσει ο ίδιος το σκληρό μνημόνιο, τονίζοντας ότι θα έχει τη δυνατότητα να το βελτιώσει, προβάλλοντας παράλληλα το συσχετισμό δυνάμεων που αλλάζει στον ευρωπαϊκό χάρτη μέσα από τις εκλογές που θα ακολουθούν σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Πάντως, άπαντες στη Σεβαστουπόλεως αναμένουν το αποτέλεσμα της σημερινής άτυπης συνεδρίασης των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς επί τάπητος θα τεθούν όλες οι εξελίξεις και το γεύμα αναμένεται να έχει ως κύριο μενού τις εκλογές...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: